notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Díjazták a legjobb ARC-plakátokat, ARC kiállítás

hirdetes

Díjazták a legjobb ARC-plakátokat

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 Az idei ARC-kiállítás legjobb plakátjának Székely Petra Miért is lenne jó kedvünk? című, az utóbbi néhány év legmegrázóbb magyar eseményeit felelevenítő grafikáját találta a zsűri, az alkotó a többi díjazottal együtt pénteken a Szépművészeti Múzeumban vehette át a kitüntetéssel járó ajándékokat.Riport a nyertessel itt.

ARC kiállítás

 Egy év kihagyás után, a díjátadóval vette kezdetét formálisan is az idei ARC-kiállítás. A pályázat útján kiválasztott 110 alkotás óriás- illetve hirdetőoszlop-plakát formátumban szeptember 23-ig látható a budapesti Ötvenhatosok terén.

 

ARC kiállítás helyezettjei

   
A zsűri a második díjat Holányi Katalinnak ítélte Jó a kedv című plakátjáért, a harmadik pedig Császár Norbert Mese címet viselő grafikája lett. 
 
Holányi Katalin 2. helyezett
 
 
Császár Norbert  3. helyezett
 
A Magyar spiritusz című ARC+ témában Venczel Zoltán vehetett át különdíjat Találékonyság című képéért az ELMŰ-ÉMÁSZ felajánlásából, az idei legkedélyborzolóbb alkotásnak járó Borz-díjat pedig Mátrai István AsztalaViszta című munkájáért kapta. A HAUG (Hungarian Adobe Users Group) különdíját Németh Adrienn, Farkas Júlia, Koncz Gabriella, Szabolcs András és Sebestyén Eszter Üzenet Istennek című alkotása nyerte. A Bortársaság Magyar Balázsnak és Varga Bencének adott különdíjat, Nevezd át című munkájukért. 
 
Mátrai István Borz díj
Ezt a díjat az ARC zsűrije a legkedélyborzolóbb alkotásnak ítéli oda minden évben)
 
Venczel Zoltán
   Az ELMŰ-Émász által kiírt, „Magyar spiritusz” téma díjazottja

Töretlen az ARC kiállítás sikere

 
Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója az eseményen kifejtette, hogy bár az elmúlt évben a gazdasági válság következtében elmaradt a kiállítás, idén töretlen lelkesedéssel folytatták korábbi munkájukat. Kiemelte: az ingyenesség és a 24 órás nyitva tartás biztosításával továbbra is arra törekszenek, hogy a kiállítást minél többen megtekinthessék, és fontos számukra az is, hogy bárkinek lehetősége nyíljon a bemutatkozásra és a szabad véleménynyilvánításra.
hirdetes
   
"Ahogy a kiállítást megelőző pályázat szövegében megfogalmazzuk, foglalkozástól, kortól, nemtől, nemzeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, immáron 12. alkalommal gyakorolhatja bárki demokratikus jogát, hiszen az ARC-kiállítás nem egyszerűen a képalkotásról szól, hanem arról, hogy bárki teret és tartalmat adhat társadalmi reflexióinak" - mondta az ügyvezető igazgató.
   

A 2012-es ARC témája

 
Idén a megadott főtéma is a szólásszabadsághoz kapcsolódott, a Himnusz második sora a "...Jó kedvvel, bőséggel..." - mint mondta - végtelen lehetőséget és jelentéstartalmat rejtett magában.
   
Geszti Péter az ARC egyik alapítójaként azt kívánta minden alkotónak, leendő pályázónak és a közönségnek egyaránt, hogy mindig képesek legyenek megőrizni kritikai gondolkodásukat és nyitottságukat, amelyre maga az ARC is törekszik.
   

Elismerés az ARC zsűritagjainak

 
A díjátadón kiemelték a zsűri munkáját, amelynek az elbírálás során elsődleges szempontja az volt, hogy az adott grafikában mennyire szellemes vagy találó eszközöket használ a pályázó üzenete közvetítésére. Idén a zsűriben Bakos Gábor, Bakos Katalin, Bodó Balázs, Enyedi Ildikó, Finta Sándor, Gellért Emese, Gerényi Gábor, Karsay Dorottya, Papp Ádám, Rév Marcell, Román Balázs, Smucz Katalin, Szoboszlay Péter, Tóth Andrej és Závada Péter foglalt helyet.
hirdetes
   
Külön egységet képez a kiállításon a fő téma és az ARC+, a kreatív és tehetséges magyarokat a középpontba állító rész mellett a HVG hetilap elmúlt 20 évének címlapjaiból bemutatott válogatás, amelyet az óriásplakátok között felállított oszlopokon lehet megtekinteni.
 

Már online is elérhető az ARC

   
Az online elérhető ARClapon (www.arcmagazin.hu/arclap/) a kiállítás teljes anyaga megtekinthető, továbbá az érdeklődők többek között Bakos Katalin művészettörténész, Kálmán C. György és Gerényi Gábor publicisták írásait is elolvashatják.
   
Bakos Gábor beszámolt arról is, hogy egyetlen plakát van, amelyet a zsűri beválogatott ugyan a legjobbak közé, azonban mégsem állítottak ki az Ötvenhatosok terén, mert ahhoz az egyik főtámogató, a MAHIR Cityposter nem járult hozzá. Szerényi Szabolcs és Bátorfy Attila A médium az üzenet című pályamunkája az online ARClapon tekinthető csak meg.
   
Idén először a tárlat teljes anyaga a Pameran Digitális Galéria kiállításán is megjelenik egy egyedülálló iPad alkalmazás segítségével. Az applikáció a http://tiny.cc/pameran címen tölthető le.

Forrás: www.mti.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös... Tovább

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.8