notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Borrégiók, és borvidékek a Balatonnál

hirdetes

A Balaton borrégiója, borvidékei

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Magyarországon kapható borok világhírűen finomak, és a lista élén a balatoni boraink állnak ízviláguk, zamatuk miatt. Most a balatoni borrégióról,és ennek vidékeiről írunk nektek.

A Balatoni borrégiók, borvidékek

Badacsonyi:
Probus római császár már a rómaiak idejében is termesztett itt szőlőt, ami később egyházi tulajdonba került át, és a XVIII.-XIX. Században tokaji aszú méretűre nőtt a hírneve, és később új szőlőfajták is terítékre kerültek a technológiai újítások után. Az olaszrizling terem itt nagy mennyiségben, amit a tőkén tovább érlelnek, és úgynevezett szemelt rizlingként kerül forgalomba. 
Ezeken a termőterületeken található meg a Chardonnay, és a Szürkebarát is, de régen a Kéknyelvű volt a jellemző bor erre a részre. A badacsonyi borokat testesség, és zamatosság jellemzi leginkább. 

 

 


 

Balatonboglári:
A Balatonboglári borvidéknek az éghajlata nagyon kedvez a bortermesztésnek, hiszen napfényben gazdag, és az évi csapadékmennyiség is megfelelő. Ez a borvidék először vörös, és fehérborok termőhelye volt, de a XX. század második felétől a vörösbor termelése vette át az uralmat.
Az itt található borok közé tartozik a Gyöngyöző bor, a Chardonnay barrique, és a Lellei merlot is.

 


 

Balatonfüred-Csopaki:
Ez, a Balatonnal párhuzamosan vonuló borvidék talán a legminőségibb borok szülőhelye, amely mintegy kétezer évesre tehető, klímája egyenletes. Néhány szőlőt nagy mennyiségben termesztenek itt, de van olyan is, amit pusztán csak érdekességből, de elsősorban fehérborok szőlői ezek, de a Tihany környékén élő ültetvények közt nagyon finom vörösborba való szőlőt is nevelnek.

hirdetes
Ide tartozik az Olaszrizling, a Tramini, és a Sauvignon Blanc is. Bevallom, nekem ez a kedvenc borvidékem, ezeknek a boroknak a zamatát kedvelem leginkább. Amikor csak tehetem ellátogatok erre a környékre, hiszen a látnivalók és a táj miatt is ez a régió áll legközelebb a szívemhez. Ha erre járok, akkor pedig Alsóörsöt választom kiindulópontnak, itt található ugyanis az északi part legjobb strandja, és szállásból is itt találtam meg a számomra leginkább megfelelőt, ITT meg is mutatom, melyik az! 

 

A Balatoni borrégiók, borvidékek

Zalai: 
Bár ma annyira már nem ismerik ezt a borvidéket, régen a legnagyobb magyar borvidék címét viselhette, és borai még ma is isteni ízvilággal vannak megáldva, és bár nem igazán törtek be borai a magyar piacra, a kis magyar termelők borai igenis figyelemreméltóan ízletesek. 

hirdetes
Itt termesztik a Királyleányka, a Zweigelt, és az Irsai Olivér szőlőit.

 

 

Nagy-Somlói:
Ez, a Bakony lábánál fekvő borvidék  Magyarországon a legkisebb. Az itt termelt szőlőnek nagyon kedvez a fekete bazalt hőelnyelő tulajdonsága, hiszen éjjel és nappal is, egyenletesen sugározza a meleget a szőlőre, és a jégeső is pont elkerüli a vidéket. 
Itt termesztik a Hárslevelűhöz, a Chasselashoz, és a Sárga Muskotályhoz is a szőlőt.

 


 

Balaton-felvidéki:
Ez a borvidék pont a Dunántúl közepén terül el, a Balaton északi partjánál, és ez a terület viszi tovább a több, mint kétezer éves római szőlőtermelés hagyományát, és az itt nevelődő szőlőtőkéknek a legnagyobb részben az Esterházy-család volt a tulajdonosa, de az 1300-as években a Veszprémi püspökség hozott itt létre hatalmas szőlőtermelő területeket.
Itt találhatjuk többet között a Dobosi, a Pálffy, és a Papp Pincészetet is, kiváló boraikkal. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési... Tovább

Fockroller

A fockroller meghatározását lásd az orrvitorla becsavaró szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek túra utazás