notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lehet, hogy lefolyástalan tó lesz a Balatonból?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Lefolyástalan tóvá változhat a Balaton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Lefolyástalan tóvá változhat a Balaton


2015/09/24

Egyes feltételezések szerint a Balaton századunk végére teljesen átalakul, lefolyástalan tóvá válik és ez nagyon nem jó hír. Elmondom, miért.

 

Feltételezések vannak arról, hogy lefolyástalan tóvá változhat át a balaton

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense, Varga György hívta fel a Víz Világnapja alkalmából rendezett siófoki konferencián a figyelmet erre a szép lassan bekövetkező dologra.  

 


Aki nem tudja mit is jelent az, ha egy lefolyástalan egy tó, annak most elmondjuk:


Egy olyan állóvizet jelent, melyből csak párolgás, illetve útján távozik el a víz azért, mert közvetlen lefolyása nincsen, tehát képtelen a közvetlen kifolyásra.

 

Ezek a tavak általában a környezetvédelem szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi más állóvíz melynek vannak kifolyásai.

 

 

 

 

 

A feltételezés egy modellezésen alapult vizsgálaton keresztül született meg, mely Varga György szerint nem kevés bizonytalanságot rejt magában, ám nem szabad figyelmünket elkerülnie annak a ténynek sem, hogy nem ez az első olyan modellezés, mely ilyen eredményt mutatott ki.

 


Arra is kitértek, hogy az elmúlt 15 évben, azaz 2000 és 2015 között összes hét évben volt olyan, mikor a Balaton vízgyűjtőjének vízmérlege teljesen üres volt, melyre azelőtt nem volt még példa.
 

 

 

 

 

 

 

Feltételezések vannak arról, hogy lefolyástalan tóvá változhat át a balaton

Bár az előző években a csapadék éves szintjében nem volt jelentős változás, télen azonban sokkal több a csapadék eloszlása, mint a nyári időszakban.

 


Pomogyi Piroska hidrobiológus még azt is hozzáfűzte, hogy bár sokat javult a Balaton vizének minősége és a tendencia jelentősen javult, a belterületekről és leginkábbb csapadék révén sokkal nagyobbra nőtt a magyar tengerbe bekerülő szennyeződések száma.


A víz minőségére még az is rossz hatással van, hogy a halastavak száma megnőtt és ezek a szőlőültetvényekkel együtt jelentős romlást hozhatnak a Balatonnak.

 

 

 

 

Hozzá kell tenni, a Balaton leginkább földalatti vizekből táplálja magát, ezek zöme pedig karsztvíz, erre Nád Béla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője hívta fel a figyelmet.

 


Többek között az is szóba került, hogy egészen a kilencvenes évekig a megnőtt bányászatok végett olyan szinten csökkent a Dunántúli-középhegységben fellelhető karsztvizek hozama, hogy gyors és drasztikus korlátozásokra volt szükség.

 

Ez az elmúlt 10-15 évben fontos eredményeket is hozott, melyek mind-mind pozitívak lettek, ám ezek még több problémát okozhatnak, hiszen még több vízszint emelkedésre lehet majd számítani a karsztvizek szempontjából.

 


Reméljük a rémálmok nem válnak valóra, legalábbis nagyon kicsi esély lehet rájuk és a Balaton továbbra is a mi legszebb és legjobb tavunk maradhat.

 érdekességek tenger,óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő.

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek...

Top

Az árboc csúcsa.

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.