Az 5 megoldatlan fizikai rejtély

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az 5 megoldatlan fizikai rejtély

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az 5 megoldatlan fizikai rejtély


2012/10/11

Rengeteg olyan megválaszolatlan rejtély létezik a Földön és a Világegyetemben egyaránt, amelyre még a tudósok sem tudják a választ. Íme, 5 kérdés, amelyekre senki sem tudja biztosan a választ, hiszen nincs rá tudományos magyarázat!

 
fizikai rejtély

 

Szeretne egy élvonalbeli amerikai sport karórát az elérhető legjobb áron? Ide kattintva megnézheti 2012-es választékunkat! 

 
 
 

Mi a fekete lyuk?

 
Galileo Galilei volt az első, aki a figyelmét teljes mértékben a Világűrre helyezte, de sem Galilei, sem más csillagászok nem tudtak a fekete lyuk - vagyis a sötét anyag - titkára rájönni. A tudósok szerint csak a mi Tejút-rendszerünkben 400-szor több anyagnak kell lennie, mint amennyit eddig felfedeztek, hiszen a legnagyobb teljesítményű távcsövek is csak a fénylő anyagokat látják; a Tejút is csak egy kis mellékutcája a Világegyetemnek. A kutatók szerint annyi azonban bizonyos, hogy a sötét anyag létezik, erre enged következtetni például a gravitáció is. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a mi generációnk már nem sok mindent fog megtudni erről a rejtélyről.
 
Íme, 5 kérdés, amelyet bárkinek is teszünk fel, biztosan nem ismerik a választ, mivel nincs rá tudományos magyarázat!
 

Mi az a sötét energia?

 
A sötét energia ugyanolyan nagy fejtörést okoz a tudósoknak, mint a sötét anyag vizsgálata. A sötét energiát akkor fedezték fel, amikor az asztronómusok a Világ tágulását kutatták, a megfejtés helyett azonban egy újabb rejtélyt találtak. Ez a feltételezett energiaforma elvileg semlegesíti a gravitációt, legalábbis ezzel próbálják magyarázni a Világűr egyre gyorsuló tágulását, amit ugyebár elviekben az égitestek között lévő gravitáció miatt pont, hogy lassulnia kellene. A tudósok úgy vélik, hogy az Univerzumnak mindössze 5 százalékát térképezte fel az ember, a maradék 23 százalék a sötét anyag, míg 72 százalék a sötét energia. És ha fel lenne térképezve az egész? Mi van a Világűr után? Hol helyezkedik el? Van eleje és vége? Hmm…
 

A Pioneer-anomália 

 
A Pioneer-anomália már több évtizede foglalkoztatja a tudósokat, a megoldás pedig egyelőre még úgy tűnik, sokáig váratni fog magára. 1972-ben és 1973-ban az Amerikai Űrkutatási Hivatal két űrszondát küldött a Világűrbe. A Pioneer 10 és a Pioneer 11 feladata az volt, hogy megvizsgálja Naprendszerünk távolabbi égitestjeit, és azokról adatokat küldjön a Földre. Az adatok meg is érkeztek, de a csillagászok azt tapasztalták, hogy a két műhold pályája eltért egymástól, pedig azonos "úton", de ellenkező irányba kellett volna haladniuk. Ráadásul ugyanezt tapasztalták a Jupiter holdjait kutató Galilei-szonda esetében is. Azt biztosra veszik, hogy a röppálya módosulását és a szondák jelentős lassulását a bolygók tömegvonzása okozta. Ezzel azonban a kutatók búcsút mondhattak a pontosnak vélt számításoknak, hiszen rá kellett jönniük, hogy mégsem tudnak mindent a tömegvonzásról…
 
fizikai rejtély
 

A meleg víz és a fagy

 
A Világűr teljes sötétsége után térjünk haza a Földre. A Mpemba-effektus szerint a forró víz előbb megfagy, mint a hideg! Hoppá-hoppá, gondolta volna? Ezt a meglepő paradoxont a ’60-as években fedezte fel egy tanzániai diák, Erasto B. Mpemba, méghozzá fagylalt készítése közben. Bebizonyította, hogy azonos körülmények között a meleg víz hamarabb megfagy, mint a hideg. A jelenségre több elmélettel is előálltak a tudósok, de valódi magyarázatot egyelőre még nem született.
 

A Föld belseje

 

A Föld belsejét legalább ugyanannyi rejtély övezi, mint a Világűrt - a tudósok a sötétben tapogatóznak. Azt mindannyian megtanulhattuk, hogy a Föld magját vas és nikkelmagma alkotja, de a pontos méretét, az izzó mag hőmérsékletét és a benne zajló folyamatokat csak találgatják a kutatók.  A ’60-70-es években több kísérletet is tettek, hogy lefúrjanak a Föld magjáig, azonban egytől egyig mind kudarcot vallott.

 

fizikai rejtély

 
 
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Felmenetel

A felmenetel a hajó szélirány felé történő irányváltoztatása. A felmenetel szélbeállásig tart.

Fonyód Túravitorlás Sportklub Kikötő

A Túravitorlás Sportklub fonyódi kikötője a Balaton nyugati medencéjének déli részén...

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

kemencés ételek

  Kemencés ételek a házias Dunyha Étteremben, valódi melegséggel, ínycsiklandó...

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.