notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme hazánk egyik legszebbje, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park!

hirdetes

Ismerd meg te is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánk nemzeti parkjainak egyik legszebbje ez, összesen hat tájvédelmi körzet összevonásával. Most megismerheted te is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot!
 

Ismerd meg te is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, mely hazánk egyik legszebbje!

A park felépítése mozaikos, és 1997-ben alakult két megye, Veszprém és Zala területén, összesen 57 ezer hektárt magába foglalva. 

 

 

Területi egységei:

 

Tihany:

A Tihanyi-félsziget a nemzeti park legrégebb óta védett része a maga 16 négyzetkilométeres kiterjedésével. Hazánk első tájvédelmi körzete alakult meg itt 1952-ben, a Tihanyi-félsziget Tájvédelmi Körzet, különös gejzírkúpokkal, bazalttufákkal, és számos természeti képződménnyel, és egészen ritka állat, valamint növényvilággal.

 

 

Pécselyi-medence:

Természeti értékein kívül az öreg pincészeti borok, valamint a hagyományörző gazdálkodási módik jellemzőek a medencére. A körzet létrehozása 1997-ben történt, és olyan ritka madárfajokra bukkanhatunk, mint a  közép fakopáncs, valamint a gyurgyalag, és ezek mind védett állatok.

 

 

 

 

Káli-medence:

1984. óta tájvédelmi körzet a medence, mely a hegyekkel van körbeölelve. Láprétjei kimagasló figyelmet érdemelnek, valamint az itt fellelhető bazaltzsákok és kúpok, az úgynevezett „kőtengerek” is. 

hirdetes

 

 

hirdetes

Badacsony, Tapolcai-medence:

1965-ben létesült ez a tájvédelmi körzet, melyhez 1978-ban a Szentgyörgyhegyi Tájvédelmi Körzetet is hozzákapcsolták. E helyen bukkanhatunk rá a ritkaságszámba menő csellingre, pikkelypáfrányra, valamint a vörös vércsére és a kövirigóra is. 
 

Ismerd meg te is a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, mely hazánk egyik legszebbje!

Keszthelyi-fennsík:

E fennsík dolomitból áll javarészt, s felszíne az itt fellelhető víznyelőktől és kőoszlopoktól lesz sokszínű. Ide kapcsolódik még a Tátika-hegy is, és az ezen található ősbükkös már 1953. óta védett, mára már erdőrezervátum. Maga a körzet pedig 1984-ben lett megalapítva.

 

 

Kis-Balaton:

Létezése három -féle tényezőnek köszönhető, hiszen a Zala folyó itt teszi le hordalékát, a terület eltőzegesedett, és az ember is számos átalakítást végzett itt, de sajnos az állandó emberi belerondítások miatt a terület vadon élő madárvilága veszélybe sodródott. 
1979-ben a Kis-Balaton a „Nemzetközi jelentőségű vadvizek” listájának tagja lett, majd 1984-ben számos ritka madráfaj betelepítése történt meg.

 

 

 

 

 

A nemzeti parknak számos természedvédelmi területe van, mint például a devecseri Széki-erdő, a sümegi Mogyorós-domb, vagy a tapolcafői Láprétek területei, és ha bejárjuk területének egy részét, számos természetvédelmi csodával, ritka állat, valamint növényfajokkal találkozhatunk, védelme pedig közös érdekünk. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Halfej

Halfej: a nagyvitorla felsõ sarkába préselt fémlemez. Tovább

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 4.7

túra utazás