notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme hazánk egyik legszebb barlangja, a Csodabogyós-barlang!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Keszthelyi-hegység mélysége, a Csodabogyós-barlang

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Keszthelyi-hegység mélysége, a Csodabogyós-barlang


2016/03/23
Ilyés Zsófi

Létezik egy barlang a Balatontól nem messze, mely hazánk egyik legvédettebbje, és rengeteg ember jár csodájára. Ez a Balatonedericsi Csodabogyós-barlang, és most azt is elmondom, miért ilyen értékes.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!
A barlang feltárása az 1970-es években kezdődött el, bár sok éven keresztül mindössze tíz méter volt ismeretes belőle, majd az üreg az 1990-es években megkezdett (mai napig tartó) kutatásoknak köszönhetően mára már 6100 méter hosszú, s ehhez -137 méter mélység is csatlakozik, ami nem kevés.

 


A feltárások résztvevői 1990-1999-ig a Budapesten székelő Acheron Barlangkutató Egyesület,, a cserszegtomaji Labirint csoport, később 1999-2003-ig pedig a balatonedericsi Styx Barlangkutató Egyesület tagjai voltak.

 


Három éve, azaz 2013-tól már egy egyéni kutatócsoport foglalkozik a barlang további feltárásaival, melyet Polacsek Zsolt, john Szilárd, valamint Ba Julianna vezet.

 

 


Nem egy hasadékrendszere csak életveszélyes mászásokkal, omladékbontásokkal lett járhatóvá téve, s legtávolabbi részébe legalább egy óra kell, hogy eljuthassunk, pedig ezekhez vaslétrák, és fixált kötelek is segítséget nyújtanak.

 


Ahogy a kutatás haladt, úgy  barlang térképe is bővült folyamatosan, és ebből később ki is derült, hogy a barlang járatai a tőle nem messze lévő Szél-lik barlangot 21 méterre közelíti meg, amely 550 méter hosszú, és -41 méter mélységig nyúlik, ezáltal légáramlási rendszerük közös.

 


Így történhet meg az, hogy télen a hideg levegő az alacsonyabbról nyíló Szél-likon jut be, majd a Csodabogyós barlang bejáratán keresztül távozik ki, így már meszsiről észrevehető gőzoszlopok vehetőek észre.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!

A Csodabogyós barlang hossza eddig 6150 méter, melyet 2014-ig tártak fel, mélysége pedig -144 méter, s elsősorban a tektonikus mozgások alkalmával jöttek létre, így történhet az, hogy legfőbb jellemzői a hasadékfolyosók, termek, és aknák.

 


Túrák által ismertetik egyes részeit, mint például a Meseország, Függőkert, s itt számos különböző képződmény lelhető fel, mely dunántúli voszonylatban nézve igen jelentős.

 


Meseország és Függőkert zónája tele van több száz függőcseppkővel és több, mint ötven darab, majdnem két méteres magasságig nyúló állócseppköveket is láthatunk, melyek szépsége egyszerűen páratlan.

 

 

 

 

Méretei, valamint számos formakincse, és könnyen járhatósága miatt tökéletesen alkalmas barlangjárásra, a tektonikus folyamatok bemutatására, valamint a barlangkutatás technikájának magunkévá tételére is.

 


A Csodabogyós-barlang fokozottan védett, és hazánk tizedik leghosszabb barlangja, így a Dunántúlon a hatodikat foglalja el.

 


Aki egy páratlan élményben szeretne részt venni, és figyelmét megragadják az itt fellelhető csodálatos természeti képződmények, látogasosn el ide, hiszen egész évben induló túrák is hozzásegítik a barlang mélyebb megismeréséhez.érdekességek túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Rolex Miami OCR

Rolex Miami OCR vitorlás verseny Ezt a vitorlás versenyt az egyik legnagyobb és...

Eladó ingatlan Balaton

Egy eladó ingatlan Balaton partján nem csupán csodás otthont, de örök ebfektetési...

Bavaria 31 cruiser

Bavaria 31 cruiser, technikai adatok Nettó ár: 55 000 EUR Hossza: 9,76...

Balatoni eladó lakás

A Balaton nem csupán akkor jó választás, ha kiruccannánk egyet hétvégén, elhelyezkedésének...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.