Balaton, mint az egyik legdrágább borvidék: mi ennek az oka?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Balaton környék lett az egyik legdrágább borvidék, de mi ennek az oka?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Balaton környék lett az egyik legdrágább borvidék, de mi ennek az oka?


2023/11/30

Forrás: NA

Magyarország lenyűgöző borkínálatáról híres, és az ország hat különböző borrégiója mindegyike egyedi karaktert és ízt kínál. A legújabb adatok azonban azt mutatják, hogy az ingatlanpiaci árakban is kiemelkednek a különbségek, és a Balaton környéke a második legdrágább borrégió a 2022-2023-as időszakban. De mi ennek az oka?

Balaton borvidék

A Balaton környéki borok és ingatlanok összefüggenek?

 

A Felső-Pannon borrégióban található Etyek-Budai, Móri, Neszmélyi, Pannonhalmi és Soproni borvidékek kivételesen magas négyzetméterenkénti ingatlanárakkal büszkélkedhetnek, közel 500 ezer forintért. Az ellentmondás azonban felsejlik, amikor a Tokaji borvidék kerül terítékre, ahol a borok a legdrágábbak, mégis az ingatlanok árai viszonylag alacsonyak, mindössze 140 ezer forint négyzetméterenként. Egy ilyen különbség láttán felmerül a kérdés: vajon a borok világa és az ingatlanpiac hogyan kapcsolódnak össze?

 

Mi történt Tokajjal?

 

És itt jön az igazán érdekes rész: Tokajban, bár 2022-ben a legkevesebb turista tette tiszteletét, mégis meglepő módon zajlott a legnagyobb árnövekedés. Tehát még az alacsony turistaszám ellenére is, Tokaj továbbra is megőrzi vonzerejét az ingatlanvásárlók számára. A medián ár több mint 30 százalékkal nőtt, de még mindig alacsonyabb, mint más, kevésbé híres borvidékeken.

 

A balatoni borárak és a jövedelmek kapcsolata

 

A szakértők azt mondják, hogy a Balaton környékén, ahol 2022-ben több mint egymillió turista tette tiszteletét, a lakások négyzetméterára a második legmagasabb az országban. Nyilvánvalóan a turizmusnak van szerepe az árak alakulásában, de a fő tényező itt a jövedelem. És ha más régiókhoz hasonlítjuk, például a Felső-Pannon borrégiót, ahol bőségesek a munkalehetőségek és közel van a nyugati határ, azokban a vidékeken emelkednek az ingatlanárak, különösen Győr környékén. Tehát az árak mögött azért van egyfajta gazdasági háttérzaj.

 

Miért a Balaton környéke lett az egyik legdrágább borrégió?

 

A Balaton környéke az egyik legdrágább borrégió Magyarországon, és azért történhetett ez, mert a turizmusnak és a gazdasági lehetőségeknek is szerepe van az ingatlanpiaci árak alakulásában. A régióban 2022-ben több mint egymillió turistát fogadtak, ami növeli a keresletet az ingatlanok iránt. Emellett a Balaton környéke vonzó üdülőhelyként ismert, ami szintén hozzájárulhat az ingatlanpiaci árak emelkedéséhez.


A gazdasági tényezők is számottevőek lehetnek. A Felső-Pannon borrégióban található Balaton környékén lehet, hogy a gazdag munkalehetőségek és a nyugati határ közelsége játszik szerepet az ingatlanárak emelkedésében. Tehát összességében a turizmus, a régió vonzereje és a gazdasági lehetőségek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Balaton környéke az egyik legdrágább borrégió legyen.


Forrás: https://www.veol.hu/ 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfűzfő - Marina Fűzfő

A balatonfűzfői Marina Fűzfő közforgalmú, 206 cölöpös hajóhellyel rendelkezik, ebből 10...

Üzleti ebéd helyszín

Ha szeretné üzleti partnereit elkápráztatni, érdemes egy igazán különleges helyszín...

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját.

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.