notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme hazánk egyik legszebb barlangja, a Csodabogyós-barlang!

hirdetes

A Keszthelyi-hegység mélysége, a Csodabogyós-barlang

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Létezik egy barlang a Balatontól nem messze, mely hazánk egyik legvédettebbje, és rengeteg ember jár csodájára. Ez a Balatonedericsi Csodabogyós-barlang, és most azt is elmondom, miért ilyen értékes.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!

A barlang feltárása az 1970-es években kezdődött el, bár sok éven keresztül mindössze tíz méter volt ismeretes belőle, majd az üreg az 1990-es években megkezdett (mai napig tartó) kutatásoknak köszönhetően mára már 6100 méter hosszú, s ehhez -137 méter mélység is csatlakozik, ami nem kevés.

 


A feltárások résztvevői 1990-1999-ig a Budapesten székelő Acheron Barlangkutató Egyesület,, a cserszegtomaji Labirint csoport, később 1999-2003-ig pedig a balatonedericsi Styx Barlangkutató Egyesület tagjai voltak.

 


Három éve, azaz 2013-tól már egy egyéni kutatócsoport foglalkozik a barlang további feltárásaival, melyet Polacsek Zsolt, john Szilárd, valamint Ba Julianna vezet.

 

 


Nem egy hasadékrendszere csak életveszélyes mászásokkal, omladékbontásokkal lett járhatóvá téve, s legtávolabbi részébe legalább egy óra kell, hogy eljuthassunk, pedig ezekhez vaslétrák, és fixált kötelek is segítséget nyújtanak.

 


Ahogy a kutatás haladt, úgy  barlang térképe is bővült folyamatosan, és ebből később ki is derült, hogy a barlang járatai a tőle nem messze lévő Szél-lik barlangot 21 méterre közelíti meg, amely 550 méter hosszú, és -41 méter mélységig nyúlik, ezáltal légáramlási rendszerük közös.

 


Így történhet meg az, hogy télen a hideg levegő az alacsonyabbról nyíló Szél-likon jut be, majd a Csodabogyós barlang bejáratán keresztül távozik ki, így már meszsiről észrevehető gőzoszlopok vehetőek észre.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!

A Csodabogyós barlang hossza eddig 6150 méter, melyet 2014-ig tártak fel, mélysége pedig -144 méter, s elsősorban a tektonikus mozgások alkalmával jöttek létre, így történhet az, hogy legfőbb jellemzői a hasadékfolyosók, termek, és aknák.

 


Túrák által ismertetik egyes részeit, mint például a Meseország, Függőkert, s itt számos különböző képződmény lelhető fel, mely dunántúli voszonylatban nézve igen jelentős.

 


Meseország és Függőkert zónája tele van több száz függőcseppkővel és több, mint ötven darab, majdnem két méteres magasságig nyúló állócseppköveket is láthatunk, melyek szépsége egyszerűen páratlan.

 

 

 

 

Méretei, valamint számos formakincse, és könnyen járhatósága miatt tökéletesen alkalmas barlangjárásra, a tektonikus folyamatok bemutatására, valamint a barlangkutatás technikájának magunkévá tételére is.

 


A Csodabogyós-barlang fokozottan védett, és hazánk tizedik leghosszabb barlangja, így a Dunántúlon a hatodikat foglalja el.

 


Aki egy páratlan élményben szeretne részt venni, és figyelmét megragadják az itt fellelhető csodálatos természeti képződmények, látogasosn el ide, hiszen egész évben induló túrák is hozzásegítik a barlang mélyebb megismeréséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális... Tovább

Lobogtatni

Vitorlás hajót megállítani a vitorlák kilobogtatásával lehet. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek túra