Ismerd meg te is ezt a balatoni kincset, a Süllőt!

hirdetes

A magyar tenger egyik kincse: Süllő

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Bár a Balaton egyik legnépszerűbb haláról van szó, számos étterem mégis a Fertő-tó környékéről kénytelen beszerezni ezt a kincsnek számító élőlényt. Most elmondom miért.

 

A balatoni kincsünk, a Süllő

Minden balatonparti halsütöde és étterem legjobb és legfinomabb fogása az egészében elkészített, sütött süllő, így hát nyilvánvalóan sok emberben merülhet fel a kérdés: honnan is származik ez a magasztos megjelenésű hal és van-e félnivaló a származását illetően?

 

Először is pár szó magáról a halról. Ez a faj alapvetően rejtőzködő életmódot él, tehát a vízfenéken vagy annak közelében éli mindennapjait, nem könnyű rábukkanni.

 

2006. óta egyébként saját fesztiválja is van minden évben, a Szigligeti Süllőfesztivál keretei között, tavaly pedig a harmadjára megrendezett Budapesti Halfesztiválon ez a hal lett a „díszvendég”.

 


Fogassüllő néven is emlegetik, Oroszországtól kezdve egészen az Egyesült Királyságig honos, ám Dél-Európában, valamint Nyugaton már egyáltalán nem.

 

A süllő csak a tiszta, jó oxigénellátásban részesülő vizekben él és szaporodik, így ha ezt a halat látjuk valahol, akkor az a víz biztosan elég tiszta akár pancsoláshoz is.

 


Kifejezetten érzékeny hal ez, így ha valamelyik terület szennyeződésekkel telik meg, akár a Balaton, rohamos tempóban néz új hely után, vagy ha mégsem, akkor nagyon gyorsan elpusztul.

hirdetes

 

 

 

 

Magyarországon a süllő az egyik legkeresettebb halaink közé tartozik, egyben ez a legértékesebb is, pedig csak a magyar tengerben több, mint 50 -féle halfaj él. A balatoni fogast Európában a legjobb minőségű halételként tartják számon, fehér, zsírtól mentes és rendkívül ízletes, szálkátlan húsa miatt.

 


A hatvanas években azonban nagyon megcsappant a balatoni süllő állománya, mert a közelben lévő környezetet teleszórták férgek irtására használatos vegyszerekkel és abban az évben hatalmas esőzések voltak, így a tóba került vissza minden.

 


Az akkori süllő állomány a mai napig képtelen volt normális szintre visszatelepülni a vízbe, ám ebben a különböző -féle haltelepítések is jelentősen közrejátszottak.

A balatoni kincsünk, a Süllő

Minden harminc centiméter alatti példányt kötelesek visszaengedni a vízbe, a napi limit pedig összesen három darab erre a halra, ám emellett mégis a Balatonban él a legtöbb fogas.

 

hirdetes


Számos szabályozás van érvényben a süllő árusítására, így a magyar tenger környéki éttermek más forrásból kell, hogy beszerezzék ezt a kincset, hiszen a jelenlegi állás szerint még jó darabig nem lesz a Balatonon süllőhalászat.

 


Számos étlapon nem szerepel a süllő, hiszen nehezen beszerezhető, így a vendégek igényei vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen kielégíthetőek.

 


Mint magánszemély, úgy bárki horgászhatja, természetesen csak akkor, ha minden engedély a kezünkben van és a szabályokat is megfelelően betartjuk.

 


Nyilvánvalóan van horgásztilalom is, amikor tilos a süllőt kifogni, e hal esetében ez március 1-je és április 30-a közt van érvényben, hiszen ez az ívási idejük.

 

 

 

 

Pár szó a fogas elkészítéséről, tálalásáról:

 


Roppant egyszerű dolog ezt a nemes halat elkészíteni, egészben sütik általában, pusztán a megfelelő sütési idő és a hőfok a nagyon fontos. Citromkarika, tepsis krumpli dukál hozzá, bár számos más szuper recept is létezik, mellyel nagyon finom kombinációkat lehet összeütni belőle.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál. Tovább

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek gasztronómia tenger,óceán