notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is ezt a balatoni kincset, a Süllőt!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A magyar tenger egyik kincse: Süllő

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A magyar tenger egyik kincse: Süllő


2016/04/13
Ilyés Zsófi

Bár a Balaton egyik legnépszerűbb haláról van szó, számos étterem mégis a Fertő-tó környékéről kénytelen beszerezni ezt a kincsnek számító élőlényt. Most elmondom miért.

 

A balatoni kincsünk, a Süllő

Minden balatonparti halsütöde és étterem legjobb és legfinomabb fogása az egészében elkészített, sütött süllő, így hát nyilvánvalóan sok emberben merülhet fel a kérdés: honnan is származik ez a magasztos megjelenésű hal és van-e félnivaló a származását illetően?

 

Először is pár szó magáról a halról. Ez a faj alapvetően rejtőzködő életmódot él, tehát a vízfenéken vagy annak közelében éli mindennapjait, nem könnyű rábukkanni.

 

2006. óta egyébként saját fesztiválja is van minden évben, a Szigligeti Süllőfesztivál keretei között, tavaly pedig a harmadjára megrendezett Budapesti Halfesztiválon ez a hal lett a „díszvendég”.

 


Fogassüllő néven is emlegetik, Oroszországtól kezdve egészen az Egyesült Királyságig honos, ám Dél-Európában, valamint Nyugaton már egyáltalán nem.

 

A süllő csak a tiszta, jó oxigénellátásban részesülő vizekben él és szaporodik, így ha ezt a halat látjuk valahol, akkor az a víz biztosan elég tiszta akár pancsoláshoz is.

 


Kifejezetten érzékeny hal ez, így ha valamelyik terület szennyeződésekkel telik meg, akár a Balaton, rohamos tempóban néz új hely után, vagy ha mégsem, akkor nagyon gyorsan elpusztul.

 

 

 

 

Magyarországon a süllő az egyik legkeresettebb halaink közé tartozik, egyben ez a legértékesebb is, pedig csak a magyar tengerben több, mint 50 -féle halfaj él. A balatoni fogast Európában a legjobb minőségű halételként tartják számon, fehér, zsírtól mentes és rendkívül ízletes, szálkátlan húsa miatt.

 


A hatvanas években azonban nagyon megcsappant a balatoni süllő állománya, mert a közelben lévő környezetet teleszórták férgek irtására használatos vegyszerekkel és abban az évben hatalmas esőzések voltak, így a tóba került vissza minden.

 


Az akkori süllő állomány a mai napig képtelen volt normális szintre visszatelepülni a vízbe, ám ebben a különböző -féle haltelepítések is jelentősen közrejátszottak.

A balatoni kincsünk, a Süllő

Minden harminc centiméter alatti példányt kötelesek visszaengedni a vízbe, a napi limit pedig összesen három darab erre a halra, ám emellett mégis a Balatonban él a legtöbb fogas.

 


Számos szabályozás van érvényben a süllő árusítására, így a magyar tenger környéki éttermek más forrásból kell, hogy beszerezzék ezt a kincset, hiszen a jelenlegi állás szerint még jó darabig nem lesz a Balatonon süllőhalászat.

 


Számos étlapon nem szerepel a süllő, hiszen nehezen beszerezhető, így a vendégek igényei vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen kielégíthetőek.

 


Mint magánszemély, úgy bárki horgászhatja, természetesen csak akkor, ha minden engedély a kezünkben van és a szabályokat is megfelelően betartjuk.

 


Nyilvánvalóan van horgásztilalom is, amikor tilos a süllőt kifogni, e hal esetében ez március 1-je és április 30-a közt van érvényben, hiszen ez az ívási idejük.

 

 

 

 

Pár szó a fogas elkészítéséről, tálalásáról:

 


Roppant egyszerű dolog ezt a nemes halat elkészíteni, egészben sütik általában, pusztán a megfelelő sütési idő és a hőfok a nagyon fontos. Citromkarika, tepsis krumpli dukál hozzá, bár számos más szuper recept is létezik, mellyel nagyon finom kombinációkat lehet összeütni belőle.

 


érdekességek gasztronómia tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.

Top

Az árboc csúcsa.

Kettlebell

 kettlebell

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Bója

A bója a mederfenéken rögzített úszóképes jelzőeszköz.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!