Védd te is a Földet! - Április 22. a Föld Napja

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Április 22. - a Föld Napja, óvd te is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Április 22. - a Föld Napja, óvd te is!


2016/04/22

A Föld Napja ma már világszinten ismert, számos programmal ünneplik, ezzel felhívva a figyelmet arra, mennyire fontos megvédeni a bolygót, ahol élünk és vissza is adni valamit abból, amit már évezredek óta nyújt nekünk.

 

Április 22. a Föld Napja, védd meg te is!

A napot először egy amerikai egyetemista, Denis Hayes  kezdeményezte még 1970-ben, április 22-én, ekkor 25 millió amerikai emelt szót a Föld védelméért és környezetünk megóvásáért.

 

Az esemény történelmi jelentőségű lett, mely először csak Amerikában, később azonban az egész világon elterjedve hirdette: igenis mindenki számára szívügy bolygónk védelme, hiszen tőle kaptuk az életet, ennek köszönhetjük hogy még most is itt lehetünk.

 


Az USA-ban számos igen szigorú törvény született a víz és a föld óvására, számos környezetvédő alapítvány alakult és az emberek milliói tértek át egy sokkal környezetvédőbb, ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

 

 

Húsz év elteltével, 1990-ben Denis, valamint barátai is látták micsoda pusztítás megy végbe Földünkön: az ózonlyuk tágulni kezdett, létrejött az üvegház hatás, terjedni kezdtek a sivatagok, az emberek létszáma rohamosan nőni kezdett, a veszélyes hulladékok pedig ennek arányában szintén..

 


Így 1990. a környezet évtizede lett, a közös felelősségre szerették volna felhívni a figyelmet. Hiszen mindannyiunk felelőssége a föld megóvása, sok kicsi sokra megy!

 


Denis Hayes ennek keretében hozta létre 1989-ben a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot Kaliforniában, ahonnan minden hónapban a Föld minden országába küldtek ki hírleveleket, hogy mindenféle akcióval, programmal ünnepeljék az emberek április 22-én a Föld Napját, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb, környezettudatosabb világban élhessünk.

 

 

 

 

 

140 országból több, mint 220 millió ember adott választ a felhívásra és iskolák, civil szervezetek, városok és falvak szerveztek programokat a környezetvédelem érdekében.

 


1990-ben Magyarország elsőként csatlakozott a mozgalomhoz, megalakult a Föld Napja Alapítvány,  felhívásukra kicsi és nagy települések is egyaránt jelentkezni kezdtek.

 


1990. óta Magyarországon legalább ezen az egy napon, április 22-én megpróbálnak tenni valamicskét a környezetért, annak megóvásáért és kicsi hazánk élhetőbbé tételéért.

 


Fákat ültetnek, szemetet szednek, vetélkedők és pályázatok születnek, patakokat takarítanak, sokszor saját szervezetet alakítanak, vagy éppen belépnek egybe.

 


Maga az alapítvány célja az, hogy az emberek szemléleteit és nézeteit a környezettudatosság felé terelje, ennek jegyében számos neve szerző könyve, irodalmi műve lett kiadva, melyek száma ma már ötvenre nőtt, közülük pedig nem egy már kötelező olvasmány az iskolákban, főiskolákban.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Április 22. a Föld Napja, védd meg te is!

Denis 2000-ben újabb felhívást kezdeményezett, hogy még több ember csatlakozzon, melyhez több civil szervezet is csatlakozott.
Azóta több évtized telt el, szelektíven gyűjtjük számos helyen a hulladékot, környezetbarát termékeket is vásárolhatunk, de ez még mindig édeskevés …

 


Rengeteg a felesleges fogyasztás, a pazarlás, pedig szélkerekek és napelemes kollektorok is részt vesznek az energiaellátásban.
Azonban az üvegházhatás csak nőttön nő, ezzel nagyobb az esélye az éghajlat változásának is.

 


Nem csak esély van rá, hanem már jelen van, hiszen az átlagos globális hőmérséklet már majdnem egy celsius fokkal nőtt, a felmelegedés pedig egyre ütemesebb tempóban nő.

 

 

 

 


Így EGYÜTT kell tennünk azért, hogy ez ne nőhessen tovább, hiszen a +2 fokos növekedés már kritikus lenne!

 


Nem csak ezen az egy napon kell cselekednünk, hanem az év 365 napján, hiszen a Föld sem ezen az egy napon szolgál minket, hanem folyamatosan! Táplál, megóv, kiszolgálja a folyamatosan növő emberi igényeket, azonban ez lassan kimerül és katasztrófához vezet.

 

 

Az emberiségnek le kell vetkőznie önzőségét, hiszen a Föld nem a miénk.. unokáinktól kaptuk kölcsön! Szükségük lesz rá, ahogy nekünk is és elődeinknek is volt és közös kötelességünk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy megóvjuk, hiszen sok lúd disznót győz.

 

 

Ha már minden nap egy kicsit is hozzá teszünk a természet megóvásáért, az is sokat jelent. Legyen minden nap a Föld Napja!


érdekességek szerelem utazás ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Formastabilitás

A formastabilitás a hajótest alakjától függő, a hajó dőlésével szemben mutatkozó...

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője....

Balatonfűzfő - BS Fűzfő Kikötő

A balatonfűzfői BS Fűzfő Kikötő közforgalmú,a csatorna keleti partján 116 hajó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.