notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Goethe szavaival: "Az arany ellenállhatatlan"

hirdetes

"Az arany ellenállhatatlan" -Goethe szavaival

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az arany. Az a fizetőeszköz, ami soha nem fog az értékéből veszíteni. Mert nincs sok belőle a többi más pénzhez képest. Aranyláz, aranyásás, arany bányák. Mind-mind olyan létező fogalmak, amelyek évszázadok alatt alakultak ki, és amelyekért több ezer ember fizetett az életével. Most, ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hol is őrzik a világ legjelentősebb aranykészletét!

Arany

 

Hozzá kell tenni, hogy valószínűleg itt őrzik a legtöbb aranyat. Azért van feltételes módban, mert a svájci bankok nem szolgáltatnak adatokat a saját készleteikről.

Mindenki emlékezhet rá, hogy a nem is olyan régi Hobbit 2 c. moziban a sárkány milyen féltő gondoskodással óvta az aranyát. Ha annyi nincs is ennyi arany a New York Liberty Street 33 alatt, de ott is jelentős mennyiség van. Még egy filmes utalás: gondolom sokan látták a Die Hard 3. c. filmet. Ott ezen bank trezorját rabolják ki a rosszfiúk, az itt tárolt aranyat kell John McClannek visszaszereznie.

AranyArany

A páncélterembe bárki lejuthat, aki előzetesen bejelentkezik és átesik egy több hetes átvilágításon. 1924-es nyitás óta senki sem próbálta meg kirabolni az épületet. Az ide látogatók semmilyen elektronikus rögzítő eszközt nem vihetnek be, de még csak jegyzetfüzetet se.

AranyAranyAranyArany

A nyitás és zárás se egyszerű történet. Egyszerre több idő és számzáras kódot kell beírni. Ezeket több banki alkalmazott között szórták szét úgymond, senki nincs aki az összes kódot ismeri.

AranyArany

Szóval, ezen három emeletes bunker legalján őriznek csekélynek nem mondható 6400 tonna aranyat, ami a világ jegybanki aranytartalékainak 22 %-a, 25méterrel a föld alatt, az óceán szintje alatt. Körülbelül 100 ország aranya van itt és ebből az aranyból csak 10% az USA-é.

Arany

Jogos a kérdés, hogy miért itt tárolják a külföldi országok a saját aranyukat? A válasz az USA állandó stabil gazdasági helyzetével és a terem egyedülálló biztonsági felszereltségével adható meg.

AranyArany

Az ide érkező aranyat előbb lemérik, hiszen az aranynál a súly és a tisztasága a döntő tényező, majd egy kényes, hosszadalmas procedúra folyamán kerül le ideiglenes helyére, a páncélterem egyik rekeszébe. Ezek a rekeszek is külön több pontos biztonsági zárral, lakattal, pecséttel vannak védve. Egy aranyrúd egyébként körülbelül 12 kilós.

Arany

Ha az ember itt szeretne biztonsági őr lenni, az természetesen nem megy könnyen, hiszen rengeteg rostán, ellenőrzésen kell átesni annak aki itt kíván dolgozni.

Arany

A biztonság természetesen mindennél elsődlegesebb, természetesen akárki nem juthat le ide.

„A belépés egy, a függőleges tengelye mentén forgó acél hengerbe vágott keskeny, 3 méter hosszú átjárón lehetséges. A 90 tonnás acélhenger 140 tonnás keretbe van illesztve és víz-, illetve légmentesen lezárja a trezorkamrákat, ha a biztonsági őrök elforgatják az acélhengert.”

Arany

Érdekes, de formájáról meg lehet állapítani általában, hogy honnan származik az aranyrúd. Az USA-beliek téglalap alakúak, míg az azon kívűliek trapéz formát vettek fel. Manapság már azonban az amerikai módi a jellemző. A rá nyomott írás jelöli a tulajdonságait: hol öntötték, milyen a tisztasága. Egy arany rúd se 100%-os tisztaságú.

Arany
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 4.9

utazás