notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sajnálatos balatoni felmérés

hirdetes

Sokan akarnak elutazni a Balatonhoz, mégis kevesen jutnak el oda

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar felnőttek fele egyetlen napot sem töltött a Balaton mellett az elmúlt 5 évben. Ki engedhet meg magának egy balatoni nyaralást és ki nem? A déli vagy az északi partot kedvelik többen? Elutaznának-e a Balaton mellé vagy külföldre, ha lenne rá pénzük? Ezekre a kérdésekre válaszol egy nemrégiben elvégzett felmérés.

Sajnálatos eredményt hozott a balatoni felmérés

Az új  közvélemény-kutatása szerint a balatoni vakáció lehetősége két részre osztja a magyar lakosságot. Nem mindenki engedheti meg magának a Balaton által kínált élményeket, sőt, mint kiderült, a balatoni nyaralás kiváltságnak számít.A magyar tenger partjain való nyaralás esélye egyenesen arányos az emberek végzettségi szintjével, és fordítottan arányos az életkorukkal. Bizonyos társadalmi rétegek – az általános végzettséggel rendelkezők, a 60 év felettiek ¾-e, és a falulakók 60%-a – az elmúlt 5 évben nem látogattak el a Balatonra.

 

A másik végleten a szakképzett osztályok, a 30 év alattiak és a budapestiek vannak. Legtöbben nemrégiben megfordultak a Balaton mellett. A régió is fontos szempontnak számít: Észak-Magyarország és az Alföld lakóinak nagy része szintén több mint 5 éve nem látta a Balatont.

 

Az tavalyi is idei évet elnézve kijelenthetjük, hogy a magyarok többsége nem járt a Balatonnál, a rendszeresen nyaralók száma pedig meglehetősen kicsi. A felnőttek kétharmada nem látogatott el a tóhoz az elmúlt két évben. Ez különösen a 60 év felettiekre (83%) és az általános végzettséggel rendelkezőkre (85%) vonatkozik. A Balaton látszólag sokkal elérhetőbb a 40 alattiak, a magasabb végzettséggel rendelkezők, illetve a Budapesten vagy közeli régiókban élők számára.

hirdetes

 

Sajnálatos eredményt hozott a balatoni felmérés

 

Valójában ez azonban nem csak a Balatonnal van így. Az Eurostat szerint a magyarok több mint fele nem engedhet meg magának egy egyhetes vakációt, ami alapján az ötödik legrosszabb helyen állunk az egész Európai Unióban.Az arány azonban kedvezőbb az egy hétnél rövidebb nyaralásokat tekintve. A balatoni közvélemény-kutatás szerint a magyarok 53%-a jutott el valamilyen nyaralásra a tavalyi ében, és 48% idén tervez menni. Tavaly a nyaralók 28%-a választotta a Balatont, idén ez az érték 25%. A magyar nyaralók táborának 36%-a más városokba, falvakba vagy népszerű régiókba látogatott el 2016-ban, idén pedig 29%-uk. A válaszadók 15%-a nyaralt mindkét évben külföldön.

 

A Balaton igen komoly tekintéllyel rendelkezik. Sokan – ha megengedhetnék maguknak – inkább a magyar tengert választanák úti célul valamilyen külföldi nyaralóhely helyett. Ennek okai többnyire a tóhoz való közelség, egy tóhoz közel eső saját nyaraló, a megfizethetőség, illetve hogy a Balaton partjai általában kevésbé zsúfoltak. A Balaton tehát egy közkedvelt célpont a nyaralni vágyók között, ugyanis azok közül, akik az elmúlt 5 évben nem jártak itt, 77% szeretne ellátogatni a magyar tengerhez.

hirdetes

 

A felmérés utolsó témája az északi és déli partok népszerűségét vetette össze. A magyarok többsége a déli partot (42%) részesíti előnyben, de az északi part népszerűsége sem elhanyagolható (33%). A 20-as, 50-es és 60-as éveikben járók inkább a déli partot kedvelik, de a 30-as és 40-es csoportok között nincs számottevő különbség. Az északi part egyre népszerűbbé válik a diplomások körében, míg a budapestiek az egyetlen olyan különálló csoport, akik inkább az északi partot részesítik előnyben a délivel szemben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Romantikus étterem

A romantikus éttermek szerte a világon a párok kedvenc helyei. Mint minden országban, nálunk... Tovább

Fock

A fock jelentése orrvitorla. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 201

Átlagos értékelés: 4.8

Balaton