notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lehet, hogy lefolyástalan tó lesz a Balatonból?

hirdetes

Lefolyástalan tóvá változhat a Balaton

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Egyes feltételezések szerint a Balaton századunk végére teljesen átalakul, lefolyástalan tóvá válik és ez nagyon nem jó hír. Elmondom, miért.

 

Feltételezések vannak arról, hogy lefolyástalan tóvá változhat át a balaton

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság referense, Varga György hívta fel a Víz Világnapja alkalmából rendezett siófoki konferencián a figyelmet erre a szép lassan bekövetkező dologra.  

 


Aki nem tudja mit is jelent az, ha egy lefolyástalan egy tó, annak most elmondjuk:


Egy olyan állóvizet jelent, melyből csak párolgás, illetve útján távozik el a víz azért, mert közvetlen lefolyása nincsen, tehát képtelen a közvetlen kifolyásra.

 

Ezek a tavak általában a környezetvédelem szempontjából sokkal veszélyeztetettebbek, mint a többi más állóvíz melynek vannak kifolyásai.

hirdetes

 

 

 

 

 

A feltételezés egy modellezésen alapult vizsgálaton keresztül született meg, mely Varga György szerint nem kevés bizonytalanságot rejt magában, ám nem szabad figyelmünket elkerülnie annak a ténynek sem, hogy nem ez az első olyan modellezés, mely ilyen eredményt mutatott ki.

 


Arra is kitértek, hogy az elmúlt 15 évben, azaz 2000 és 2015 között összes hét évben volt olyan, mikor a Balaton vízgyűjtőjének vízmérlege teljesen üres volt, melyre azelőtt nem volt még példa.

 

 

 

 

 

 

 

Feltételezések vannak arról, hogy lefolyástalan tóvá változhat át a balaton

Bár az előző években a csapadék éves szintjében nem volt jelentős változás, télen azonban sokkal több a csapadék eloszlása, mint a nyári időszakban.

 


Pomogyi Piroska hidrobiológus még azt is hozzáfűzte, hogy bár sokat javult a Balaton vizének minősége és a tendencia jelentősen javult, a belterületekről és leginkábbb csapadék révén sokkal nagyobbra nőtt a magyar tengerbe bekerülő szennyeződések száma.


A víz minőségére még az is rossz hatással van, hogy a halastavak száma megnőtt és ezek a szőlőültetvényekkel együtt jelentős romlást hozhatnak a Balatonnak.

 

 

 

 

Hozzá kell tenni, a Balaton leginkább földalatti vizekből táplálja magát, ezek zöme pedig karsztvíz, erre Nád Béla, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője hívta fel a figyelmet.

 


Többek között az is szóba került, hogy egészen a kilencvenes évekig a megnőtt bányászatok végett olyan szinten csökkent a Dunántúli-középhegységben fellelhető karsztvizek hozama, hogy gyors és drasztikus korlátozásokra volt szükség.

 

Ez az elmúlt 10-15 évben fontos eredményeket is hozott, melyek mind-mind pozitívak lettek, ám ezek még több problémát okozhatnak, hiszen még több vízszint emelkedésre lehet majd számítani a karsztvizek szempontjából.

 


Reméljük a rémálmok nem válnak valóra, legalábbis nagyon kicsi esély lehet rájuk és a Balaton továbbra is a mi legszebb és legjobb tavunk maradhat.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonszemes - BAHART Kikötő

Balatonszemesi vitorláskikötő Szolgáltatásai: A felújított balatonszemesi kikötőben... Tovább

Fonyód - Keresztes György Kikötő (Hajóállomás BH Zrt)

A Fonyódi Keresztes György Kikötő tudnivalói: A Balaton nyugati medencéjének déli... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek tenger,óceán