notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Látványos árapály jelenség a kanadai Fundy-öbölben

hirdetes

Látványos árapály jelenség

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Fundy-öböl azért nagyon érdekes hely, mert itt van a világon a leglátványosabb árapály jelenség. Ez azt jelenti, hogy dagály idején a vízszint akár a 20 métert is elérheti. Ez egy olyan természeti jelenséget idéz elő, mint a visszafelé forduló vízesés, ami elsőre elég hihetetlennek hangzik.

Árapály

A Fundy-öböl Kanadában található és a hatalmas árapály okozta vízszintkülönbségéről ismerte meg a világ. Ugyanis ezen a helyen olyan magas az apály és dagály közti vízszintkülönbség, hogy akár a 20 métert is elérheti. Az öböl a Maine-öbölhöz tartozik és jellemző rá, hogy elég folyószerű: 300 kilométer hosszú, legalább 100 méter széles és 300 méter mély. Ez a látványos árapály-jelenség annak köszönhető, hogy túl sok víz gyűlik össze túl kevés helyen, ezért amikor megnövekszik a vízszint, szinte megtölti a víz az öblöt. Éppen emiatt az érdekes adottság miatt figyelhetőek meg ezen a helyen olyan különleges természeti jelenségek, mint a visszaforduló vízesés.

Árapály

Mivel nagyon meredek falakkal rendelkezik ez az egyébként festői szépségű öböl, ezért amikor dagálykor ez a hatalmas mennyiségű víz betódul erre a szűk helyre, az öbölbe zúduló Saint John folyó vize hirtelen irányt változtat és visszafelé kezd el ömleni. Apálykor, amikor úgymond csend van, a folyó vize a tenger felé halad és az öbölbe áramlik. Ilyen természeti jelenséggel csak nagyon ritkán találkozhatunk. Dagálykor viszont nemcsak ez változik meg, hanem a víz sodrásának a sebessége is az öbölben, ami olyannyira felgyorsul, hogy akár a 15 km/órás sebességet is elérheti.

Árapály

A Hopewell-sziklák szintén gyönyörű látványosságai ennek a különleges öbölnek. Mivel a sziklákat dagálykor legalább 20 méteres magasságban ellepi a víz - ráadásul még az erős sodrás is beleszól a dolgokba - ezért a víz felszínformáló hatása igen erősen rányomja a bélyegét ezekre a sziklaképződményekre. A szikla alapanyagára rendkívül erős hatást fejt ki az erózió, mivel az anyaga inkább egy puha homokkő, ami üledékes kőzetté szilárdult. Ezért a sziklának azon részeit rendesen elkoptatja a víz, amik a felszín alá kerültek, azonban a teteje lassabban erodálódik.

Árapály

Ezért van ilyen különös formája ezeknek a szikláknak: azokon a részeken, amik víz alá kerülnek, keskenyebb, a felső részek pedig vastagabbak. Ez a táj a természet legszebb csodái közé tartozik.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között. Tovább

Pádli

  Egytollú, rövid evező. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.7

utazás