notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Interjú a világ legnagyobb doppingbárójával - Az olimpia sötét oldala

hirdetes

Az olimpia sötét oldala - Interjú egy lebukott doppingbáróval

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Túl vagyunk ezen az olimpián is. Magyar szempontból egy nagyon szép és sikeres sportünnep volt ez. Ismét, szinte minden sportágban olimpiai csúcs született. Miért is van ez? Mi zajlik a siker és csillogás mögött? Lássuk hát...


Ez egy 2008-as interjú a világ eddigi legnagyobb lebuktatott doppingbárójával  Angel Heredia-val. A média igyekezett minél kevésbé elterjeszteni ezt a cikket, hiszen a világ egyik legnagyobb üzletéről beszélünk, a sportról. Sok cégóriás rengeteget fizethetett azért, hogy ez az interjú ne terjedjen el teljes mértékben, a köztudatban. Nézzük, miért is születnek minden egyes olimpián szinte minden sportágban olimpiai csúcsok és miért nem buknak le a doppingoló élsportolók.  

Olimpia

Két éven át bujkált álnéven Texasban, de aztán az FBI megtalálta. A bizonyítékok, lehallgatott telefonbeszélgetések, elcsípett e-mailek, számlakivonatok – hatására megtört, és beszélni kezdett. Végül kiegyezett a hatóságokkal, vállalta az együttműködést, azt, hogy mindent elmond, és hogy csak az igazat. A mexikói Angel Herediával, a sztárok 33 éves doppingdílerével a Der Spiegel című német hetilap készített interjút, ebből közlünk részleteket. Az interjú végén pedig rövid leírást adunk a cikkben szereplő szerekről és szereplőkről.

 

– Megnézi a százméteres síkfutás pekingi döntőjét?

 
 
– Persze. De tiszta olimpiai győztest nem fogunk látni. Még csak tiszta résztvevőt sem.
 
 
 
Angel Heredia
 
 

– A nyolc futóból…

 
 
– …nyolc be lesz doppingolva.
 
 

– Ezt persze bizonyítani nem lehet.

 
 
– Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség.
 
 

– A szerek képesek bárkiből világrekordert csinálni?

 
 
– Nem, ez tévhit. Valójában elképesztően keményen kell edzeni, nagyon tehetségesnek kell lenni, és szükség van egy edzőkből és segítőkből álló tökéletes csapatra is. És csak ezután teszik hozzá a legjobb doppingszerek a különbséget. Ez az egész egy kompozíció, egy szimfónia. Minden mindennel összefügg, és a szerek hosszú távon játszanak szerepet: segítenek abban, hogy ki tudd magad pihenni, hogy el tudd kerülni a leépülési fázisokat. Röplabdázni a strandon, az lehet, hogy egészséges – az élsport nem az. Szétrombolod a tested. Marion Jones például…
 
 

– …ötszörös érmes Sydney-ben…

 

 
Marion Jones
 
 
– …olyan keményen edzett, hogy az páratlan. A szerek védték a sérülésektől. Aztán győzött, és begyűjtötte az érmeket.
 
 

– Büszke rá?

 
 
– Igen, persze, még mindig. Hatalmas teljesítmény marad, és ne gondolják, hogy Marion vetélytársai szerencsétlen becsapottak voltak.
 
 

– Nem amerikai problémáról van szó?

 
 
– Micsoda? Minden ország, minden szövetség, minden élsportoló érintett, és a felelősök közé tartoznak a nagy cipőgyártók is, a Nike, az Adidas. Ismerek sportolókat, akik rekordokat futottak, egy évvel később megsérültek, és jött a telefon: ötven százalékot leveszünk a szponzori pénzedből. Mit gondolnak, mit tesznek ilyenkor ezek a sportolók?
 
 

– Magyarázza el, ön mit tett az ügyfeleinek?

 
 
– A sportolók állandóan pletykákat hallanak, és aggódnak: a konkurenciának más trükkjei vannak, hogy elkaphatják őket, ha utaznak. Nem szabad hibázni, mert egy hiba karriereket tesz tönkre.
 
 

– Tehát a sportolók terapeutája lett doppingügyekben?

 
 
– Inkább edzőjük. Együtt találtuk ki, melyikük szervezetének mi a jó, és hogy milyen lebomlási időkkel kell számolni. Javaslatokat készítettem koktélokra és kúrákra, attól függően, hogy a sportoló mennyi pénzt szánt rá. Utcai doppingszerek olcsón, dizájnerszerek néhány tízezer dollárért.
 
 
 
 

– Marion Jonesnál?

 
 
– Nála a pihenőfázisok voltak a kritikusak. Versenyről versenyre ment 2000-ben, szüksége volt pihenésre. Kapott EPO-t, növekedési hormont, adrenalininjekciókat, inzulint. Az inzulin edzés után segít a fehérjeitalokkal együtt, mert gyorsabban szállítja a fehérjét és az ásványi anyagokat a sejtekhez.
 
 
 

– Jones félt az injekcióktól.

 
 
– Igen, ezért kevert össze három alkotóelemet egy injekcióba az akkori férje, C. J. Hunter és az edzője Trevor Graham. Pedig nem ajánlottam nekik, szerintem kockázatos volt.
 
 

– Milyen kapcsolat fűzte a sportolóihoz?

 
 
– Üzleti. Határértékekről és adagolásokról volt szó. Marionnal ritkán beszéltem. Az edzőjén keresztül futott a dolog.
 
 

– Létezik a doppingolásnak ritmusa?

 
 
– Igen, amikor a szezon véget ér, októberben, várunk pár hetet, hogy a szervezet kitisztuljon. Aztán novemberben bepakoljuk a növekedési hormont és az EPO-t, majd hetente kétszer átvizsgáljuk a szervezetet, nehogy csomók képződjenek a vérben. Plusz jönnek a tesztoszteronlöketek. Ez az első program nyolc-tíz hétig tart, aztán szünet.
 

Az interjú a következő oldalon folytatódik, lapozz egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7... Tovább

Méder Áron

Méder Áron fórum topik itt!   Méder Áron életrajz Méder Áron 1979... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 176

Átlagos értékelés: 4.7

sport