Védd te is a Földet! - Április 22. a Föld Napja

hirdetes

Április 22. - a Föld Napja, óvd te is!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Föld Napja ma már világszinten ismert, számos programmal ünneplik, ezzel felhívva a figyelmet arra, mennyire fontos megvédeni a bolygót, ahol élünk és vissza is adni valamit abból, amit már évezredek óta nyújt nekünk.

 

Április 22. a Föld Napja, védd meg te is!

A napot először egy amerikai egyetemista, Denis Hayes  kezdeményezte még 1970-ben, április 22-én, ekkor 25 millió amerikai emelt szót a Föld védelméért és környezetünk megóvásáért.

 

Az esemény történelmi jelentőségű lett, mely először csak Amerikában, később azonban az egész világon elterjedve hirdette: igenis mindenki számára szívügy bolygónk védelme, hiszen tőle kaptuk az életet, ennek köszönhetjük hogy még most is itt lehetünk.

 


Az USA-ban számos igen szigorú törvény született a víz és a föld óvására, számos környezetvédő alapítvány alakult és az emberek milliói tértek át egy sokkal környezetvédőbb, ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

 

 

Húsz év elteltével, 1990-ben Denis, valamint barátai is látták micsoda pusztítás megy végbe Földünkön: az ózonlyuk tágulni kezdett, létrejött az üvegház hatás, terjedni kezdtek a sivatagok, az emberek létszáma rohamosan nőni kezdett, a veszélyes hulladékok pedig ennek arányában szintén..

 


Így 1990. a környezet évtizede lett, a közös felelősségre szerették volna felhívni a figyelmet. Hiszen mindannyiunk felelőssége a föld megóvása, sok kicsi sokra megy!

 


Denis Hayes ennek keretében hozta létre 1989-ben a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot Kaliforniában, ahonnan minden hónapban a Föld minden országába küldtek ki hírleveleket, hogy mindenféle akcióval, programmal ünnepeljék az emberek április 22-én a Föld Napját, hogy egy egészségesebb, fenntarthatóbb, környezettudatosabb világban élhessünk.

hirdetes

 

 

 

 

 

140 országból több, mint 220 millió ember adott választ a felhívásra és iskolák, civil szervezetek, városok és falvak szerveztek programokat a környezetvédelem érdekében.

 


1990-ben Magyarország elsőként csatlakozott a mozgalomhoz, megalakult a Föld Napja Alapítvány,  felhívásukra kicsi és nagy települések is egyaránt jelentkezni kezdtek.

 


1990. óta Magyarországon legalább ezen az egy napon, április 22-én megpróbálnak tenni valamicskét a környezetért, annak megóvásáért és kicsi hazánk élhetőbbé tételéért.

 


Fákat ültetnek, szemetet szednek, vetélkedők és pályázatok születnek, patakokat takarítanak, sokszor saját szervezetet alakítanak, vagy éppen belépnek egybe.

 


Maga az alapítvány célja az, hogy az emberek szemléleteit és nézeteit a környezettudatosság felé terelje, ennek jegyében számos neve szerző könyve, irodalmi műve lett kiadva, melyek száma ma már ötvenre nőtt, közülük pedig nem egy már kötelező olvasmány az iskolákban, főiskolákban.

 

hirdetes

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Április 22. a Föld Napja, védd meg te is!

Denis 2000-ben újabb felhívást kezdeményezett, hogy még több ember csatlakozzon, melyhez több civil szervezet is csatlakozott.
Azóta több évtized telt el, szelektíven gyűjtjük számos helyen a hulladékot, környezetbarát termékeket is vásárolhatunk, de ez még mindig édeskevés …

 


Rengeteg a felesleges fogyasztás, a pazarlás, pedig szélkerekek és napelemes kollektorok is részt vesznek az energiaellátásban.
Azonban az üvegházhatás csak nőttön nő, ezzel nagyobb az esélye az éghajlat változásának is.

 


Nem csak esély van rá, hanem már jelen van, hiszen az átlagos globális hőmérséklet már majdnem egy celsius fokkal nőtt, a felmelegedés pedig egyre ütemesebb tempóban nő.

 

 

 

 


Így EGYÜTT kell tennünk azért, hogy ez ne nőhessen tovább, hiszen a +2 fokos növekedés már kritikus lenne!

 


Nem csak ezen az egy napon kell cselekednünk, hanem az év 365 napján, hiszen a Föld sem ezen az egy napon szolgál minket, hanem folyamatosan! Táplál, megóv, kiszolgálja a folyamatosan növő emberi igényeket, azonban ez lassan kimerül és katasztrófához vezet.

 

 

Az emberiségnek le kell vetkőznie önzőségét, hiszen a Föld nem a miénk.. unokáinktól kaptuk kölcsön! Szükségük lesz rá, ahogy nekünk is és elődeinknek is volt és közös kötelességünk a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy megóvjuk, hiszen sok lúd disznót győz.

 

 

Ha már minden nap egy kicsit is hozzá teszünk a természet megóvásáért, az is sokat jelent. Legyen minden nap a Föld Napja!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Hamarosan újra Anna-bál – az év legpompásabb eseménye!

2018-06-26

Hamarosan újra Anna-bál – az év legpompásabb eseménye!

Júliusban újra megkezdődik a sokak által várt Anna-bál Balatonfüreden! A hagyománnyá vált bált idén már 193. alkalommal rendezik meg, mely idén is pazar lehetőségekkel várja a látogatókat! Cikkünkből megtudhatod, hogy mi is pontosan az Anna-bál története, jelentősége és megtudhatod, hogy melyek az idei év szenzációi!

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

érdekességek szerelem utazás ünnep

Szótár

Hajótest hossza

A hajótest hossza a hajótest legnagyobb hosszúsága, a vízvonallal párhuzamosan mért... Tovább

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 4.8