notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ani csodaszép, középkori hangulatot árasztó városa

hirdetes

Valódi "díszlet"-Ani középkori romjai

P.J.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ani a középkori Örményország fővárosa volt, amelynek romjai ma Törökország Karstartományában találhatók. 

Ani

Ani a középkori Örményország fővárosa volt, amelynek romjai ma Törökország Karstartományában találhatók közvetlenül az örmény határ mellett, 1400 méteres magasságban.

Ani

Az egykori város menti szurdokban folyik az Arakas (más változat szerint: Araksz, törökül: Aras) folyóba ömlő Arpaçay patak, amely a határt képezi-olyan amelyet bármelyik középkori időszakban játszódó film díszlettervezője megirigyelhetne.

 

Ani

Ani elhagyatott épületei szakasztott, olyanok amilyeneket a nagy hollywoodi mozikban látunk – csak éppenséggel valódiak.

 

Ani

Ani III. Ashot uralkodása alatt 961 és 1045 között Örményország fővárosa volt, elképesztő pompával és luxussal. Olyan városok mellé emelték hírnévben, mint Damaszkusz, Konstantinápoly vagy Bagdad.  Amikor a Bizánci Birodalom uralma alá került 1045-ben, igencsak népes város volt: “az 1001 templom városaként” ismerték. Fénykorában 100 – 200 000 ember is lakta

Ani

Anit 1064-ben a szeldzsuk törökök foglalták el – innentől elkezdődött a város fekete időszaka. Az 1319-ben bekövetkezett földrengés következtében lakosai lassan elhagyták, 1534-ben az oszmán török birodalom kebelezte be. 1878 és 1917 között Oroszország uralma alatt állt. A várost évtizedekig egyáltalán nem lehetett látogatni – a török kormány csak 2011 óta engedélyezi, hogy turisták is beléphessenek a területre.

Ani

A romok között megtalálható a város dupla fala, közöttük az 1010-ben befejezett pátriárkai Szent György templom és két, 1031-ben, illetve 1034 és 1036 közt épült másik templom romjaival (Arak’elto templom és Szent Patrick templom). A negyedik fennmaradt templom, Szűz Mária temploma 1215-ben épült. Szintén fennmaradt egy nagy, valószínűleg 11. századi szeldzsuk palota. A törökök folyamatosan igyekeznek újjáépíteni a várost.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik... Tovább

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 4.9

kreatív múzeum túra utazás