notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Földünk legfurcsább tava a Medúza-tó

hirdetes

Aranyló Medúza-tó

Rédei Csilla
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Földünk legfurcsább tava aranyló medúzák millióitól hemzseg.

Földünk legfurcsább tava a Medúza-tó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medúza-tó

 

A mikronéziai Palau szigetországának területén közel hetven sós vizű tó található. A legismertebb és legnépszerűbb közülük a déli lagúnában, Eil Malknál, Koror és Peleliu között található Medúza-tó. A világhírű tó több mint 12 ezer éves. Nevezetes az aranyszínű medúzák millióitól.

Mindez különleges látványt és élményt ad, mert a körülbelül harminc méter mély tó mindössze alig fél négyzetkilométeren ad otthont az itt élő háromféle halnak és két fajtához tartozó, temérdek átlátszó lénynek.

 

Aranyló Medúza-tó

 

 

 

Aranyló medúzák

 

A tavat sárgára színező medúzák úgy kerültek a sós vízbe, hogy a kis tó valaha összeköttetésben állt a Csendes-óceánnal, azonban ez a vízszint folyamatos apadásával megszűnt, így a számtalan medúza elszigetelve, a kisebb vízben rekedt.

hirdetes

A medúzákat több faj alkotja, melyekből a legnagyobb a Mastigias cf. papua etpisoni-k, az aranymedúzák, melyek 24 cm-es méretűek kifejlett állapotukban.

Az aranymedúzák a nap mozgását követik, hogy a testükben élő szimbionta algáknak biztosíthassák a fényt a fotoszintézishez és így ők is tápanyaghoz juthassanak.

 

 

Úszás a medúzák között

 

Csípésük ma már nem veszélyes, hiszen evolúciós fejlődésük során, mivel nem akadt ellenségük, csalánsejtjeik is elgyengültek, így az idelátogatók előszeretettel úsznak és búvárkodnak közöttük.

hirdetes

Manapság a turizmusnak köszönhetően a tó fokozott védelmet élvez, ugyanis sok, elsőre nem is egyértelmű veszély fenyegeti a kis mikrokozmoszt. Például csak mentőmellényben lehet úszni a medúzák között, hogy senki se akarjon és tudjon alámerülni a mérgező zónába, nehogy a savas közegben megsérüljön és felkavarja a zónákat. Vagy például nem lehet uszonyban úszni, mert annak csapásai kettévághatják a medúzákat.

Minden esetre, az élmény garantált és a sokkhatás biztosított, hiszen a tó a világ egyik legkülönlegesebb természeti kincse lett.

 

úszás a medúzák között

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny... Tovább

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 142

Átlagos értékelés: 5.0