notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Balatoni hajókatasztrófa

hirdetes

Ez volt a Balaton legnagyobb hajókatasztrófája

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balaton mindig is a hajósok és a vitorlások kedvenc helye volt. Éppen ezért érdekes, hogy mi volt a legnagyobb baleset, katasztrófa a tavon? Ezt fogjuk most bemutatni.

A Balaton legnagyobb hajókatasztrófája

 

Ha egy furcsa hasonlattal szeretnénk élni, akkor mondhatnánk azt, hogy Pajtás volt a Balaton Titanicja. Ez volt ugyanis annak a hajónak a neve, amely 1954-ben elsüllyedt a magyar tengeren. Sajnálatos módon számtalan áldozatot követelt ez a tragédia. 

 

De mi vezetett hozzá? Hogyan történhetett meg a magyar hajózás mindmáig legnagyobb tragédiája? Ennek jártunk utána. A következő oldalon részletesen bemutatjuk az eseményeket.

 

A néhány évvel ezelőtti szintén tragikus sorsú Costa Concordia kapcsán már hallhattuk azt, hogy egy hajóskapitány legnagyobb szégyene az, amikor nem utolsóként hagyja el a süllyedő hajót. A tragédia tárgyalása során külön kiemelték ezt, nem is kerülhette el a 16 éves börtönbüntetést.

 

Azért érdemes megemlíteni ezt, mivel Vámosi Gyula, a Pajtás fűtője megőrizte józanságát, ezzel számos ember életet megmentve.A víz ömleni kezdett a belső terekbe, de ő ezt figyelmen kívül hagyva kiengedte a gőzt a kazánból, és így a hajó megmenekült a hamarosan bekövetkező robbanástól, ám ő életét veszítette, a Pajtás agyonnyomta.

hirdetes

 

Mivel a Balaton itt nem volt mély, félig kiállt a vízből még azután is hogy teljesen a meder aljára került, ám összesen 23 ember halt meg, köztük egy hétéves gyermek is, a többi ember pedig a még víz felett maradt részre húzódott.Közben a vitorlásverseny résztvevői azonnal segítséget nyújtottak, ám napokkal később is találtak egy életét vesztett áldozatot, akit az iszapba temetett a gőzös súlya.

 

A Balaton legnagyobb hajókatasztrófája

 

Az esetről  azonnali hírzárlat került érvénybe, a telefonvonalakat is figyelték, és a közlönyben csak 12 halott ember lett említve, a part mellett bámészkodók fényképezőgépeit elvették, a Pajtás kapitánya pedig nyolc hónapon át ült előzetes letartóztatásban és csak azután szabadulhatott ki, hogy soha, senkinek, semmilyen körülmények között nem beszélhet az esetről halála napjáig.

hirdetes

 


E tragédia ellenére a Pajtást kiemelték a vízből, felújították, és előbb a Siófok, majd később Dömösd néven kelhetett újra útra, ismét a Duna vizén, egészen 1987-ig, ekkor kivonták a forgalomból véglegesen.

 


A szerencsétlenség hosszú időkön át, egészen a rendszerváltás végéig volt eltussolva, és mindenki hallgatott róla, mint a sír. Azóta 1999-ben felállítottak egy szobrot a füredi Tagore-sétányon, mely egy hajóablakból az ég felé nyúló kezet formálva emlékeztet mindenkit a Magyarországi hajózás legnagyobb tragédiájára.

 

Fotó forrása:Bojár Sándor

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Hafenmeister

Hafenmeister (ejtsd:háfenmájszter): kikötőmester Tovább

Marás

A Balaton déli partján, a víz alatt húzódó keskeny, sekély zóna, amit úgynevezett... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton