Balaton és az irodalom: írók, költők és a Balatonhoz kötődő viszonyuk, híres költemények a Balatonról

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Így szerették ők a Balatont: írók, költők és a Balatonhoz kötődő viszonyuk

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Így szerették ők a Balatont: írók, költők és a Balatonhoz kötődő viszonyuk


2020/01/06
VN

A Balaton szépsége bizony a magyar irodalom legnagyobbjait is megihlette, olyannyira, hogy maga a magyar tenger kifejezés is az egyik sokoldalú írónktól ered. Pálóczi Horváth Ádám 1783 és 1797 között első felesége révén Füreden tevékenykedett, és több költeményében is tengernek nevezte a Balatont: „Előtte tengert termesztett, háta megett hegyeket”, „Habjai országunk kisded tengerének”. De végül Kazinczy Ferenc, a híres nyelvújító, Pálóczi Horváth Ádám hajdani jó barátja nevezte először egyik művében magyar tengernek a Balatont. Nézzük mely költők, és írók voltak még oda a Balaton páratlan szépségéért!

Írók, költők és a Balaton

Jókai nemcsak Az arany ember-t írta meg itt

Balatonfüred egy másik híres lakója Jókai Mór volt, aki itt írta meg a magyar irodalom egyik legnépszerűbb regényét, Az arany ember-t. De egy titokzatos szerelmi románca is kötődik a magyar tenger partjához. A már 72 éves író ugyanis itt bonyolódott szerelmi viszonyba, az akkor 18 éves Grósz Nagy Bellával, itt kérte meg a kezét, és később, minden tanács ellenére el is vette. Persze ez nagy felháborodást keltett a köztudatban, éppen ezért próbálták titkolni az elején a kapcsolatot, de a villa dolgozói, hiába kaptak pénzt hallgatásukért cserébe, kifecsegték a romantikus sétákat. De, az Arany Emberen kívül több regénye is a Balaton-parti villához köthető, a Fekete gyémántok, a Szegénység útja, a Damokosok, a Három márványfej. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként működik, amit mindenképp érdemes felkeresni, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

 

Szabó Lőrincnek is a Balatonhoz fűződik a titkos viszonya

A Balaton már régen is egészen romantikus hely lehetett, hiszen nemcsak Jókainak, hanem Szabó Lőrincnek is itt volt titkos szerelmi viszonya, de ahogyan az előző eset is, úgy ez is kitudódott. Szabó Lőrinc felesége barátnőjével, a szintén házas Korzáti Erzsébettel találkozgatott többek között a Balatonon. A felesége egy versből jött rá a titkos viszonyra, és öngyilkosságot kísérelt meg. Ekkor pár évre szakítottak, de valójában a 25 évig tartó kapcsolatnak csak Korzáti Erzsébet öngyilkossága vetett véget 1950-ben.

 

Móra Ferenc is írni érkezett, de más is lett belőle

Móra Ferenc az Aranykoporsó megírás miatt utazott Balatonföldvárra, de egy titkos románcra talált. Közte és az éppen házasulni készülő Kalmár Ilona között egy másfél évig tartó vad szerelmi viszony alakult ki. Móra ennek a kapcsolatnak a hatására kezdett el titokban erotikus szerelmes verseket írni, amelyeteket nemrégen adtak ki „Címtelen könyv” címmel. Az író haláláról a férjes asszony a rádióból értesült, közös titkukat egész életén át őrizte.

 

Kisfaludy Sándor a Balatonon ismerkedett meg feleségével

Kisfaludy Sándor egy badacsonyi szüreten ismerkedett meg Szegedy Rozáliával, későbbi feleségével, amiről egy verset is írt, Csobánc címmel. A házaspár Sümegen telepedett le, de felesége halála után Kisfaludy gyakori vendég volt Balatonfüreden. Sőt 1930 -ban egy kőszínházat is épített itt 5 nagy szövetségese támogatásával. 

 

Karinthy szülőföldjének tekintette Siófokot

Karinthy valósággal oda volt a Balaton hangulatáért, imádta a nyári zsivajt, a balatoni kocsmák, éttermek hangulatát, a kártyázásokat és a kaszinókat is. A gyerekeit az iskola végével elküldte a Balatonra, majd később ő is csatlakozott, a déli part szórakozóhelyein rendszeresen felolvasó esteket tartott. Sajnálatos halála is a Siófoki Vitéz panzióban érte 1938-ban.

 

József Attila, és a mindenki által ismert szörnyű tragédia

József Attila gyakran pihent Etus nővérénél Balatonszárszón. Máig tisztázatlan körülmények között itt érte halála is, amikor 1937. december 3-án a balatonszárszói pályaudvaron egy tehervonat elgázolta. Egyes találgatások szerint öngyilkosság volt, mások szerint véletlen baleset. Ma köztéri szobor és múzeum is őrzi emlékét a városban.
 


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cumolonimbus

A cumolonimbus egy 1-2 km magasan kezdődő és 12-14 km magasságig felnyúló zivatarfelhő....

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,...

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a...

Fénymásoló bérlés

Nagyobb összegű beruházás és hitelfelvétel nélkül olyan készüléket használhat, ha a...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.