Látványos árapály jelenség a kanadai Fundy-öbölben

hirdetes

Látványos árapály jelenség

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Fundy-öböl azért nagyon érdekes hely, mert itt van a világon a leglátványosabb árapály jelenség. Ez azt jelenti, hogy dagály idején a vízszint akár a 20 métert is elérheti. Ez egy olyan természeti jelenséget idéz elő, mint a visszafelé forduló vízesés, ami elsőre elég hihetetlennek hangzik.

Árapály

A Fundy-öböl Kanadában található és a hatalmas árapály okozta vízszintkülönbségéről ismerte meg a világ. Ugyanis ezen a helyen olyan magas az apály és dagály közti vízszintkülönbség, hogy akár a 20 métert is elérheti. Az öböl a Maine-öbölhöz tartozik és jellemző rá, hogy elég folyószerű: 300 kilométer hosszú, legalább 100 méter széles és 300 méter mély. Ez a látványos árapály-jelenség annak köszönhető, hogy túl sok víz gyűlik össze túl kevés helyen, ezért amikor megnövekszik a vízszint, szinte megtölti a víz az öblöt. Éppen emiatt az érdekes adottság miatt figyelhetőek meg ezen a helyen olyan különleges természeti jelenségek, mint a visszaforduló vízesés.

Árapály

Mivel nagyon meredek falakkal rendelkezik ez az egyébként festői szépségű öböl, ezért amikor dagálykor ez a hatalmas mennyiségű víz betódul erre a szűk helyre, az öbölbe zúduló Saint John folyó vize hirtelen irányt változtat és visszafelé kezd el ömleni. Apálykor, amikor úgymond csend van, a folyó vize a tenger felé halad és az öbölbe áramlik. Ilyen természeti jelenséggel csak nagyon ritkán találkozhatunk. Dagálykor viszont nemcsak ez változik meg, hanem a víz sodrásának a sebessége is az öbölben, ami olyannyira felgyorsul, hogy akár a 15 km/órás sebességet is elérheti.

Árapály

A Hopewell-sziklák szintén gyönyörű látványosságai ennek a különleges öbölnek. Mivel a sziklákat dagálykor legalább 20 méteres magasságban ellepi a víz - ráadásul még az erős sodrás is beleszól a dolgokba - ezért a víz felszínformáló hatása igen erősen rányomja a bélyegét ezekre a sziklaképződményekre. A szikla alapanyagára rendkívül erős hatást fejt ki az erózió, mivel az anyaga inkább egy puha homokkő, ami üledékes kőzetté szilárdult. Ezért a sziklának azon részeit rendesen elkoptatja a víz, amik a felszín alá kerültek, azonban a teteje lassabban erodálódik.

Árapály

Ezért van ilyen különös formája ezeknek a szikláknak: azokon a részeken, amik víz alá kerülnek, keskenyebb, a felső részek pedig vastagabbak. Ez a táj a természet legszebb csodái közé tartozik.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud... Tovább

IMOCA 60-foot

A Vendée Globe hajója: 60-foot IMOCA A 60 lábas IMOCA hajót a nyílt óceánokra,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.7

utazás