notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bianca Cook, a Volvo Ocean Race egyetlen Új-Zélandi női hajósa nyilatkozott a nők helyzetéről.

hirdetes

Az inkluzivitás új fejezet a vitorlázásban – feltörekvőben a női vitorlázók

CsA
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Átalakulóban a világ, az új eszmék pedig előbb-utóbb minden területet utolérnek. Nem kivétel ez alól a vitorlázás sem, amely az inkluzivitás egy új fejezetébe lépett az utóbbi idők során. A jelenségről Bianca Cookot, a Volvo Ocean Race egyetlen Új-Zélandi női hajósát (Turn the Tide on Plastic) kérdezték. Válaszai a következők voltak.

Bianca Cook vitorlázó

Mennyire volt fontos, hogy az új versenyben minden legénységnek legyenek női tagjai?

Nagyon fontos, nem csak a verseny, hanem a vitorlázó nők szempontjából is. A verseny előtt nem minden kapitány tartotta igazán jó ötletnek. De bebizonyítottuk, hogy éppen olyan erősek is tudunk lenni, mint a srácok és jól jött néhány extra segítő kész a fedélzeten. Ez azt is jelenti, hogy az esemény történetében most először lesz majd nő is a nyertesek között. Még mindig egy férfiak által uralt sportról van szó, de azt hiszem, hogy kezdjük megváltoztatni az emberek véleményét.

 

Milyen érzés vegyes csapatban élni és dolgozni?

Szerintem a vegyes csapat nagyon is bevált. Minden versenyemen (leszámítva néhány női versenyt) vegyes csapatban voltam. Nem tudom elképzelni, hogy valaha is végigvitorlázzam a világot egy teljesen női csapatban. Sokkal szívesebben dolgozom kevert csapatban – egyszerűbb. Ha úgy érzed, hogy valamit ki kell mondanod, nem értelmezik félre. Mindannyian kivesszük a részünket a munkából nincs alá- és fölérendeltség. Jó lenne, ha később egyáltalán nem is kötnék ezt szabályok, és nem női tengerészeknek, hanem simán csak tengerészeknek tekintenének minket.

hirdetes

 

hirdetes

Úgy érzi, hogy más fiatal nőket is inspirálhat majd, hogy vegyenek részt a világkörüli versenyben?

Hihetetlen, hogy hány fiatal lány jön oda hozzám a kikötőkben, hogy megkérdezzék, hogyan vághatnának ők is bele. Mindannyian komoly vitorlás háttérrel rendelkezünk – vannak köztünk olimpikonok, America’s Cup és offshore vitorlázók is. A legjobb tippem a fiatal nőknek az, hogy szerezzenek képesítést és töltsenek rengeteg időt a tengeren. Vágjatok bele!

 

 

Az első dokumentált vitorlásversenyt 1661 szeptemberében rendezték, II. Károly angol király versenyre hívta ki a yorki herceget, a Temzén Greenwich és Gravesend közötti 23 mérföldes versenyt az angol király nyerte. A sportvitorlázás a 19. század végén vált népszerű sporttá. Angliából elterjedt sportvitorlázásnak királyi követője volt I. Péter orosz cár és I. Frigyes porosz király is. Nagy Péter 1718-ban alapította az első orosz vitorlásklubot és 141 jachtot ajándékozott a klub tagjainak. A gőzhajók megjelenésével az addigi árú- és utasszállító nagy vitorlások eltűntek a tengerekről és a kisebb vitorlásokat hobbi és sport célokra kezdték használni a tengerpartokon és a tavakon. Épp ezek a változások adtak újabb lendületet a vitorlások gyors fejlődésének. Az 1900. évi nyári olimpiai játékokon még 20 méteres és 40 tonnás hajók is versenyeztek. Az olimpiák egyik legtöbb változása ép a vitorlázásban történt, a nagy hajókat felváltották a egyre kisebb és gyorsabb járművek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete. Tovább

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 4.8

sport tenger,óceán verseny Vitorlázás