notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az 5 megoldatlan fizikai rejtély

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Az 5 megoldatlan fizikai rejtély

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az 5 megoldatlan fizikai rejtély


2012/10/11
Roly

Rengeteg olyan megválaszolatlan rejtély létezik a Földön és a Világegyetemben egyaránt, amelyre még a tudósok sem tudják a választ. Íme, 5 kérdés, amelyekre senki sem tudja biztosan a választ, hiszen nincs rá tudományos magyarázat!

 
fizikai rejtély

 

Szeretne egy élvonalbeli amerikai sport karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat! 

 
 
 

Mi a fekete lyuk? 
Galileo Galilei volt az első, aki a figyelmét teljes mértékben a Világűrre helyezte, de sem Galilei, sem más csillagászok nem tudtak a fekete lyuk - vagyis a sötét anyag - titkára rájönni. A tudósok szerint csak a mi Tejút-rendszerünkben 400-szor több anyagnak kell lennie, mint amennyit eddig felfedeztek, hiszen a legnagyobb teljesítményű távcsövek is csak a fénylő anyagokat látják; a Tejút is csak egy kis mellékutcája a Világegyetemnek. A kutatók szerint annyi azonban bizonyos, hogy a sötét anyag létezik, erre enged következtetni például a gravitáció is. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a mi generációnk már nem sok mindent fog megtudni erről a rejtélyről.
 
Íme, 5 kérdés, amelyet bárkinek is teszünk fel, biztosan nem ismerik a választ, mivel nincs rá tudományos magyarázat!
 

Mi az a sötét energia?

 
A sötét energia ugyanolyan nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mint a sötét anyag vizsgálata. A sötét energiát akkor fedezték fel, amikor az asztronómusok a Világ tágulását kutatták, a megfejtés helyett azonban egy újabb rejtélyt találtak. Ez a feltételezett energiaforma elvileg semlegesíti a gravitációt, legalábbis ezzel próbálják magyarázni a Világűr egyre gyorsuló tágulását, amit ugyebár elviekben az égitestek között lévő gravitáció miatt pont, hogy lassulnia kellene. A tudósok úgy vélik, hogy az Univerzumnak mindössze 5 százalékát térképezte fel az ember, a maradék 23 százalék a sötét anyag, míg 72 százalék a sötét energia. És ha fel lenne térképezve az egész? Mi van a Világűr után? Hol helyezkedik el? Van eleje és vége? Hmm…
 

A Pioneer-anomália 

 
A Pioneer-anomália már több évtizede foglalkoztatja a tudósokat, a megoldás pedig egyelőre még úgy tűnik, sokáig váratni fog magára. 1972-ben és 1973-ban az Amerikai Űrkutatási Hivatal két űrszondát küldött a Világűrbe. A Pioneer 10 és a Pioneer 11 feladata az volt, hogy megvizsgálja Naprendszerünk távolabbi égitestjeit, és azokról adatokat küldjön a Földre. Az adatok meg is érkeztek, de a csillagászok azt tapasztalták, hogy a két műhold pályája eltért egymástól, pedig azonos "úton", de ellenkező irányba kellett volna haladniuk. Ráadásul ugyanezt tapasztalták a Jupiter holdjait kutató Galilei-szonda esetében is. Azt biztosra veszik, hogy a röppálya módosulását és a szondák jelentős lassulását a bolygók tömegvonzása okozta. Ezzel azonban a kutatók búcsút mondhattak a pontosnak vélt számításoknak, hiszen rá kellett jönniük, hogy mégsem tudnak mindent a tömegvonzásról…
 
fizikai rejtély
 

A meleg víz és a fagy

 
A Világűr teljes sötétsége után térjünk haza a Földre. A Mpemba-effektus szerint a forró víz előbb megfagy, mint a hideg! Hoppá-hoppá, gondolta volna? Ezt a meglepő paradoxont a ’60-as években fedezte fel egy tanzániai diák, Erasto B. Mpemba, méghozzá fagylalt készítése közben. Bebizonyította, hogy azonos körülmények között a meleg víz hamarabb megfagy, mint a hideg. A jelenségre több elmélettel is előálltak a tudósok, de valódi magyarázatot egyelőre még nem született.
 

A Föld belseje

 

A Föld belsejét legalább ugyanannyi rejtély övezi, mint a Világűrt - a tudósok a sötétben tapogatóznak. Azt mindannyian megtanulhattuk, hogy a Föld magját vas és nikkelmagma alkotja, de a pontos méretét, az izzó mag hőmérsékletét és a benne zajló folyamatokat csak találgatják a kutatók.  A ’60-70-es években több kísérletet is tettek, hogy lefúrjanak a Föld magjáig, azonban egytől egyig mind kudarcot vallott.

 

fizikai rejtély

 
 
 


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Turbó vásárlás

A járműgyártsában leggyakrabban használt feltöltőtípus a turbófeltöltő.  A...

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az...

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli...

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Hajótest

A hajótest fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációiból készülhet. Fahajók...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!