notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Látványos árapály jelenség a kanadai Fundy-öbölben

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Látványos árapály jelenség

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Látványos árapály jelenség


2014/10/01
Petra

Forrás: Érdekesvilág

A Fundy-öböl azért nagyon érdekes hely, mert itt van a világon a leglátványosabb árapály jelenség. Ez azt jelenti, hogy dagály idején a vízszint akár a 20 métert is elérheti. Ez egy olyan természeti jelenséget idéz elő, mint a visszafelé forduló vízesés, ami elsőre elég hihetetlennek hangzik.

Árapály
A Fundy-öböl Kanadában található és a hatalmas árapály okozta vízszintkülönbségéről ismerte meg a világ. Ugyanis ezen a helyen olyan magas az apály és dagály közti vízszintkülönbség, hogy akár a 20 métert is elérheti. Az öböl a Maine-öbölhöz tartozik és jellemző rá, hogy elég folyószerű: 300 kilométer hosszú, legalább 100 méter széles és 300 méter mély. Ez a látványos árapály-jelenség annak köszönhető, hogy túl sok víz gyűlik össze túl kevés helyen, ezért amikor megnövekszik a vízszint, szinte megtölti a víz az öblöt. Éppen emiatt az érdekes adottság miatt figyelhetőek meg ezen a helyen olyan különleges természeti jelenségek, mint a visszaforduló vízesés.

Árapály

Mivel nagyon meredek falakkal rendelkezik ez az egyébként festői szépségű öböl, ezért amikor dagálykor ez a hatalmas mennyiségű víz betódul erre a szűk helyre, az öbölbe zúduló Saint John folyó vize hirtelen irányt változtat és visszafelé kezd el ömleni. Apálykor, amikor úgymond csend van, a folyó vize a tenger felé halad és az öbölbe áramlik. Ilyen természeti jelenséggel csak nagyon ritkán találkozhatunk. Dagálykor viszont nemcsak ez változik meg, hanem a víz sodrásának a sebessége is az öbölben, ami olyannyira felgyorsul, hogy akár a 15 km/órás sebességet is elérheti.

Árapály

A Hopewell-sziklák szintén gyönyörű látványosságai ennek a különleges öbölnek. Mivel a sziklákat dagálykor legalább 20 méteres magasságban ellepi a víz - ráadásul még az erős sodrás is beleszól a dolgokba - ezért a víz felszínformáló hatása igen erősen rányomja a bélyegét ezekre a sziklaképződményekre. A szikla alapanyagára rendkívül erős hatást fejt ki az erózió, mivel az anyaga inkább egy puha homokkő, ami üledékes kőzetté szilárdult. Ezért a sziklának azon részeit rendesen elkoptatja a víz, amik a felszín alá kerültek, azonban a teteje lassabban erodálódik.

Árapály

Ezért van ilyen különös formája ezeknek a szikláknak: azokon a részeken, amik víz alá kerülnek, keskenyebb, a felső részek pedig vastagabbak. Ez a táj a természet legszebb csodái közé tartozik.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Játszótér építése

A játszótér egy fontos helyszín a gyermekek életében. Rengeteg időt töltenek itt, ezért...

Balatoni eladó lakás

A Balaton nem csupán akkor jó választás, ha kiruccannánk egyet hétvégén, elhelyezkedésének...

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

A turbó meghibásodásának okai

A turbó élettartalma nagyban függ az autót használó vezetési szokásaitól. Sokkal nagyobb...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.