notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A balatonedericsi elátkozott Fekete-kastély legendája.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A balatonedericsi Fekete-kastély kísérteties története

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A balatonedericsi Fekete-kastély kísérteties története


2018/03/12
CZs

Gyilkosság, öngyilkosságok, szerelmi viszályok, féltékenykedések. A balatonedericsi Fekete-kastélyt nem véletlenül, és talán nem is alaptalanul nevezik elátkozottnak. Az omladozó falak, a burjánzó park ma is az egykori történésekre emlékeztetik az arra járókat.

A balatonedericsi Fekete-kastély története

Balatonederics apró települése a Balaton partján

Balatonederics Veszprém megyében, a Tapolcai járásban, közvetlenül a Balaton partján fekszik. 1214-ből származik az első említés a településről, a török háború idején a törökök, és a szigligeti vár katonáinak fosztogatását is elszenvedte, 1572-ben a törökök teljesen felégették. A település máig nagyon hangulatos, a szőlőhegyek, a népi stílusú présházak, a római katolikus templom, és az Afrikai Múzeum is okot adnak a község és a környék felfedezésére. Külterületén, a 71-es főút mellett fekszik a legendás balatonedericsi Fekete-kastély is burjánzó kastélypark ölelésében.

 

A Fekete-kastély történeteAz egykoron 220 millióért árult Fekete-kastély nem kellett senkinek, nem véletlenül. A hírhedt Nedecky-kastély egyesek szerint tetőszerkezete, mások szerint ajtajai valamint ablakai fekete színének köszönheti a nevét. Az 1800-as években Nedeczky Istvántól, aki pénzügyi nehézségekkel küszködött, vásárolta meg öccse, Nedeczky Jenő. Ugyan 1864-ben Istvánt letartóztatták és halálra ítélték, unokaöccsének, Deák Ferencnek segítségével végül amnesztiával felszabadult.

 

A szellemkastélyban 1912. július 2-án történt először gyilkosság. Egy balatonedericsi férfi szúrta agyon párját, aki a kastély szakácsnőjeként dolgozott. 2 évre rá a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő, a 74. születésnapján agyonlőtte magát a kastély falai között.

 

A kastély gazdáinak történetei

A két halálesetet követően a kastély többször is tulajdonost cserélt. 1928-ban egy pesti ügyvéd, Vág Jenő, és felesége talált otthonra falai között. A halálesetek sorozata azonban folytatódott, Vág Jenő öngyilkos lett, mikor megtudta, hogy a felesége megcsalta őt. Az özvegy egy kútfúróban találta meg párját férje halála után, aki szintén öngyilkosságot követett el. Talán Kaály Nagy Adorjánnal való kapcsolata a sors iróniája is egyben, hiszen a rendőrség őt bigámia vádjával körözte. Az asszonyt kifosztotta vagyonából, majd eltűnt az életéből.

 

A kastélyhoz köthető utolsó haláleset 1945. februárjában történt. Az özvegy egy nyugalmazott miniszteri főtanácsosnak adta el a kastélyt, aki feleségével együtt költözött az épületbe. Kettős hírszerzőként tevékenykedett, valószínűleg a lebukástól való félelme késztette öngyilkosságra őt. 

 

A kastély lassan teljesen összeomlik az elhanyagoltság, és az elszenvedett vandalizmusnak köszönhetően. Roskadozó falai közül még mindigg gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra
Balaton érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel...

Caleb Paine

Caleb Paine Caleb Paine Jorge Zariffal együtt napjaink Junior Finnes...

Balatonfűzfő - Nitrokémia Horgász Egyesület

A balatonfűzfői Nitrokémia Horgász Egyesület kikötője dél felé nyitott, így a...

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...

MTB kerékpár

MTB kerékpár
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!