notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Balatonon rendezhetjük a vitorlás Dragon EB-t 2018-ban

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > 2018-ban a Balatonon rendezhetjük a 2018. évi vitorlás Dragon EB-t

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

2018-ban a Balatonon rendezhetjük a 2018. évi vitorlás Dragon EB-t


2014/10/30
Petra

A magyar vitorlás sport olyan sikereket ért el, hogy 2018-ban nálunk rendezhetik meg a Dragon Európa Bajnokságot a Balatonon.

Balaton Dragon EB 2018
Budapest, 2014. október 30. – A magyar vitorlás sport kiemelkedő sportdiplomáciai sikert ért el: 2018-ban a Balatonon kerülhet sor a Dragon osztály Európa-bajnokságára. A döntést a hajóosztály nemzetközi szervezete néhány napja tartott londoni közgyűlésén hozta meg. A siker értékét aláhúzza, hogy a Balaton a szavazáson a vitorlázás egyik legkedveltebb helyszínének számító olaszországi Garda-tó ellenében győzedelmeskedett.

 

A Nemzetközi Dragon Szövetség a világesemények (Európa- és világbajnokság illetve a „nyílt” világbajnokságnak számító Gold Cup) előtt három évvel véglegesíti a helyszínt. Az idei közgyűlés húsz szavazattal hat ellenében a Garda-tó ellenében a Balatont jelölte meg helyszínként a szűkített listáról. Ezt a döntést 2015-ben – már a konkrét helyszín megjelölésével – egy végleges, szintén a közgyűlés által hozott jóváhagyás követi.

Balaton Dragon EB 2018

„A 2010. évben Balatonkenesén megrendezett Európa-bajnokság kiváló híre valamint a háttérben végzett sportdiplomáciai tevékenységünk és elismerést kiváltó prezentációnk együttesen vezettek a sikerhez. Külön köszönetet mondunk a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásáért” – mondta Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

 

A közgyűlésen elhangzott pályázati prezentációban a szövetség képviselői a balatoni vitorlás sport infrastruktúráját, a tó turisztikai értelemben vett vonzását és a versenyvitorlázás számára alkalmas szélviszonyokat jelölték meg legfontosabb érvként.

 

Az osztályszövetség előzetesen négy balatoni kikötővel és vitorlás klubbal vette fel a kapcsolatot, amelyek közül pályázat útján 2015-ben választják ki a rendezési helyszínt. A helyszínnek a nemzetközi szövetség rendkívül szigorú előírásait kell majd teljesítenie ahhoz, hogy 2018-ban vendégül láthassa a várhatóan 60-70 külföldi hajót és az eseményen részt vevő több száz sportolót  és vendéget, a sportág elitjét.

Balaton Dragon EB 2018

A Dragon osztály a világ egyik legjobban elterjedt tőkesúlyos vitorlás hajóosztálya. Több mint harminc országban közel 1.500 hajót tartanak nyilván. Az elegáns, klasszikus vonalvezetésű, három személyes hajót 1929-ben tervezték, és 1972-ig az olimpiák műsorán is szerepelt. Amellett, hogy vitorlázói között rendkívül sok ismert közéleti személyiség – köztük Juan Carlos spanyol király, a dán trónörökös, az egykori görög király vagy Jacques Rogge korábbi NOB-elnök – is megtalálható, a hajó rendkívül vonzó a sportág legsikeresebb sportolói körében is. Világ- és Európa-bajnokai között megtalálható számos olimpiai érmes vagy America’s Cup-on szereplő vitorlázó, támogatói közül kiemelkedik a BMW és a Gazprom, akik versenyeket és csapatokat is szponzorálnak.

Balaton Dragon EB 2018

Az osztály legnagyobb magyar sikerét 2013-ban a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly egység érte el, akik negyedikek lettek az angliai Weymouth-ban tartott világbajnokságon. Magyarországon mintegy harminc hajó tartanak nyilván, amelyek közül 15-20 indul rendszeresen versenyeken. A Magyar Dragon Szövetség legnagyobb támogatója évek óta az Erste Private Banking.

 

 

További információk:

Náray Vilmos, elnök

Magyar Dragon Szövetség

tel.: +36 20 369 2126

e-mail: elnok@dragonclass.huhajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ciklon

A ciklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában alacsony légnyomás uralkodik,...

Borda

Borda – a hajótest keresztirányú eleme, merevítõje

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes...

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!