notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Goethe szavaival: "Az arany ellenállhatatlan"

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > "Az arany ellenállhatatlan" -Goethe szavaival

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

"Az arany ellenállhatatlan" -Goethe szavaival


2014/02/13

Az arany. Az a fizetőeszköz, ami soha nem fog az értékéből veszíteni. Mert nincs sok belőle a többi más pénzhez képest. Aranyláz, aranyásás, arany bányák. Mind-mind olyan létező fogalmak, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyekért több ezer ember fizetett az életével. Most, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hol is őrzik a világ legjelentősebb aranykészletét!

Arany
 

Hozzá kell tenni, hogy valószínűleg itt őrzik a legtöbb aranyat. Azért van feltételes módban, mert a svájci bankok nem szolgáltatnak adatokat a saját készleteikről.

Mindenki emlékezhet rá, hogy a nem is olyan régi Hobbit 2 c. moziban a sárkány milyen féltő gondoskodással óvta az aranyát. Ha annyi nincs is ennyi arany a New York Liberty Street 33 alatt, de ott is jelentős mennyiség van. Még egy filmes utalás: gondolom sokan látták a Die Hard 3. c. filmet. Ott ezen bank trezorját rabolják ki a rosszfiúk, az itt tárolt aranyat kell John McClannek visszaszereznie.

AranyArany

A páncélterembe bárki lejuthat, aki előzetesen bejelentkezik és átesik egy több hetes átvilágításon. 1924-es nyitás óta senki sem próbálta meg kirabolni az épületet. Az ide látogatók semmilyen elektronikus rögzítő eszközt nem vihetnek be, de még csak jegyzetfüzetet se.

AranyAranyAranyArany

A nyitás és zárás se egyszerű történet. Egyszerre több idő és számzáras kódot kell beírni. Ezeket több banki alkalmazott között szórták szét úgymond, senki nincs aki az összes kódot ismeri.

AranyArany

Szóval, ezen három emeletes bunker legalján őriznek csekélynek nem mondható 6400 tonna aranyat, ami a világ jegybanki aranytartalékainak 22 %-a, 25méterrel a föld alatt, az óceán szintje alatt. Körülbelül 100 ország aranya van itt és ebből az aranyból csak 10% az USA-é.

Arany

Jogos a kérdés, hogy miért itt tárolják a külföldi országok a saját aranyukat? A válasz az USA állandó stabil gazdasági helyzetével és a terem egyedülálló biztonsági felszereltségével adható meg.

AranyArany

Az ide érkező aranyat előbb lemérik, hiszen az aranynál a súly és a tisztasága a döntő tényező, majd egy kényes, hosszadalmas procedúra folyamán kerül le ideiglenes helyére, a páncélterem egyik rekeszébe. Ezek a rekeszek is külön több pontos biztonsági zárral, lakattal, pecséttel vannak védve. Egy aranyrúd egyébként körülbelül 12 kilós.

Arany

Ha az ember itt szeretne biztonsági őr lenni, az természetesen nem megy könnyen, hiszen rengeteg rostán, ellenőrzésen kell átesni annak aki itt kíván dolgozni.

Arany

A biztonság természetesen mindennél elsődlegesebb, természetesen akárki nem juthat le ide.

„A belépés egy, a függőleges tengelye mentén forgó acél hengerbe vágott keskeny, 3 méter hosszú átjárón lehetséges. A 90 tonnás acélhenger 140 tonnás keretbe van illesztve és víz-, illetve légmentesen lezárja a trezorkamrákat, ha a biztonsági őrök elforgatják az acélhengert.”

Arany

Érdekes, de formájáról meg lehet állapítani általában, hogy honnan származik az aranyrúd. Az USA-beliek téglalap alakúak, míg az azon kívűliek trapéz formát vettek fel. Manapság már azonban az amerikai módi a jellemző. A rá nyomott írás jelöli a tulajdonságait: hol öntötték, milyen a tisztasága. Egy arany rúd se 100%-os tisztaságú.

Arany


utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajólevél

A hajólevél a hajó forgalmi okmánya.

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...

Nautic 311 vitorlás hajó

A Nautic 311 cruiser/ racer a sportos vitorlázást preferálja. A család legkisebb tagja, ezzel...

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.