notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme a Balaton egyik legszebb falva, Balatongyörök!

hirdetes

Tündérország a magyar tengernél, Balatongyörök

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van egy kis falu a 71-es út mentén, ami valóságos meseországba repít minket, és akárhány turista eljön ide pihenni, azonnal magával ragadja a kis gyöngyszem szépsége. Elmondom, miért.

 

Balatongyörök, valóságos Tündérország a magyar tengernél

Rengeteg olyan település, falvacska van a Balaton északi és déli partján is egyaránt, amely olyan varázst tudhat magáénak, mellyel azonnal belopja magát az odalátogató szívébe, ám a 71-es úttól nem messze fekvő, alig 1000 lelket számláló Balatongyörök kiemelkedik mind közül.

 


Az őt körülvevő gyönyörű táj, és a csodálatos balatoni panoráma egyszerűen magához láncolja az idejáró embert, melytől képtelen szabadulni.

 


E kis falu helye már az újkőkorszakban lakott volt, a Györk név pedig feltehetően a régi Szigliget egyik urának a fiáról, Györkről kapta a nevét. A 18. századtól már Festetics gróf birtokaként ismert, ám iszonyatos tempójú fejlődésnek a két világháború között indult.

 


Ekkor épült az itt található vasút, és hajóállomás, a strand, a plébánia, a Kastély Szálló, valamint a villasor is.
Balatongyörök látnivalókban sem szűkölködik, így aki ide jön pihenni, biztosan talál magának megfelelő látnivalót, és nem fog unatkozni.

hirdetes

 

 

 

Az itt ismert platánsor idetelepítése 1910-ben történt meg, és II. Festetics Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton ültette.

 


A Szépkilátó is kihagyhatatlan, és nevéhez hűen egyszerűen lenyűgöző az a kilátás, ami innen a Balatonra, és a környékre nyílik szemünket elkápráztatva. A kilátó aljában bukkanhatunk rá a Római-forrásra is, mely egykor a római fürdő vizét táplálta.

Balatongyörök, valóságos Tündérország a magyar tengernél

Ezeknek az információknak a birtokában bátran mondható, hogy méltán kapta meg a falu 1990-ben az Európa legszebb falvainak járó Európafalu-díjat is. Mivel a strand is remekül ki van építve,  a 2004-ben megkapott Kék Zászló díj jogos viselője is, hiszen a Balaton legtisztább vizű, és leggondozottabb strandja.

 


hirdetes
A vállalkozó szellemű férfiak kisvadakra vadászhatnak a helyi erdőben, és isteni borokat kóstolhatnak a Becehegyen található számos régi présház egyikében.

 


Programokban sincs hiány, hiszen júliusban például borfesztivál kerül itt megrendezésre, szeptemberben pedig szüreti mulatság, és ugyanilyen szuper hangulat van a Szent Iván Éji Mulatságon, a Nyitott Pincék Napján, és a Tűzoltóbálon is.

 

 

 

A térség egyik legkiemelkedőbb, minden évben kétszer is megrendezett gasztronómiai eseménye pedig a halászlé-főző verseny.

 


Ezeknek ismeretében már az sem lepi meg az embert, hogy nem egy ismert közéleti és kulturális életben elismert személynek van itt nyaralója, villája, háza, vagy birtoka.

 


Kimondhatjuk tehát, hogy Balatongyörök igazi Tündérország, és méltó modon viselheti a megkapott díjakat is, ezért ha a Balatonra tervezzük az idei nyaralást, mindenképp számításba kell venni ezt a kis kincsesdobozt is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Elliott 6m

  Elliott 6m - Debütálás a Kieler Woche-n Az első nyolc hajót Kínában a... Tovább

Csónak

A csónak olyan vízijármű, melynek hossza a 7 métert és vízkiszorítása a három tonnát,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek szerelem utazás