notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A balatonedericsi elátkozott Fekete-kastély legendája.

hirdetes

A balatonedericsi Fekete-kastély kísérteties története

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Gyilkosság, öngyilkosságok, szerelmi viszályok, féltékenykedések. A balatonedericsi Fekete-kastélyt nem véletlenül, és talán nem is alaptalanul nevezik elátkozottnak. Az omladozó falak, a burjánzó park ma is az egykori történésekre emlékeztetik az arra járókat.

A balatonedericsi Fekete-kastély története

Balatonederics apró települése a Balaton partján

 

Balatonederics Veszprém megyében, a Tapolcai járásban, közvetlenül a Balaton partján fekszik. 1214-ből származik az első említés a településről, a török háború idején a törökök, és a szigligeti vár katonáinak fosztogatását is elszenvedte, 1572-ben a törökök teljesen felégették. A település máig nagyon hangulatos, a szőlőhegyek, a népi stílusú présházak, a római katolikus templom, és az Afrikai Múzeum is okot adnak a község és a környék felfedezésére. Külterületén, a 71-es főút mellett fekszik a legendás balatonedericsi Fekete-kastély is burjánzó kastélypark ölelésében.

 

A Fekete-kastély története

 

Az egykoron 220 millióért árult Fekete-kastély nem kellett senkinek, nem véletlenül. A hírhedt Nedecky-kastély egyesek szerint tetőszerkezete, mások szerint ajtajai valamint ablakai fekete színének köszönheti a nevét. Az 1800-as években Nedeczky Istvántól, aki pénzügyi nehézségekkel küszködött, vásárolta meg öccse, Nedeczky Jenő. Ugyan 1864-ben Istvánt letartóztatták és halálra ítélték, unokaöccsének, Deák Ferencnek segítségével végül amnesztiával felszabadult.

hirdetes

 

A szellemkastélyban 1912. július 2-án történt először gyilkosság. Egy balatonedericsi férfi szúrta agyon párját, aki a kastély szakácsnőjeként dolgozott. 2 évre rá a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő, a 74. születésnapján agyonlőtte magát a kastély falai között.

hirdetes

 

A kastély gazdáinak történetei

 

A két halálesetet követően a kastély többször is tulajdonost cserélt. 1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő, és felesége talált otthonra falai között. A halálesetek sorozata azonban folytatódott, Vág Jenő öngyilkos lett, mikor megtudta, hogy a felesége megcsalta őt. Az özvegy egy kútfúróban találta meg párját férje halála után, aki szintén öngyilkosságot követett el. Talán Kaály Nagy Adorjánnal való kapcsolata a sors iróniája is egyben, hiszen a rendőrség őt bigámia vádjával körözte. Az asszonyt kifosztotta vagyonából, majd eltűnt az életéből.

 

A kastélyhoz köthető utolsó haláleset 1945. februárjában történt. Az özvegy egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el a kastélyt, aki feleségével együtt költözött az épületbe. Kettős hírszerzőként tevékenykedett, valószínűleg a lebukástól való félelme késztette öngyilkosságra őt. 

 

A kastély lassan teljesen összeomlik az elhanyagoltság, és az elszenvedett vandalizmusnak köszönhetően. Roskadozó falai közül még mindigg gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Sydney Hobart

Sydney Hobart Yacht Race Rolex   Rolex Sydney Hobart versenytáv A Rolex Sydney... Tovább

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club

Balatonalmádi - Almádi Yacht Club - Tudnivalók A  saját használatú klubkikötőben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 5.0