A balatonedericsi elátkozott Fekete-kastély legendája.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A balatonedericsi Fekete-kastély kísérteties története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatonedericsi Fekete-kastély kísérteties története


2018/03/12
CZs

Frissítve: 2024/07/07

Gyilkosság, öngyilkosságok, szerelmi viszályok, féltékenykedések. A balatonedericsi Fekete-kastélyt nem véletlenül, és talán nem is alaptalanul nevezik elátkozottnak. Az omladozó falak, a burjánzó park ma is az egykori történésekre emlékeztetik az arra járókat.

A balatonedericsi Fekete-kastély története

Balatonederics apró települése a Balaton partján

Balatonederics Veszprém megyében, a Tapolcai járásban, közvetlenül a Balaton partján fekszik. 1214-ből származik az első említés a településről, a török háború idején a törökök, és a szigligeti vár katonáinak fosztogatását is elszenvedte, 1572-ben a törökök teljesen felégették. A település máig nagyon hangulatos, a szőlőhegyek, a népi stílusú présházak, a római katolikus templom, és az Afrikai Múzeum is okot adnak a község és a környék felfedezésére. Külterületén, a 71-es főút mellett fekszik a legendás balatonedericsi Fekete-kastély is burjánzó kastélypark ölelésében.

 

A Fekete-kastély története

Az egykoron 220 millióért árult Fekete-kastély nem kellett senkinek, nem véletlenül. A hírhedt Nedecky-kastély egyesek szerint tetőszerkezete, mások szerint ajtajai valamint ablakai fekete színének köszönheti a nevét. Az 1800-as években Nedeczky Istvántól, aki pénzügyi nehézségekkel küszködött, vásárolta meg öccse, Nedeczky Jenő. Ugyan 1864-ben Istvánt letartóztatták és halálra ítélték, unokaöccsének, Deák Ferencnek segítségével végül amnesztiával felszabadult.

 

A szellemkastélyban 1912. július 2-án történt először gyilkosság. Egy balatonedericsi férfi szúrta agyon párját, aki a kastély szakácsnőjeként dolgozott. 2 évre rá a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő, a 74. születésnapján agyonlőtte magát a kastély falai között.

 

A kastély gazdáinak történetei

A két halálesetet követően a kastély többször is tulajdonost cserélt. 1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő, és felesége talált otthonra falai között. A halálesetek sorozata azonban folytatódott, Vág Jenő öngyilkos lett, mikor megtudta, hogy a felesége megcsalta őt. Az özvegy egy kútfúróban találta meg párját férje halála után, aki szintén öngyilkosságot követett el. Talán Kaály Nagy Adorjánnal való kapcsolata a sors iróniája is egyben, hiszen a rendőrség őt bigámia vádjával körözte. Az asszonyt kifosztotta vagyonából, majd eltűnt az életéből.

 

A kastélyhoz köthető utolsó haláleset 1945. februárjában történt. Az özvegy egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el a kastélyt, aki feleségével együtt költözött az épületbe. Kettős hírszerzőként tevékenykedett, valószínűleg a lebukástól való félelme késztette öngyilkosságra őt. 

 

A kastély lassan teljesen összeomlik az elhanyagoltság, és az elszenvedett vandalizmusnak köszönhetően. Roskadozó falai közül még mindigg gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra


Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Rig

Rignek nevezzük a rudazat (árboc, bumm) és az azokat merevítő álló kötélzet (forstag,...

Bavaria 31 cruiser

Bavaria 31 cruiser, technikai adatok Nettó ár: 55 000 EUR Hossza: 9,76...

Achterstag

Az achterstag egy hátsó árbocmerevítő drótkötél. Általában rövidítve csak achternek hívják.

Videoton Yacht Club, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Videoton Yacht Club ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.