Balaton-átúszás 2020 - Idén a táv felét is lehet teljesíteni

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Balaton-átúszás 2020 - Idén a táv felét is lehet teljesíteni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Balaton-átúszás 2020 - Idén a táv felét is lehet teljesíteni


2020/07/09

Újítással készülnek a szervezők az 2020 augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni!

Balaton-átúszás 2020 - Idén a táv felét is lehet teljesíteni

Balaton-átúszás 2020 augusztus 1.

A szervező Aranyhíd Balatonátúszó Sport Kft. szerdai közleményéből kiderül, hogy mivel a koronavírus-járvány miatt hosszú időre bezártak az uszodák, nem lehetett igazán készülni a megmérettetésre, ezért döntöttek úgy, hogy azoknak, akik nem érzik magukat kellőképpen edzettnek, vagy akiknek mindig is soknak tűnt az 5200 méter, kiírják a Lidl Balaton-átúszás féltávú próbáját. Ennek mezőnye a célból, a balatonboglári Platán standról indul, a résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba a Révfülöpről átúszókkal.

 

A Balaton-átúszás 2020 nevezés

Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.
Az augusztus 1-jén sorra kerülő átúszás mindkét távjára az előzetes jelentkezés július 15-én indul.

 

A Balaton-átúszásról

A Balaton-átúszás egy évente megrendezett nyári sportesemény, amelyet július első szombatján rendeznek meg (2010-ig július utolsó szombatja volt a kitűzött időpont), amit kedvezőtlen időjárás esetén módosítanak. A versenyre jelentkezők a Balaton Révfülöp és Balatonboglár közé eső 5,2 km-es szakaszának átúszására vállalkoznak. 

 

A távot a versenyzők átlagosan három óra alatt, a leggyorsabbak egy óra körül teszik meg. Egy órán belül kerülni eddig csak Papp Márk nyíltvízi úszónak sikerült, 2016-ban, ideje 00.58:33 volt. 2018-ban megkísérelte megdönteni a saját Balaton-átúszás csúcsát. Habár újra nyerni tudott, az újabb győztes ideje gyengébb lett: 1:00:26. 2019-ben Papp Márk két másik úszóval, Rasovszky Kristóffal és Székelyi Dániellel, végig együtt úszva 1 óra 1 perc alatt ért célba.

 

A Balaton-átúszás története

A Balaton-átúszás hagyományos rajthelye a révfülöpi kikötő, a mellette lévő labdarúgópályánál kezdik meg öt kilométeres távjukat az úszók

 

A középkorban az úszás a tiltott (sport)tevékenységek közé tartozott, és csak a felvilágosodás idején kezdett elfogadottá válni. A modern polgári úszósport a 19. században született meg. Magyarországon ehhez legnagyobb mértékben Szekrényessy Kálmán járult hozzá, aki 1880. augusztus 29-én, elsőként úszta át a Balaton Siófok és Balatonfüred közé eső szakaszát.

 

Az első Balaton-átúszás

A 14 km-es távot Szekrényessy 6 óra 40 perc alatt teljesítette. Ezt tekintjük a magyar úszósport születésnapjának. Ő alapította meg, 1882-ben az első, kifejezetten sporttal foglalkozó lapot, a Sportot,és 1888. november 16-án az ő Teréz körúti lakásán alakult meg a maradi tornarendszert felváltó új sportegyesület, a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK). Szobra Siófokon áll, a profi Balaton-átúszás eredményhirdetését a szobor előterében tartják.


A Balaton-átúszás hatása az úszósportra

Az első Balaton-átúszás nagy hatással volt az úszásra mint sportágra. Már a következő évben megrendezték az első hazai nemzetközi úszóversenyt, a Duna Vác és Pest közé eső szakaszán, melynek első helyezettje a magyarok között ugyancsak Szekrényessy lett. Ő ezt követően még négy alkalommal úszta át a tavat, amit 16 éven át többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült senkinek megismételni. 

 

A Balaton második átúszója, 1896-ban Gräfl Károly volt. A 20. század első éveiben a vállalkozók csekély száma miatt a rendezők a versenytáv csökkentése mellett döntöttek, így 14-ről 13, majd 7, később pedig 5 kilométerre szállították le a pályaszakasz hosszát. 

 

Az első világháborút követő kihagyás után a Horthy-korszak ún. bethleni konszolidációja alatt nyílt lehetőség a verseny újbóli megrendezésére, immár ismét a klasszikus Siófok–Balatonfüred közötti szakaszon, amelyet Szekrényessy Kálmán emlékverseny néven 1948 és 1967 között folyamatosan megrendeztek. Ez az emlékverseny a legnagyobb múlttal rendelkező magyar úszóverseny és egyben Európa legnagyobb nyílt vízi bajnoksága, melynek hagyományát éppen ezért ápolni kellene. Legutóbb 1997-ben került megrendezésre, a siófoki Szekrényessy Kálmán-szobor avatásakor.

 

Balaton-átúszás Siófok és Füred között

A Siófok és Füred közötti táv azonban hosszúsága miatt nem volt alkalmas amatőr sportolók, széles néptömegek bevonására. A Balaton-átúszás a Révfülöp és Balatonboglár közötti, 5200 méter hosszú pályaszakaszon a Kádár-korszak végén alakult igazi tömegsportrendezvénnyé. A verseny egyik fő ötletadója a KISZ Központi Bizottsága, valamint a Szakszervezetek Országos Tanácsa volt, de az először 1977-ben megrendezett esemény szervezésében több állami társszervezet is közreműködött. A Balaton-átúszás ebben a formájában a mai napig létező, nagy népszerűségnek örvendő tömegsportesemény. Az átúszások történetének első tragédiája 2004-ben történt, amikor egy negyvennégy éves herendi orvos úszás közben rosszul lett és kórházba szállítás közben meghalt. A 30., jubileumi átúszásra 2012. július 7-én került sor, az 1987, 1993, 2005, 2010-es években viszont elmaradt az átúszás. A Balaton-átúszások történetét Szekrényessy Attila történész 2005-ben megjelent „A Balaton-átúszások története” című tudományos igényű monográfiája dolgozta fel.

 

A Balaton átúszás verseny menete

Az átúszás kiindulópontja a révfülöpi kikötő mellett, közvetlenül a tóparton lévő labdarúgópálya, célpontja pedig a balatonboglári Platán strand. A versenyzők rádiófrekvenciás csuklópántot kapnak, az időmérés ennek leolvasásával történik. A rajtidőszak általában fél 8-tól 12 óráig tart. A verseny résztvevőinek rendelkezniük kell orvosi alkalmassági véleménnyel. Ezt az internetes regisztrációt követően kinyomtatott nevezési lapon a háziorvos is kitöltheti, de a rendezvény helyszínén is részt lehet venni orvosi vizsgálaton. A verseny során 150-180 vitorláshajó biztosítja az útvonalat, és három egészségügyi hajó is van. A csomagokat és a résztvevőket a két part között hajókkal szállítják. A Balatont átúszó versenyzők eredményeit online tekinthetik meg az érdeklődők a balatonatuszas.futanet.hu weboldalon.
 


Balaton hír versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Előmerevítő

Az előmerevítő, másnéven vorstag egyárbocmerevítő drótkötél a hajó orrától az...

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Asso

Asso 99 vitorlás hajó Asso 99 vitorlás hajó - Licospars, Bogliaco, Garda tó A hajót...

Szigliget - Hajóállomás BH Zrt.

Szigliget Hajóállomás BH Zrt. Vitorláskikötő tudnivalók A Balaton...

Magas biztonsági fokozatú lakat

Kompromisszummentes biztonságra van szükséged? Válassz a világ vezető lakatgyártó cégének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.