Íme a Balaton legszebb épülete, a Tihanyi Apátság!

hirdetes

Tihany, és a Balaton legszebb építménye, az Apátság

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Tihanyi Apátság már hosszú ideje áll mostani helyén büszkén, délcegen. Ma már a Balaton egyik legfőbb látnivalója, és most azt is elmondom, miért. 
 

A Balaton legszebb épülete, a Tihanyi Apátság

 

Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van! Partközeli szállások, csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

 

Tihanyi apátság

 

A bencés monostort 1055-ben alapította I. András királyunk Szűz Mária, valamint Szent Ányos tiszteletére, s őt 1060-ban itt is temették el, s a mai napig itt nyugszik.

 

Az oklevél, mely a kolostor alapítólevele a legelső olyan oklevele hazánknak, mely eredeti formájában maradt fenn, s latin szavai között fellelhetünk magyar kifejezéseket is. Ennél fogva a magyar nyelvünk legelső írásos emléke is.

 


A kolostor középkori formájáról csak homályos feltételezéseink vannak, hiszen csak a 16. századból fennmaradt ábrázolások tanúskodnak akkori alakjáról. Mára már ebből a templomból csak néhány kőfaragvány, és a majdnem teljesen érintetlen 11. századi altemplom maradt fenn régi valóságában, ami szintén I. Andráshoz köthető. 

hirdetes

 


A 17. század fontos változások kora volt Magyarország számára, s a török betörései miatt a tihanyi szerzetesség teljesen megszűnt, helyét török katonák vették át, akik gátlástalanul beköltöztek a monstrum falai közé. 
Így végvárrá vált, s ennek megfelelő átalakításokon esett át, s köré erődítés épült. 

 

 

A török kiűzése után a kamara csak egy bizonyos fegyverválság kifizetése után nyújtotta át a felszabadított birtokokat régui tulajdonosainak, s a bencések ezt a hatalmas összeget nem tudták kifizetni, így került 1702-ben az Atlenburgi Bencések kezébe, s visszavásárolni csak 1716-ban tudták a szerezetesrendünk tagjai. 

hirdetes

 


Ezután a 18. század három apát nevét viseli, hiszen fontos résztvevői voltak a kolostor fejlődésének ütemeiben. 
1716-1740: Grassó Villebald, 1740-1760: Lécs Ágoston, 1760-1786: Vajda Sámuel, az ő nevükhöz fűződik az épület stílusainak sokszínűsége, hiszen a kolostor vezetése az ő kezükben volt. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek utazás

Szótár

Star

Star vitorlás hajó - 1911 óta A Star egy kétszemélyes, tőkesúlyos olimpiai... Tovább

Hepatitis

Vírushepatitisek A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.