A szarvasgomba specialistája

Kerekes Orsolya

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

1930 óta Provance szívéből a Plantin gondoskodik a gasztronómia csúcsát képviselő kiváló minőségű szarvasgombákról. A környék legkiválóbb darabjait nagy hozzáértéssel Christopher Poron és Nicolas Rouhier válogatják össze a szezon szombatjain azon a híres richerenches-i vásáron, ahol esetenként belőlük akár egy-egy tonna is új gazdára talál.

 

 

 

 

A Plantin

 
A Plantin nem csak a környék legkiválóbb minőségű szarvasgombáival foglalkozik. Választékában számos egyéb alapanyag is szerepel, mint a szárított kucsmagomba, rókagomba vagy éppen a vargánya. Tény azonban, hogy a cég arculatát valóban a különféle szarvasgombák határozzák meg. Kínálatukban többek között megtalálható friss, szárított vagy különféle olajokkal, ecetekkel ízesített változata is.

 

A szarvasgombákról néhány szó

 
A több mint 100 fajta szarvasgomba közül a fekete a leginkább keresett , melyet nemes egyszerűséggel Provance feketegyémántjának is neveznek. Mérete elérheti az alma nagyságáét, súlya pedig a 60 g-ot. Fellelhető Spanyolországban és Olaszországban is, de a legnagyobb mennyiségben Dél-Kelet Franciaország Provance tartományból származik.
 
 
Régen disznókat használtak még a szarvasgomba felkutatására kiváló szaglásuk miatt, de mivel a kitúrás után automatikusan bele is haraptak megsértve ezzel az ép szarvasgombát, a szakértők hamar áttértek a kutyákra, melyeknek szintén rendkívül jó a szaglásuk, viszont - a disznókkal ellentétben - épen hagyták azokat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Vitorlás szakszótár

Özni

 Kötélvezetõ karika.

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó...

Salgó polc

Salgó Polc

Bandázsolás

A bandázsolás a kötélvég összefonása, másnéven babázás, vagy fuxolás.