Ismerd meg te is a Bajai Halászlevet, mely hungarikumunk!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tudtad, hogy a Bajai Halászlé hungarikum?


2016/04/20

Szeretném jobban megismertetni veletek, milyen sok értékes dolgot rejt apró kicsi Hazánk, számos tekintetben, ilyen a gasztronómia is, ahol olyan ételek vannak, melyek már hungarikumoknak számítanak. Ilyen a Bajai Halászlé is és most megtudhatod, miért. :)

 

Bajai Halászlé, mely szintén neves hungarikumunk!

Általában szinte minden magyarnak fontos maga a halászlé, hiszen még az ünnepi asztalokra is bőven jut belőle sőt, most már hagyománnyá vált.

 


A hatvanas évek elején  azonban még nem volt ám olyan könnyű halhoz jutni, mint ma, már hajnalban kígyózott Baja városának egyetlen halas boltja előtt a sor, hiszen az emberek nem akartak e nemes állat nélkül hazamenni.

 


Minden bajai család számára az egyik legfontosabb tevékenység a halászlé készítése, ezen belül a férfiaké és a mondás úgy tartja, amelyik bajai férfi nem tud halászlevet főzni, az nem is igazi férfi.

 

 

 

 

Ennek ellenére nagyon sok helyen készítik inkább a háziasszonyok, de minden bácskai ember fő ismérve a vendégszeretet, a családcentrikusság és e dolgokból született meg a már 1996. óta hagyománynak számító Baján tartandó halászlé főző ünnep, mely nyaranta kerül megrendezésre.

 


Ennek az ünnepnek a keretein belül minden bajai család és számos közösség , valamint intézmény vesz részt és együtt ünnepelnek, valaki az utcán, valaki pedig a saját kertjében főzve a halászlevet, de számos kulturális program is rajta van a palettán.

 


A Bajai Halászlé így nem csak országszerte, hanem nemzetközileg ismert és elismert lett, ezáltal évszázados, folyamatos jelenséggé vált.

 


A Bajai Halfőző Fesztivál már a rekordok könyvébe is bekerült, mely Baja történetével fonódik össze, hiszen a város alapításának 300. évfordulóján úgy ünnepeltek, hogy 300 bográcsban rotyogott a halászlé a település főterén.

 


Már az első megrendezésekor sokan vettek részt ezen az eseményen, mely azóta is csak bővül és nem csak azok jönnek el, akik halat szeretnének főzni, hanem azok is, akik a témához kapcsolódó kulturális programokra kíváncsiak.
A Bajai Halászléhez még egy örökségünk is hozzá tartozik, azaz a „Jánoska-eresztés”.

 


Nepomuki Szent János volt a vízen járók szentjét már egész Baja ünnepli, évtizedek óta ezen a napon rendezik meg a jól ismert halászlé főző versenyt és 2012. áprilisában a Bajai Halászléfőző Bajnokok  Klubja is létrejött.

 


Ezt a fontos gasztronómiai finomságot bárki elkészítheti és most itt a recept is, hogy mindenki kísérletezhessen! :)

 

A receptért lapozz a következő oldalra! :)


gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatongyörök Hajóállomás

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Pillangóvitorla

Pillangóvitorla: a spinakker magyar neve

Csapás

Csapáson halad a hajó, ha nem fordul vagy perdül. Ha a szelet jobbról kapja, jobbcsapáson,...

Karabíner

A karabíner rugós csat, elengedhetetlen felszerelés a hajósok és túrázók számára....

Scholtz 32

A Scholtz 32 vitorláshajó leírása (gyári adatok és leírás) A SCHOLTZ 32...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.