Földünk legfurcsább tava a Medúza-tó

Aranyló Medúza-tó

Rédei Csilla
hirdetes

Földünk legfurcsább tava aranyló medúzák millióitól hemzseg.

Földünk legfurcsább tava a Medúza-tó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medúza-tó

 

A mikronéziai Palau szigetországának területén közel hetven sós vizű tó található. A legismertebb és legnépszerűbb közülük a déli lagúnában, Eil Malknál, Koror és Peleliu között található Medúza-tó. A világhírű tó több mint 12 ezer éves. Nevezetes az aranyszínű medúzák millióitól.

Mindez különleges látványt és élményt ad, mert a körülbelül harminc méter mély tó mindössze alig fél négyzetkilométeren ad otthont az itt élő háromféle halnak és két fajtához tartozó, temérdek átlátszó lénynek.

 

Aranyló Medúza-tó

 

 

 

Aranyló medúzák

 

A tavat sárgára színező medúzák úgy kerültek a sós vízbe, hogy a kis tó valaha összeköttetésben állt a Csendes-óceánnal, azonban ez a vízszint folyamatos apadásával megszűnt, így a számtalan medúza elszigetelve, a kisebb vízben rekedt.

hirdetes

A medúzákat több faj alkotja, melyekből a legnagyobb a Mastigias cf. papua etpisoni-k, az aranymedúzák, melyek 24 cm-es méretűek kifejlett állapotukban.

Az aranymedúzák a nap mozgását követik, hogy a testükben élő szimbionta algáknak biztosíthassák a fényt a fotoszintézishez és így ők is tápanyaghoz juthassanak.

 

 

Úszás a medúzák között

 

Csípésük ma már nem veszélyes, hiszen evolúciós fejlődésük során, mivel nem akadt ellenségük, csalánsejtjeik is elgyengültek, így az idelátogatók előszeretettel úsznak és búvárkodnak közöttük.

hirdetes

Manapság a turizmusnak köszönhetően a tó fokozott védelmet élvez, ugyanis sok, elsőre nem is egyértelmű veszély fenyegeti a kis mikrokozmoszt. Például csak mentőmellényben lehet úszni a medúzák között, hogy senki se akarjon és tudjon alámerülni a mérgező zónába, nehogy a savas közegben megsérüljön és felkavarja a zónákat. Vagy például nem lehet uszonyban úszni, mert annak csapásai kettévághatják a medúzákat.

Minden esetre, az élmény garantált és a sokkhatás biztosított, hiszen a tó a világ egyik legkülönlegesebb természeti kincse lett.

 

úszás a medúzák között

 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják. Tovább

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.