notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Bajai Halászlevet, mely hungarikumunk!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?


2016/04/20
Ilyés Zsófi

Szeretném jobban megismertetni veletek, milyen sok értékes dolgot rejt apró kicsi Hazánk, számos tekintetben, ilyen a gasztronómia is, ahol olyan ételek vannak, melyek már hungarikumoknak számítanak. Ilyen a Bajai Halászlé is és most megtudhatod, miért. :)

 

Bajai Halászlé, mely szintén neves hungarikumunk!

Általában szinte minden magyarnak fontos maga a halászlé, hiszen még az ünnepi asztalokra is bőven jut belőle sőt, most már hagyománnyá vált.

 


A hatvanas évek elején  azonban még nem volt ám olyan könnyű halhoz jutni, mint ma, már hajnalban kígyózott Baja városának egyetlen halas boltja előtt a sor, hiszen az emberek nem akartak e nemes állat nélkül hazamenni.

 


Minden bajai család számára az egyik legfontosabb tevékenység a halászlé készítése, ezen belül a férfiaké és a mondás úgy tartja, amelyik bajai férfi nem tud halászlevet főzni, az nem is igazi férfi.

 

 

 

 

Ennek ellenére nagyon sok helyen készítik inkább a háziasszonyok, de minden bácskai ember fő ismérve a vendégszeretet, a családcentrikusság és e dolgokból született meg a már 1996. óta hagyománynak számító Baján tartandó halászlé főző ünnep, mely nyaranta kerül megrendezésre.

 


Ennek az ünnepnek a keretein belül minden bajai család és számos közösség , valamint intézmény vesz részt és együtt ünnepelnek, valaki az utcán, valaki pedig a saját kertjében főzve a halászlevet, de számos kulturális program is rajta van a palettán.

 


A Bajai Halászlé így nem csak országszerte, hanem nemzetközileg ismert és elismert lett, ezáltal évszázados, folyamatos jelenséggé vált.

 


A Bajai Halfőző Fesztivál már a rekordok könyvébe is bekerült, mely Baja történetével fonódik össze, hiszen a város alapításának 300. évfordulóján úgy ünnepeltek, hogy 300 bográcsban rotyogott a halászlé a település főterén.

 


Már az első megrendezésekor sokan vettek részt ezen az eseményen, mely azóta is csak bővül és nem csak azok jönnek el, akik halat szeretnének főzni, hanem azok is, akik a témához kapcsolódó kulturális programokra kíváncsiak.
A Bajai Halászléhez még egy örökségünk is hozzá tartozik, azaz a „Jánoska-eresztés”.

 


Nepomuki Szent János volt a vízen járók szentjét már egész Baja ünnepli, évtizedek óta ezen a napon rendezik meg a jól ismert halászlé főző versenyt és 2012. áprilisában a Bajai Halászléfőző Bajnokok  Klubja is létrejött.

 


Ezt a fontos gasztronómiai finomságot bárki elkészítheti és most itt a recept is, hogy mindenki kísérletezhessen! :)

 

A receptért lapozz a következő oldalra! :)


gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Backstag

A backstag meghatározását lásd az oldalsó hátramerevítő szótárszónál.

Koloska Marina Balatonfüred

Koloska Marina Balatonfüred A Koloska Marina kikötőt a Paksi Atomerőmű RT....

Balaton 295

A Balaton 295 vitorlás hajó bemutatása: A Balaton 295 a közkedvelt és sikeres Balaton...

Méder Áron

Méder Áron fórum topik itt!   Méder Áron életrajz Méder Áron 1979...

Árbocfény

Az árbocfény, vagy másnéven topfény a vitorláshajók árboccsúcsán a Hajózási...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!