notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Bajai Halászlevet, mely hungarikumunk!

hirdetes

Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szeretném jobban megismertetni veletek, milyen sok értékes dolgot rejt apró kicsi Hazánk, számos tekintetben, ilyen a gasztronómia is, ahol olyan ételek vannak, melyek már hungarikumoknak számítanak. Ilyen a Bajai Halászlé is és most megtudhatod, miért. :)

 

Bajai Halászlé, mely szintén neves hungarikumunk!

Általában szinte minden magyarnak fontos maga a halászlé, hiszen még az ünnepi asztalokra is bőven jut belőle sőt, most már hagyománnyá vált.

 


A hatvanas évek elején  azonban még nem volt ám olyan könnyű halhoz jutni, mint ma, már hajnalban kígyózott Baja városának egyetlen halas boltja előtt a sor, hiszen az emberek nem akartak e nemes állat nélkül hazamenni.

 


Minden bajai család számára az egyik legfontosabb tevékenység a halászlé készítése, ezen belül a férfiaké és a mondás úgy tartja, amelyik bajai férfi nem tud halászlevet főzni, az nem is igazi férfi.

 

 

 

 

Ennek ellenére nagyon sok helyen készítik inkább a háziasszonyok, de minden bácskai ember fő ismérve a vendégszeretet, a családcentrikusság és e dolgokból született meg a már 1996. óta hagyománynak számító Baján tartandó halászlé főző ünnep, mely nyaranta kerül megrendezésre.

hirdetes

 


Ennek az ünnepnek a keretein belül minden bajai család és számos közösség , valamint intézmény vesz részt és együtt ünnepelnek, valaki az utcán, valaki pedig a saját kertjében főzve a halászlevet, de számos kulturális program is rajta van a palettán.

 


A Bajai Halászlé így nem csak országszerte, hanem nemzetközileg ismert és elismert lett, ezáltal évszázados, folyamatos jelenséggé vált.

 


A Bajai Halfőző Fesztivál már a rekordok könyvébe is bekerült, mely Baja történetével fonódik össze, hiszen a város alapításának 300. évfordulóján úgy ünnepeltek, hogy 300 bográcsban rotyogott a halászlé a település főterén.

 


Már az első megrendezésekor sokan vettek részt ezen az eseményen, mely azóta is csak bővül és nem csak azok jönnek el, akik halat szeretnének főzni, hanem azok is, akik a témához kapcsolódó kulturális programokra kíváncsiak.

hirdetes
A Bajai Halászléhez még egy örökségünk is hozzá tartozik, azaz a „Jánoska-eresztés”.

 


Nepomuki Szent János volt a vízen járók szentjét már egész Baja ünnepli, évtizedek óta ezen a napon rendezik meg a jól ismert halászlé főző versenyt és 2012. áprilisában a Bajai Halászléfőző Bajnokok  Klubja is létrejött.

 


Ezt a fontos gasztronómiai finomságot bárki elkészítheti és most itt a recept is, hogy mindenki kísérletezhessen! :)

 

A receptért lapozz a következő oldalra! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Traveller

Traveller - a munkapad speciális fajtája, könnyen állítható Tovább

Balatonboglár - BH Zrt.

Balatonboglári BH Zrt. Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton nyugati medencéjének déli... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia