Pünkösd a Balatonon

Magyar Turizmus Zrt.

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Ezen szokások egy része még a kereszténység előtti időkbe vezethető vissza, a római floráliákkal hozható kapcsolatba. A floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok istennőjét köszöntötték.
Ilyen, a Balaton-felvidéken is ismert népszokások: májusfaállítás, pünkösdölés, pünkösdi királyválasztás.
Pünkösd hétvégéjén számos családi program várja a Balatonra kirándulókat.

Pünkösdi programok a Balatonnál

Pünkösd -Siófok

Minden évben pünkösdkor rendezi Siófok városa a Balatoni Szezonnyitót, amely a régió turizmusának hagyományos ünnepe, és gyökerei az 1880-as évektől Siófokhoz kötődnek.
Tudta-e? Sok ismert művészember választotta Siófokot az 19-20. században is nyaralóhelyéül. A fürdőtelep legrégibb és legszebb épülete előtt, a volt Vitéz-Panzió kerítésén fehér márványtábla jelzi Karinthy Frigyes egykori nyaralóhelyét.

Pünkösd Hévizen

A hévízi és balatonföldvári pünkösdi fesztiválon egyaránt számítanak a kicsik és nagyok látogatására, népművészeti és kézműves vásár, gyermekprogramok, zenés táncos produkciók színesítik a programot. A Pünkösdi Szezonnyitó egy olyan hétvége a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában, Gyenesdiáson is, amit kár lenne kihagyni!

Balatonboglári pünkösdi programok

Balatonboglár 20 éve büszkélkedhet néptáncos élettel. A hagyományosan Pünkösdkor megrendezendő Méta Fesztivál a gyermek és ifjúsági néptánccsoportok koreográfia versenye. Érdekesség, hogy csak a megmérettetésre nevezett koreográfia címe kerül nyilvánosságra, sem a csoport vezetőit, sem a koreográfus nevét, sem pedig a csoport székhelyét nem tudhatja sem a zsűri, sem a közönség.

Pünkösd Badacsonyban

A termékenység, az újjászületés és a párválasztás ünnepe különleges élményekkel kecsegtet Badacsony romantikus tájékán is! Pünkösdkor tripla ünnepet ülnek a híres bortermő vidék központjában, hiszen a legendás Rózsakőnél ünnepélyes eljegyzési ceremóniának lehetünk tanúi, majd részt vehetünk a táj inspirálta muzsikusok és művészek által prezentált Fiatal Művészek Fesztiválján is. Emellett pedig a „badacsonyicum” Kéknyelű virágzását is megünneplik a helyiek. A  programokhoz kötődő vásáron lehetőség nyílik különböző kézműves mesterségek kipróbálására úgy mint: fafaragás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács készítés, csuhézás…
Tudta-e? Badacsonyi újdonság a Rózsakő fajta, amely 1957-ben jött létre, a névválasztás mögött pedig egy helyi legenda rejlik. A Rózsakő egy intraspecifikus hibrid, amelynek szülőfajtái a Kéknyelű és Budai. Egyelőre leginkább csak a Badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken termesztik.

Jó hír, a régiós buszjárat Pünkösdtől szeptember közepéig naponta menetrend szerűen közlekedik a Badacsony Régióban!

Szigligeti Pünkösd

A Szigligeti Várban idén harmadik alkalommal várják pünkösdi rendezvénnyel (is) a várhódítókat. A korhű programok mellett mindenki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket, a gyermekeket játszóház, apródavatás, udvari bolond, varázsló, zenés programok várják a felsővárban.

Balatonkenese büszkesége a Soós hegy lankáin pompázó tátorján (Cambre tataria), amely mára összefüggő kolóniában Európában csak itt tenyészik. Ezt az ételnek sem utolsó növényritkaságot ünneplejük pünkösdkor Kenesén.
Tudta-e? A növényritkaságot tanösvény mutatja be - az információs táblák segítségével megismerhetők a löszfal állatvilágának jellegzetes képviselői is, a területet költőhelyként használó parti fecskék és gyurgyalagok. A löszfalon több barlang is nyílik különböző magasságban: az emberi kéz vájta tatárlikak, amelyekben egykor laktak is.

De akár kerékpárra is pattanhatunk június 11-én, és Pünkösd hétvégéjén megkerülhetjük a Balatont 3 nap alatt! A 204 km-es túratáv során válogathatunk a számos Balaton parti Pünkösdi program közül!

Pünkösdi programok, időpontok és további információ:


-    Siófoki Szezonnyitó, 06.10-13. – www.siofokportal.com
-    Hévízi Pünkösdi Fesztivál, 06.10-13. – www.hevizmarketing.hu
-    Pünkösdölő Balatonföldváron, 06.11-12. – www.balatonfoldvar.info.hu
-    Pünkösdi Szezonnyitó Napok Gyenesdiáson, 06.11-13. – www.gyenesdias.info.hu
-    Méta Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonboglar.hu
-    Pünkösdi Eljegyzés, Fiatal Művészek Fesztiválja, 06.11-13. - www.badacsony.com
-    Várfesztivál Szigligeten, 06.11-13. – www.szigliget.hu
-    Tátorján Fesztivál, 06.11-13. – www.balatonkenese.hu
-    Pünkösdi Balaton-kerülés, 06.11-13. – www.balatonbringa.hu
-    Kéknyelű Virágzás Ünnepe, 06.11-13. – www.badacsony.com
-    Csintalan Palacsinta Nap, Balatonkenese, 06.12-13. – www.balatonkenese.hu

 

Forrás : Magyar Turizmus Zrt. 
http://itthon.hu
http://gyereabalatonra.hu/index/

Forrás: www.gyereabalatonra.hu


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Bríz

A bríz jelentése könnyű szél.

Frontális vihar

A frontális vihar a hidegfronttal érkező, gyakran zivatarral együttjáró vihar, mely több...

Dekk

A dekk jelentése fedélzet.

Sail Melbourne

Sail Melbourne vitorlás verseny Az ISAf Sailing World Cup-ot hét különböző országban...

Balatonfűzfő - BS Fűzfő Kikötő

A balatonfűzfői BS Fűzfő Kikötő közforgalmú,a csatorna keleti partján 116 hajó...