notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme hazánk egyik legszebb barlangja, a Csodabogyós-barlang!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A Keszthelyi-hegység mélysége, a Csodabogyós-barlang

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Keszthelyi-hegység mélysége, a Csodabogyós-barlang


2016/03/23
Ilyés Zsófi

Létezik egy barlang a Balatontól nem messze, mely hazánk egyik legvédettebbje, és rengeteg ember jár csodájára. Ez a Balatonedericsi Csodabogyós-barlang, és most azt is elmondom, miért ilyen értékes.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!

h2 after

A barlang feltárása az 1970-es években kezdődött el, bár sok éven keresztül mindössze tíz méter volt ismeretes belőle, majd az üreg az 1990-es években megkezdett (mai napig tartó) kutatásoknak köszönhetően mára már 6100 méter hosszú, s ehhez -137 méter mélység is csatlakozik, ami nem kevés.

 


A feltárások résztvevői 1990-1999-ig a Budapesten székelő Acheron Barlangkutató Egyesület,, a cserszegtomaji Labirint csoport, később 1999-2003-ig pedig a balatonedericsi Styx Barlangkutató Egyesület tagjai voltak.

 


Három éve, azaz 2013-tól már egy egyéni kutatócsoport foglalkozik a barlang további feltárásaival, melyet Polacsek Zsolt, john Szilárd, valamint Ba Julianna vezet.

 

 


Nem egy hasadékrendszere csak életveszélyes mászásokkal, omladékbontásokkal lett járhatóvá téve, s legtávolabbi részébe legalább egy óra kell, hogy eljuthassunk, pedig ezekhez vaslétrák, és fixált kötelek is segítséget nyújtanak.

 


Ahogy a kutatás haladt, úgy  barlang térképe is bővült folyamatosan, és ebből később ki is derült, hogy a barlang járatai a tőle nem messze lévő Szél-lik barlangot 21 méterre közelíti meg, amely 550 méter hosszú, és -41 méter mélységig nyúlik, ezáltal légáramlási rendszerük közös.

 


Így történhet meg az, hogy télen a hideg levegő az alacsonyabbról nyíló Szél-likon jut be, majd a Csodabogyós barlang bejáratán keresztül távozik ki, így már meszsiről észrevehető gőzoszlopok vehetőek észre.

 

Ismerd meg te is a Csodabogyós-barlangot, mely hazánkban az egyik legszebb!

A Csodabogyós barlang hossza eddig 6150 méter, melyet 2014-ig tártak fel, mélysége pedig -144 méter, s elsősorban a tektonikus mozgások alkalmával jöttek létre, így történhet az, hogy legfőbb jellemzői a hasadékfolyosók, termek, és aknák.

 


Túrák által ismertetik egyes részeit, mint például a Meseország, Függőkert, s itt számos különböző képződmény lelhető fel, mely dunántúli voszonylatban nézve igen jelentős.

 


Meseország és Függőkert zónája tele van több száz függőcseppkővel és több, mint ötven darab, majdnem két méteres magasságig nyúló állócseppköveket is láthatunk, melyek szépsége egyszerűen páratlan.

 

 

 

 

Méretei, valamint számos formakincse, és könnyen járhatósága miatt tökéletesen alkalmas barlangjárásra, a tektonikus folyamatok bemutatására, valamint a barlangkutatás technikájának magunkévá tételére is.

 


A Csodabogyós-barlang fokozottan védett, és hazánk tizedik leghosszabb barlangja, így a Dunántúlon a hatodikat foglalja el.

 


Aki egy páratlan élményben szeretne részt venni, és figyelmét megragadják az itt fellelhető csodálatos természeti képződmények, látogasosn el ide, hiszen egész évben induló túrák is hozzásegítik a barlang mélyebb megismeréséhez.érdekességek túraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Luv oldal

 A hajó szél felöli oldala.

Sloop vitorlás

            ...

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...

470

470 vitorlás hajó története Francia tervezésű olimpiai osztály, Montrealban szerepelt...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!