Az idei nyár a Balatonon egy különleges rejtélyt tartogatott: a vízállás nőtt, miközben a meleg időjárás miatt minimális a párolgás, de mi állhat ez mögött?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Érdekes rejtély a Balaton vízszintjében: hogyan maradt stabil nyáron is?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Érdekes rejtély a Balaton vízszintjében: hogyan maradt stabil nyáron is?


2023/09/23
NA

A Balaton mindig is a figyelem középpontjában állt, különösen a nyári hónapokban, amikor a turisták milliói áramlanak a partjaira. Az idei nyár azonban egy érdekes jelenséggel hívja fel magára a figyelmet: a forró, száraz időjárás ellenére a Balaton vízállása nem csökkent, sőt, egyenesen emelkedett. Ezt a furcsa helyzetet egy Facebook-csoportban talált bejegyzés hozta nyilvánosságra, amely Balaton értékmentésre hívta fel a figyelmet.

Balatoni vízállás

Balatoni rejtély: folyamatosan növekszik a vízállás

 

Az elmúlt 10 napban folyamatosan 97 centiméterrel nőtt a balatonakali és a tihanyi vízmércék átlagvízállása, annak ellenére, hogy a vízgyűjtő területre rendkívül kevés csapadék esett. A Zala és egyéb befolyások szinte alig hoztak vízzel, és az olyan meleg napokon, mint amiket most tapasztalunk, általában jelentős párolgási veszteségek szoktak lenni. Tehát mi lehet az ok?

 

Balatoni rejtély: mi a megoldás?

 

A rejtély megoldása az, hogy a Balaton felett egy olyan páraréteg alakult ki, amelyet a gyakran csekély légmozgás nem tudott eloszlatni. Ennek eredményeként minimálisra csökkent a párolgási veszteség, így a vízszint stabil maradt. Ez az érdekes jelenség összefügg azzal a meteorológiai sajátossággal, hogy a Balaton környékén gyakran alakulnak ki hosszabb ideig tartó, szinte mozdulatlan anticiklonok, amelyek hozzájárulhatnak az ilyen párarétegek kialakulásához.


Amellett, hogy a Balaton vízállása meglepően stabil maradt, a víz hőmérséklete is szokatlanul magas az időszakhoz képest. Jelenleg körülbelül 22 Celsius-fokot mérünk a vízen. Ez további érdekesség a tavon történtek között, és a szakértők értelmezésében talán összefügg a meleg időjárással és a párolgás minimális mértékével.
Mindenesetre ez a jelenség rámutat arra, hogy a természet mindig tartogat meglepetéseket, és még azok a dolgok is, amelyeket magától értetődőnek gondolunk, képesek lehetnek különleges változásokra. A Balaton esetében ez a rejtélyes vízállás-emelkedés újabb példa arra, hogy a természet számtalan titkot rejt magában, amit még felfedeznünk kell.

 


forrás: infostart.hu 
 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Akác

Azt mindenki tudja, hogy az illatos akácvirás és a belőle nyert méz milyen hasznos, ugyanakkor...

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,...

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

Óvózászló

Piros zászló, mellyel versenyen jelezzük az ellenünk szabálytalankodó hajó és a zsûri...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.