Látványos árapály jelenség a kanadai Fundy-öbölben

hirdetes

Látványos árapály jelenség

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Fundy-öböl azért nagyon érdekes hely, mert itt van a világon a leglátványosabb árapály jelenség. Ez azt jelenti, hogy dagály idején a vízszint akár a 20 métert is elérheti. Ez egy olyan természeti jelenséget idéz elő, mint a visszafelé forduló vízesés, ami elsőre elég hihetetlennek hangzik.

Árapály

A Fundy-öböl Kanadában található és a hatalmas árapály okozta vízszintkülönbségéről ismerte meg a világ. Ugyanis ezen a helyen olyan magas az apály és dagály közti vízszintkülönbség, hogy akár a 20 métert is elérheti. Az öböl a Maine-öbölhöz tartozik és jellemző rá, hogy elég folyószerű: 300 kilométer hosszú, legalább 100 méter széles és 300 méter mély. Ez a látványos árapály-jelenség annak köszönhető, hogy túl sok víz gyűlik össze túl kevés helyen, ezért amikor megnövekszik a vízszint, szinte megtölti a víz az öblöt. Éppen emiatt az érdekes adottság miatt figyelhetőek meg ezen a helyen olyan különleges természeti jelenségek, mint a visszaforduló vízesés.

Árapály

Mivel nagyon meredek falakkal rendelkezik ez az egyébként festői szépségű öböl, ezért amikor dagálykor ez a hatalmas mennyiségű víz betódul erre a szűk helyre, az öbölbe zúduló Saint John folyó vize hirtelen irányt változtat és visszafelé kezd el ömleni. Apálykor, amikor úgymond csend van, a folyó vize a tenger felé halad és az öbölbe áramlik. Ilyen természeti jelenséggel csak nagyon ritkán találkozhatunk. Dagálykor viszont nemcsak ez változik meg, hanem a víz sodrásának a sebessége is az öbölben, ami olyannyira felgyorsul, hogy akár a 15 km/órás sebességet is elérheti.

Árapály

A Hopewell-sziklák szintén gyönyörű látványosságai ennek a különleges öbölnek. Mivel a sziklákat dagálykor legalább 20 méteres magasságban ellepi a víz - ráadásul még az erős sodrás is beleszól a dolgokba - ezért a víz felszínformáló hatása igen erősen rányomja a bélyegét ezekre a sziklaképződményekre. A szikla alapanyagára rendkívül erős hatást fejt ki az erózió, mivel az anyaga inkább egy puha homokkő, ami üledékes kőzetté szilárdult. Ezért a sziklának azon részeit rendesen elkoptatja a víz, amik a felszín alá kerültek, azonban a teteje lassabban erodálódik.

Árapály

Ezért van ilyen különös formája ezeknek a szikláknak: azokon a részeken, amik víz alá kerülnek, keskenyebb, a felső részek pedig vastagabbak. Ez a táj a természet legszebb csodái közé tartozik.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Ballon

A ballon a nagyméretű orrvitorlák gyűjtõneve, például spinakker. Tovább

Bumlift

Bumlift: nagyvitorla pihentetõ kötél (másnéven "dirk") Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes