Bianca Cook, a Volvo Ocean Race egyetlen Új-Zélandi női hajósa nyilatkozott a nők helyzetéről.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Az inkluzivitás új fejezet a vitorlázásban – feltörekvőben a női vitorlázók

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Az inkluzivitás új fejezet a vitorlázásban – feltörekvőben a női vitorlázók


2018/06/12
CsA

Átalakulóban a világ, az új eszmék pedig előbb-utóbb minden területet utolérnek. Nem kivétel ez alól a vitorlázás sem, amely az inkluzivitás egy új fejezetébe lépett az utóbbi idők során. A jelenségről Bianca Cookot, a Volvo Ocean Race egyetlen Új-Zélandi női hajósát (Turn the Tide on Plastic) kérdezték. Válaszai a következők voltak.

Bianca Cook vitorlázó

Mennyire volt fontos, hogy az új versenyben minden legénységnek legyenek női tagjai?

Nagyon fontos, nem csak a verseny, hanem a vitorlázó nők szempontjából is. A verseny előtt nem minden kapitány tartotta igazán jó ötletnek. De bebizonyítottuk, hogy éppen olyan erősek is tudunk lenni, mint a srácok és jól jött néhány extra segítő kész a fedélzeten. Ez azt is jelenti, hogy az esemény történetében most először lesz majd nő is a nyertesek között. Még mindig egy férfiak által uralt sportról van szó, de azt hiszem, hogy kezdjük megváltoztatni az emberek véleményét.

 

Milyen érzés vegyes csapatban élni és dolgozni?

Szerintem a vegyes csapat nagyon is bevált. Minden versenyemen (leszámítva néhány női versenyt) vegyes csapatban voltam. Nem tudom elképzelni, hogy valaha is végigvitorlázzam a világot egy teljesen női csapatban. Sokkal szívesebben dolgozom kevert csapatban – egyszerűbb. Ha úgy érzed, hogy valamit ki kell mondanod, nem értelmezik félre. Mindannyian kivesszük a részünket a munkából nincs alá- és fölérendeltség. Jó lenne, ha később egyáltalán nem is kötnék ezt szabályok, és nem női tengerészeknek, hanem simán csak tengerészeknek tekintenének minket.

 

Úgy érzi, hogy más fiatal nőket is inspirálhat majd, hogy vegyenek részt a világkörüli versenyben?

Hihetetlen, hogy hány fiatal lány jön oda hozzám a kikötőkben, hogy megkérdezzék, hogyan vághatnának ők is bele. Mindannyian komoly vitorlás háttérrel rendelkezünk – vannak köztünk olimpikonok, America’s Cup és offshore vitorlázók is. A legjobb tippem a fiatal nőknek az, hogy szerezzenek képesítést és töltsenek rengeteg időt a tengeren. Vágjatok bele!

 

A vitorlázás története messzire nyúlik vissza

Az első dokumentált vitorlásversenyt 1661 szeptemberében rendezték, II. Károly angol király versenyre hívta ki a yorki herceget, a Temzén Greenwich és Gravesend közötti 23 mérföldes versenyt az angol király nyerte. A sportvitorlázás a 19. század végén vált népszerű sporttá. Angliából elterjedt sportvitorlázásnak királyi követője volt I. Péter orosz cár és I. Frigyes porosz király is. Nagy Péter 1718-ban alapította az első orosz vitorlásklubot és 141 jachtot ajándékozott a klub tagjainak. A gőzhajók megjelenésével az addigi árú- és utasszállító nagy vitorlások eltűntek a tengerekről és a kisebb vitorlásokat hobbi és sport célokra kezdték használni a tengerpartokon és a tavakon. Épp ezek a változások adtak újabb lendületet a vitorlások gyors fejlődésének. Az 1900. évi nyári olimpiai játékokon még 20 méteres és 40 tonnás hajók is versenyeztek. Az olimpiák egyik legtöbb változása ép a vitorlázásban történt, a nagy hajókat felváltották a egyre kisebb és gyorsabb járművek.


sport verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

Vacsora Budapesten

Nincs egyszerű dolgunk, ha tökéletes vacsorahelyszínt keresünk Budapesten, hiszen mára már...

Baumlift

A baumlift meghatározását lásd a pihentető szótárszónál.

Cockpit

A cockpit (ejtsd: kokpit) jelentése fedélzeti munkaterület.

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.