Videó – Aranysakálok jelentek meg a Balaton-felvidéken

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Videó – Aranysakálok jelentek meg a Balaton-felvidéken

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Videó – Aranysakálok jelentek meg a Balaton-felvidéken


2024/01/16
ZH

Somogyi László, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont munkatársa, megörökítette az aranysakálok esti portyázását Tapolca mellett.

aranysakál Balaton

Aranysakálokat rögzített a vadkamera

 

A Balaton-felvidéken egy rejtélyes aranysakálfalka kel életre esténként Tapolca mellett, és egy vadkamera segítségével sikerült leleplezni a szinte láthatatlan ragadozókat. Somogyi László, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont munkatársa, aki nem csak a varázslatos hangulatú fotóiról ismert, hanem a környék élővilágát is kutatja, megosztotta a nyilvánossággal ezt a különleges felvételt.

 

 

A vadkamera által rögzített videó bemutatja, ahogy egy négyfős aranysakálfalka portyázik esténként Tapolca mellett. A ragadozókat általában nehéz felfedezni vagy lefényképezni nappal, de a vadkamera lehetővé teszi, hogy megfigyeljük ezeket az óvatos állatokat.

 

Aranysakálok a Balatonon


Somogyi László elárulta, hogy az aranysakálok mintegy 15 évvel ezelőtt jelentek meg a Tapolcai-medencében, főként Somogy és Zala megye felől érkeztek. A terület változékonysága ideális élőhelyet biztosított számukra, és hamar elszaporodtak, betörve az egész Balaton-felvidékre. A sakálok már Badacsonyban, Káptalantóti és Tapolca–Diszel között is feltűntek, és a szomszédos Káli-medencében is állandóan jelen vannak.


A videón látható falka egy sűrű nádasban vert tanyát Tapolca és Raposka között, és vadászterületük egészen a Balatonig terjed. Aranysakálok a rókával ellentétben 4-5 fős falkában vadásznak, és zsákmányul ejtenek őzeket, fiatal vadmalacokat, vadnyulakat, madarakat, hüllőket, kétéltűeket, rovarokat. A téli hónapokban elhullott állatokra is rájárnak, és még az érő gyümölcsöket sem vetik meg.


Somogyi László tavaly december elején helyezte el a vadkamerát egy Tapolcához közeli erdős, bokros részen, ahol gyakran látták a sakálok nyomait. A vadkamera az első éjszakán már rögzítette a falka jelenlétét, ami különösen nagy teljesítmény, tekintve, hogy az elmúlt öt évben mindössze háromszor találkozott velük világosban. Az éjszakai órákban viszont többször is hallotta a jellegzetes hangjukat, és egyszer még a raposkai templom harangszójára is válaszoltak vonyítással. A vadkamera további érdekes felvételeket rögzített, beleértve őzet, vaddisznót, rókát, borzot, fácánt, egerészölyvet, nyestet, mókust, mezei nyulat, és egyszer egy baglyot is.

 

Az aranysakál Magyarországon

 

 

Az aranysakál (Canis aureus) egy kisragadozó emlős, mely egyre inkább megjelenik a magyarországi tájakon is, így a Balaton-felvidéken is. Ezek a kiváló alkalmazkodók és kitűnő ragadozók körülbelül 15 évvel ezelőtt jelentek meg a Tapolcai-medencében, és azóta elterjedtek az egész Balaton-felvidéken. Különleges viselkedésük és ragadozó természete miatt az aranysakálok érdekessé és titokzatossá teszik a vidéki élővilágot. A falkákban vadászó aranysakálok széleskörű étrendjükkel, mely magába foglalja az őzeket, fiatal vadmalacokat, vadnyulakat, madarakat, hüllőket, kétéltűeket, rovarokat, és akár az elhullott állatokat is, jelentős szereplővé váltak a helyi ökoszisztémában. Az aranysakálok szokatlan jelenléte a Balaton-felvidéken a természeti sokszínűség részét képezi, ugyanakkor kihívást is jelent a helyi állatok és növények számára.


Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Luftkaszni

A luftkaszni jelentése légkamra. Ezek olyan légmentes zárt kamrák a hajóban, amik...

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda...

Hepatitis

Vírushepatitisek A vírushepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott...

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

Hekk

Mi is az a hekk és mi az a csacsihal? Sokan mondják, a hekk, mint hal nem is létezik....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.