Sajnálatos balatoni felmérés

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Sokan akarnak elutazni a Balatonhoz, mégis kevesen jutnak el oda

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sokan akarnak elutazni a Balatonhoz, mégis kevesen jutnak el oda


2017/08/21

A magyar felnőttek fele egyetlen napot sem töltött a Balaton mellett az elmúlt 5 évben. Ki engedhet meg magának egy balatoni nyaralást és ki nem? A déli vagy az északi partot kedvelik többen? Elutaznának-e a Balaton mellé vagy külföldre, ha lenne rá pénzük? Ezekre a kérdésekre válaszol egy nemrégiben elvégzett felmérés.

Sajnálatos eredményt hozott a balatoni felmérés

Tényleg kiváltság egy balatoni nyaralás?

Az új  közvélemény-kutatása szerint a balatoni vakáció lehetősége két részre osztja a magyar lakosságot. Nem mindenki engedheti meg magának a Balaton által kínált élményeket, sőt, mint kiderült, a balatoni nyaralás kiváltságnak számít.A magyar tenger partjain való nyaralás esélye egyenesen arányos az emberek végzettségi szintjével, és fordítottan arányos az életkorukkal. Bizonyos társadalmi rétegek – az általános végzettséggel rendelkezők, a 60 év felettiek ¾-e, és a falulakók 60%-a – az elmúlt 5 évben nem látogattak el a Balatonra.

 

Számít, hogy hol laksz?

A másik végleten a szakképzett osztályok, a 30 év alattiak és a budapestiek vannak. Legtöbben nemrégiben megfordultak a Balaton mellett. A régió is fontos szempontnak számít: Észak-Magyarország és az Alföld lakóinak nagy része szintén több mint 5 éve nem látta a Balatont.

 

A magyarok töbsége nem nyaral a Balatonon rendszeresen

Az tavalyi is idei évet elnézve kijelenthetjük, hogy a magyarok többsége nem járt a Balatonnál, a rendszeresen nyaralók száma pedig meglehetősen kicsi. A felnőttek kétharmada nem látogatott el a tóhoz az elmúlt két évben. Ez különösen a 60 év felettiekre (83%) és az általános végzettséggel rendelkezőkre (85%) vonatkozik. A Balaton látszólag sokkal elérhetőbb a 40 alattiak, a magasabb végzettséggel rendelkezők, illetve a Budapesten vagy közeli régiókban élők számára.

 

A magyarok nem csak a balatonra nem mennek nyaralni

Valójában ez azonban nem csak a Balatonnal van így. Az Eurostat szerint a magyarok több mint fele nem engedhet meg magának egy egyhetes vakációt, ami alapján az ötödik legrosszabb helyen állunk az egész Európai Unióban.Az arány azonban kedvezőbb az egy hétnél rövidebb nyaralásokat tekintve. A balatoni közvélemény-kutatás szerint a magyarok 53%-a jutott el valamilyen nyaralásra a tavalyi ében, és 48% idén tervez menni. Tavaly a nyaralók 28%-a választotta a Balatont, idén ez az érték 25%. A magyar nyaralók táborának 36%-a más városokba, falvakba vagy népszerű régiókba látogatott el 2016-ban, idén pedig 29%-uk. A válaszadók 15%-a nyaralt mindkét évben külföldön.

 

De sokak nyaralnának a balatonon

A Balaton igen komoly tekintéllyel rendelkezik. Sokan – ha megengedhetnék maguknak – inkább a magyar tengert választanák úti célul valamilyen külföldi nyaralóhely helyett. Ennek okai többnyire a tóhoz való közelség, egy tóhoz közel eső saját nyaraló, a megfizethetőség, illetve hogy a Balaton partjai általában kevésbé zsúfoltak. A Balaton tehát egy közkedvelt célpont a nyaralni vágyók között, ugyanis azok közül, akik az elmúlt 5 évben nem jártak itt, 77% szeretne ellátogatni a magyar tengerhez.

 

Balatoni nyarlás: északi vagy déli part?

A felmérés utolsó témája az északi és déli partok népszerűségét vetette össze. A magyarok többsége a déli partot (42%) részesíti előnyben, de az északi part népszerűsége sem elhanyagolható (33%). A 20-as, 50-es és 60-as éveikben járók inkább a déli partot kedvelik, de a 30-as és 40-es csoportok között nincs számottevő különbség. Az északi part egyre népszerűbbé válik a diplomások körében, míg a budapestiek az egyetlen olyan különálló csoport, akik inkább az északi partot részesítik előnyben a délivel szemben.

 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kirándulás Alsóörsön

A Balaton északi partja rengeteg látnivalóval várja a látogatókat. Vannak itt túraútvonalak,...

Megfeneklés

 Sekély vízben történõ fennakadás.

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének...

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.