A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet által végzett kutatások betekintést nyújtanak a Balaton és a Velencei-tó vizeinek egészségi állapotába, nézd meg te is!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Elképesztő műholdas felvételek a Balatonról: ezt neked is látnod kell!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Elképesztő műholdas felvételek a Balatonról: ezt neked is látnod kell!


2023/09/24

Frissítve: 2024/04/04
Frissítette: ZH

A természet és emberi tevékenységek összefonódása az évszázadok során megkérdőjelezhetetlenül meghatározóvá vált az élővilág és az emberi közösségek számára egyaránt. Az ivóvízkészleteink és élőhelyeink megőrzése és védelme elengedhetetlen, és ennek egyik kulcsfontosságú eleme a vízminőség megfigyelése és fenntartása. Ebben a küzdelemben a kutatók és tudósok olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, mint a műholdas felvételek elemzése, hogy betekintést nyerjenek a tavak és folyók vízminőségébe. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és hasonló intézmények világszerte az élen járnak ebben a kutatási területen.

műhold Balaton

Műholdas felvételek a Balatonról: kutatás céljából készültek a felvételek

 

A kutatók elsődleges célja, hogy megtudják, milyen az állapotban vannak vizeink, és hogy azok megfelelnek-e az egészségügyi és ökológiai szempontoknak. A műholdas felvételek, például a Sentinel-2, Sentinel-3 és a Landsat 8 műholdak által rögzített adatok lehetővé teszik a tudósok számára, hogy részletesen tanulmányozzák a vízminőség különböző paramétereit. Az ilyen felvételek elemzésével pontosan meghatározhatók a vízben lebegő anyagok mennyiségei. Ezek közé tartozik például a felkeveredett üledék és a vízben található mikroszkopikus élőlények, amelyek a szabad szemmel nem láthatók.

 

 

A vízminőség megértéséhez fontosok a műholdas felvételek a Balatonról

 

A víz színének vizsgálata is kritikus fontosságú a vízminőség megértéséhez. A műholdas adatokból származó információk alapján a kutatók képesek következtetéseket levonni a vízben található élőlények, például az algák vagy a hínár mennyiségéről és lebomlásukról. Az egyik kulcsfontosságú mérőszám az algák biomasszája, ami az algák mennyiségét jelenti a vízben. Ennek mérése során a kutatók a fotoszintetikus pigmentek, például a klorofill tartalmát használják, amelynek mérése lehetővé teszi számukra, hogy nyomon kövessék a vizek ökológiai állapotát. Az algák elszaporodása vagy túlzott jelenléte komoly problémákat okozhat a vízminőségben, például oxigénhiányt és az élővilág károsodását.

 

Nem csak a Balatonról készültek műholdas felvételek

 

Az ilyen méréseket a Balaton és a Velencei-tó esetében is aktívan végzik. Ezek a két magyarországi tó rendkívül fontosak az ország ökológiai egyensúlyának fenntartásában és a turizmus szempontjából. A műholdas felvételek elemzése révén a kutatók nemcsak az adott pillanatban mérik a vízminőséget, hanem hosszú távú trendeket is azonosíthatnak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy megértsék, milyen hatással vannak az emberi tevékenységek, például a mezőgazdaság vagy az ipar, a vízminőségre, és megtervezzék a szükséges intézkedéseket a vízvédelem érdekében.

 

A kutatás a jövő generációnak is szól

 

A műholdas adatok használata a vízminőség megfigyelésére és fenntartására csak egy példa a modern technológia használatára a környezeti védelem terén. A kutatók és tudósok folyamatosan fejlesztik és finomítják ezeket a módszereket annak érdekében, hogy még pontosabb és hatékonyabb megoldásokat találjanak a vízkészleteink és élőhelyeink védelmére. Az ilyen kutatások és erőfeszítések hozzájárulnak a Föld értékes erőforrásainak megőrzéséhez és a fenntartható jövő kialakításához.

 


forrás: sokszinuvidek.24.hu
 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál

Buddy Melges

Buddy Melges vitorlázó életrajz Buddy Melges a világ egyik legsikeresebb verseny...

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant...

Munkapad

A munkapad egy sín, melyre a nagyvitorla alsó behúzócsigáját szerelik (=leitvágni).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.