A Balaton környékén aggasztó mértékűvé vált a nagyvadak elszaporodása és a varjak túlnépesedése. Az önkormányzatok most az agrárminiszter segítségét kérték.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ellepték a Balaton a varjak és komoly fejtőrést okoznak

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ellepték a Balaton a varjak és komoly fejtőrést okoznak


2023/11/30
NA

A Balatoni Szövetség (BSZ) nevében Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt, az agrárminiszter segítségét kérte a balatoni településeknek évtizedek óta jelentkező problémákkal kapcsolatban. A nagyvadállomány bel- és külterületi elszaporodása, valamint a varjak túlszaporodása komoly kihívást jelent a térség lakosai és gazdálkodói számára.

varjak Balaton

A Balatont ellepték a varjak, de mi ennek az oka?

 

Hebling Zsolt rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági termelés átalakulásával párhuzamosan a művelés alól kivett területeken bokros-fás növénytársulások jelentek meg, gyakran a lakóövezetek közelében. Ezek kiváló búvóhelyeket nyújtanak a nagyvadállománynak, ami nem csak a gazdálkodók számára okoz gondot, hanem a közlekedési balesetek számát is növeli.

 

"A lakókörnyezetben élő nagyvadak helyben táplálkoznak, főként mezőgazdasági terményeket fogyasztanak. A gazdák, lakosok számára csak drága, stabil és magas kerítés jelent biztos védelmet ellenük. Sokan ezért hagynak fel a kiskerti mezőgazdasággal, szőlőműveléssel, ami tovább rontja a balatoni települések tájgazdálkodását, sokszínűségét" - hangsúlyozta Alsóörs polgármestere.

 

Miért szaporodtak túl a varjak a Balatonnál?

 

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a túlszaporodott nagyvadak közlekedési baleseteket is okoznak, és a casco biztosítással nem rendelkező autósoknak nincs esélyük a káruk megtérítésére. A jogszabályi változások miatt az elhullott vad, illetve trófea értékének megtérítése is a vétlen sofőrre hárulhat.

 


A varjak túlszaporodása szintén aggodalomra ad okot a Balaton térségében. Ezek a madarak nemcsak a turista útvonalakat piszkítják be, de fészkeikből más madarak tojásait is kifosszák, a szemetet széthordják, és kiskerteket is tönkretehetnek.
Az önkormányzatok a probléma megoldása érdekében az agrárminisztertől segítséget kérnek. Hebling Zsolt szerint az első lépés a probléma felmérése, majd a megoldások kidolgozása, amiben az önkormányzatok szívesen vállalnak partnerséget. A balatoni térség fenntartható fejlődése és a lakosság életminőségének javítása érdekében az agrárminiszter támogatása nélkülözhetetlen.

 

Az önkormányzatok arra hívják fel az agrárminiszter figyelmét, hogy az együttműködés és a gyors intézkedések nélkülözhetetlenek a Balaton térségének életminőségének és gazdasági stabilitásának megőrzése érdekében. Bízva abban, hogy a minisztérium aktívan részt vesz a problémák megoldásában, a Balatoni Szövetség és a helyi önkormányzatok együttes erővel kívánják kezelni a nagyvadak és varjak okozta kihívásokat a térség fenntartható fejlődése érdekében.


Forrás: https://www.hellovidek.hu/ 


 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének...

Cockpit

A cockpit (ejtsd: kokpit) jelentése fedélzeti munkaterület.

Bríz

A bríz jelentése könnyű szél.

Bal csapás

A hajó balcsapáson halad, ha a vitorlába "balról csap" bele a szél. Versenyben a...

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.