Védd te is a Földet! - Április 22. a Föld Napja

hirdetes

Április 22. - a Föld Napja, óvd te is!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Föld Napja ma már világszinten ismert, számos programmal ünneplik, ezzel felhívva a figyelmet arra, mennyire fontos megvédeni a bolygót, ahol élünk és vissza is adni valamit abból, amit már évezredek óta nyújt nekünk.

 

Április 22. a Föld Napja, védd meg te is!

A napot először egy amerikai egyetemista, Denis Hayes  kezdeményezte még 1970-ben, április 22-én, ekkor 25 millió amerikai emelt szót a Föld védelméért és környezetünk megóvásáért.

 

Az esemény történelmi jelentőségű lett, mely először csak Amerikában, később azonban az egész világon elterjedve hirdette: igenis mindenki számára szívügy bolygónk védelme, hiszen tőle kaptuk az életet, ennek köszönhetjük hogy még most is itt lehetünk.

 


Az USA-ban számos igen szigorú törvény született a víz és a föld óvására, számos környezetvédő alapítvány alakult és az emberek milliói tértek át egy sokkal környezetvédőbb, ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

 

 

Húsz év elteltével, 1990-ben Denis, valamint barátai is látták micsoda pusztítás megy végbe Földünkön: az ózonlyuk tágulni kezdett, létrejött az üvegház hatás, terjedni kezdtek a sivatagok, az emberek létszáma rohamosan nőni kezdett, a veszélyes hulladékok pedig ennek arányában szintén..

hirdetes

 


Így 1990. a környezet évtizede lett, a közös felelősségre szerették volna felhívni a figyelmet. Hiszen mindannyiunk felelőssége a föld megóvása, sok kicsi sokra megy!

 


Denis Hayes ennek keretében hozta létre 1989-ben a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot Kaliforniában, ahonnan minden hónapban a Föld minden országába küldtek ki hírleveleket, hogy mindenféle akcióval, programmal ünnepeljék az emberek április 22-én a Föld Napját, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb, környezettudatosabb világban élhessünk.

 

 

 

 

 

140 országból több, mint 220 millió ember adott választ a felhívásra és iskolák, civil szervezetek, városok és falvak szerveztek programokat a környezetvédelem érdekében.

 


1990-ben Magyarország elsőként csatlakozott a mozgalomhoz, megalakult a Föld Napja Alapítvány,  felhívásukra kicsi és nagy települések is egyaránt jelentkezni kezdtek.

hirdetes

 


1990. óta Magyarországon legalább ezen az egy napon, április 22-én megpróbálnak tenni valamicskét a környezetért, annak megóvásáért és kicsi hazánk élhetőbbé tételéért.

 


Fákat ültetnek, szemetet szednek, vetélkedők és pályázatok születnek, patakokat takarítanak, sokszor saját szervezetet alakítanak, vagy éppen belépnek egybe.

 


Maga az alapítvány célja az, hogy az emberek szemléleteit és nézeteit a környezettudatosság felé terelje, ennek jegyében számos neve szerző könyve, irodalmi műve lett kiadva, melyek száma ma már ötvenre nőtt, közülük pedig nem egy már kötelező olvasmány az iskolákban, főiskolákban.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek szerelem utazás ünnep

Szótár

Johannes Polgar

Született: 1977.augusztus 25. Olpe, Németország Magasság: 183 cm Súly: 75... Tovább

Döghullám

A döghullám a szél elülte után megmaradó kellemetlen hullámzás. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes