notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Balatonon rendezhetjük a vitorlás Dragon EB-t 2018-ban

hirdetes

2018-ban a Balatonon rendezhetjük a 2018. évi vitorlás Dragon EB-t

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar vitorlás sport olyan sikereket ért el, hogy 2018-ban nálunk rendezhetik meg a Dragon Európa Bajnokságot a Balatonon.

Balaton Dragon EB 2018

Budapest, 2014. október 30. – A magyar vitorlás sport kiemelkedő sportdiplomáciai sikert ért el: 2018-ban a Balatonon kerülhet sor a Dragon osztály Európa-bajnokságára. A döntést a hajóosztály nemzetközi szervezete néhány napja tartott londoni közgyűlésén hozta meg. A siker értékét aláhúzza, hogy a Balaton a szavazáson a vitorlázás egyik legkedveltebb helyszínének számító olaszországi Garda-tó ellenében győzedelmeskedett.

 

A Nemzetközi Dragon Szövetség a világesemények (Európa- és világbajnokság illetve a „nyílt” világbajnokságnak számító Gold Cup) előtt három évvel véglegesíti a helyszínt. Az idei közgyűlés húsz szavazattal hat ellenében a Garda-tó ellenében a Balatont jelölte meg helyszínként a szűkített listáról. Ezt a döntést 2015-ben – már a konkrét helyszín megjelölésével – egy végleges, szintén a közgyűlés által hozott jóváhagyás követi.

Balaton Dragon EB 2018

„A 2010. évben Balatonkenesén megrendezett Európa-bajnokság kiváló híre valamint a háttérben végzett sportdiplomáciai tevékenységünk és elismerést kiváltó prezentációnk együttesen vezettek a sikerhez. Külön köszönetet mondunk a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásáért” – mondta Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

 

A közgyűlésen elhangzott pályázati prezentációban a szövetség képviselői a balatoni vitorlás sport infrastruktúráját, a tó turisztikai értelemben vett vonzását és a versenyvitorlázás számára alkalmas szélviszonyokat jelölték meg legfontosabb érvként.

 

Az osztályszövetség előzetesen négy balatoni kikötővel és vitorlás klubbal vette fel a kapcsolatot, amelyek közül pályázat útján 2015-ben választják ki a rendezési helyszínt. A helyszínnek a nemzetközi szövetség rendkívül szigorú előírásait kell majd teljesítenie ahhoz, hogy 2018-ban vendégül láthassa a várhatóan 60-70 külföldi hajót és az eseményen részt vevő több száz sportolót  és vendéget, a sportág elitjét.

Balaton Dragon EB 2018

A Dragon osztály a világ egyik legjobban elterjedt tőkesúlyos vitorlás hajóosztálya. Több mint harminc országban közel 1.500 hajót tartanak nyilván. Az elegáns, klasszikus vonalvezetésű, három személyes hajót 1929-ben tervezték, és 1972-ig az olimpiák műsorán is szerepelt. Amellett, hogy vitorlázói között rendkívül sok ismert közéleti személyiség – köztük Juan Carlos spanyol király, a dán trónörökös, az egykori görög király vagy Jacques Rogge korábbi NOB-elnök – is megtalálható, a hajó rendkívül vonzó a sportág legsikeresebb sportolói körében is. Világ- és Európa-bajnokai között megtalálható számos olimpiai érmes vagy America’s Cup-on szereplő vitorlázó, támogatói közül kiemelkedik a BMW és a Gazprom, akik versenyeket és csapatokat is szponzorálnak.

Balaton Dragon EB 2018

Az osztály legnagyobb magyar sikerét 2013-ban a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly egység érte el, akik negyedikek lettek az angliai Weymouth-ban tartott világbajnokságon. Magyarországon mintegy harminc hajó tartanak nyilván, amelyek közül 15-20 indul rendszeresen versenyeken. A Magyar Dragon Szövetség legnagyobb támogatója évek óta az Erste Private Banking.

 

 

További információk:

Náray Vilmos, elnök

Magyar Dragon Szövetség

tel.: +36 20 369 2126

e-mail: elnok@dragonclass.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé Tovább

reffelés

A hajó folyamatosan jobban dől az optimális szögnél, célszerű reffelni azaz a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.8

hajó