Íme a Balaton legszebb épülete, a Tihanyi Apátság!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Tihany, és a Balaton legszebb építménye, az Apátság

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tihany, és a Balaton legszebb építménye, az Apátság


2016/03/22

A Tihanyi Apátság már hosszú ideje áll mostani helyén büszkén, délcegen. Ma már a Balaton egyik legfőbb látnivalója, és most azt is elmondom, miért. 
 

A Balaton legszebb épülete, a Tihanyi Apátság

 

Balatoni szállást keresel? Akkor itt az alkalom, hogy megismerd a legjobb, legkomfortosabb, legolcsóbb szállást, ami ráadásul az északi part legjobb helyén van! Partközeli szállások, csendes környezetben! Kattints ide és tudd meg, hol van! 

 

Tihanyi apátság

 

A bencés monostort 1055-ben alapította I. András királyunk Szűz Mária, valamint Szent Ányos tiszteletére, s őt 1060-ban itt is temették el, s a mai napig itt nyugszik.

 

Az oklevél, mely a kolostor alapítólevele a legelső olyan oklevele hazánknak, mely eredeti formájában maradt fenn, s latin szavai között fellelhetünk magyar kifejezéseket is. Ennél fogva a magyar nyelvünk legelső írásos emléke is.

 


A kolostor középkori formájáról csak homályos feltételezéseink vannak, hiszen csak a 16. századból fennmaradt ábrázolások tanúskodnak akkori alakjáról. Mára már ebből a templomból csak néhány kőfaragvány, és a majdnem teljesen érintetlen 11. századi altemplom maradt fenn régi valóságában, ami szintén I. Andráshoz köthető. 

 


A 17. század fontos változások kora volt Magyarország számára, s a török betörései miatt a tihanyi szerzetesség teljesen megszűnt, helyét török katonák vették át, akik gátlástalanul beköltöztek a monstrum falai közé. 
Így végvárrá vált, s ennek megfelelő átalakításokon esett át, s köré erődítés épült. 

 

 

A török kiűzése után a kamara csak egy bizonyos fegyverválság kifizetése után nyújtotta át a felszabadított birtokokat régui tulajdonosainak, s a bencések ezt a hatalmas összeget nem tudták kifizetni, így került 1702-ben az Atlenburgi Bencések kezébe, s visszavásárolni csak 1716-ban tudták a szerezetesrendünk tagjai. 

 


Ezután a 18. század három apát nevét viseli, hiszen fontos résztvevői voltak a kolostor fejlődésének ütemeiben. 
1716-1740: Grassó Villebald, 1740-1760: Lécs Ágoston, 1760-1786: Vajda Sámuel, az ő nevükhöz fűződik az épület stílusainak sokszínűsége, hiszen a kolostor vezetése az ő kezükben volt. 

A Balaton legszebb épülete, a Tihanyi Apátság

A templom életét újra kellett szervezni, így az elsődleges cél a szerzetesi élet alapfeltételeinek megteremtése, a pénzügyek biztosítása volt. 1720-tól újjáépülés indult, de ezt kettébe törte az 1763-ban bekövvetkezett tűz. 

 


Ideiglenes felszentelésére 1754-ben került sor, a véglegesre csak húsz év elteltével, 1774-ben, s a bencés szerzetesrend tagjai nagyon későn, csak 1802-ben térhettek vissza Tihanyba. Attól eltekintve, hogy a 18. században rengeteg dolog fellendülhetett, a pénzügyi és szellemi lehetőségek eléggé eltérőek lettek, s így az 1880-as évek végére már a templom borzalmas állapotokig romlott le, s nem is lett elvetve a teljes újjáépítés gondolata sem. 

 


1890-re Cziegler Győző, a Műegyetem tanára valamin építész teljesen megoldotta a kolostor, valamint a templom szerkezeti problémáit, s az épületegyüttes teljesen megújult. 

 

 


A rend azonban 1950-ben ismételten távozásra kényszerült és bár a plébánia maradhatott, a rend háza elsőként szegényház, később egy múzeum otthonává vált. 

 


1990-ben visszatérhettek a településre, de a templom, valamint a kolostor csak négy évvel később, 1994-ben kerülhetett újra kezükbe a Magyar Államéból, s 1996-ban a kolostor teljes felújításra került.

 

 

Ma már ez Tihany, és az északi part leglátogatottabb látványossága, évente több ezren jönnek el ide, hogy megtekinthessék ezt a monstrumot, s gyönyörködhessenek az innen elébük táruló lehengerlő balatoni panorámában. 

 


érdekességek utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Özni

 Kötélvezetõ karika.

Szélbeállás

A hajó orrát szél felé kormányozzuk, majd hagyjuk, hogy a vitorlák lobogjanak és a hajó...

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,...

Üzleti rendezvényhelyszín

Egy üzleti rendezvényhelyszín nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az adott rendezvény sikeres...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.