A balatoni fürdőházak egykoron a Balaton partján álltak, és számos történetet őriztek magában, melyek egy fontos korszak és a magyar történelem részei voltak.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ismerd meg te is az egykori balatoni fürdőházak legendás történetét

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ismerd meg te is az egykori balatoni fürdőházak legendás történetét


2023/10/19
NA

Frissítve: 2024/04/02
Frissítette: ZH

Forrás: likebalaton.hu

A 1800-as évek végén az egészségügyi problémák széles körben jelen voltak Magyarországon, és érdekes módon a Balaton számos betegség kezelésére ajánlott területté vált. A tó gyógyító erejében bízva, az emberek a Balaton-part fürdőházainak építésébe fogtak, hogy megszabaduljanak különböző egészségügyi problémáiktól. Ebben a korszakban, a balatoni fürdőházak, különösen Balatonfüred, kiváló helyekké váltak, ahol az emberek testi és lelki gyógyulásra törekedtek. Ezek a történetek pedig máig fontos szerepet játszanak a magyar történelemben.

balatoni fürdőház

Balatoni fürdőházak Balatonfüreden: hogy jöttek létre?

Fürdőházak régen a Balatonnál

Régen, a Balaton partján, található volt Balatonfüred legkiválóbb és talán legelismertebb fürdőháza, mely mára építészeti és történeti jelentőségűvé vált. 
A története egészen a 18. század végéig nyúlik vissza. Szily József, Pest vármegye alispánja 1783-ban kezdeményezte egy saját fürdőház építését Balatonfüreden. Eredetileg ezt kizárólag személyes szórakoztatásra tervezte, és az épület meglehetősen egyszerű volt. Azonban később József nádor, a Habsburg-Magyar Birodalom koronahercege is érdeklődést mutatott a hely iránt, és az arácsi partnál egy egyszerű, szőnyegekkel elrekeszthető fürdőhelyet készíttetett.


A füredi hidegfürdő története meglepő fordulatot vett, amikor 1836-ban Wesselényi Miklós, a híres politikus és úszó, itt próbálta ki a fürdést. Nem volt elégedett a kosárfürdő módszerével, ezért átúszott Tihanyba. 


Ekkor még szokatlan volt az úszás a Balatonban, és a helyi emberek csodálkozva figyelték, milyen könnyedén lebeg a vízen Wesselényi: azt gondolták, hogy Wesselényi megőrült, mert nem csak beleugrott a Balatonba, hanem úszott is a tóban. A fürdőzés a Balatonban csak az 1920-as években vált népszerűvé, és a kosárfürdőket idővel felváltották modern fürdőházak és strandidőszakok.
Balatoni fürdőházak szabályai


A fürdőházban szigorú szabályok uralták a fürdőzők életét. Például, a nők és férfiak elkülönítve fürödhettek, és a nőknek ötször is át kellett öltözniük a fürdés során, amelyet csak harisnyában tehettek meg. Egy 1862-es beszámoló így ír róla: 


"Érdekes látni a sok bukót, ugrót – háton lengőket, úszókat – nagy és folytonos a zuhanyoknak, futkozó szolgáknak zöreje – bármerre tekint, úszóruhát, föveget és lepedőt lát az ember lebegni és száradni – valóságos nemzeti színben van a hideg fürdő: veres a teteje, zöld az oldala, fehér a sok reá kifüggesztett lepedőtől." 


Az épületet folyamatosan fejlesztették és bővítették, a partot is kialakították, így létrejött a vendégek kedvelt sétálóhelye, az egykori Deák sétány, amelyet később Tagore sétánynak neveztek el.

 

Az első igazán elegáns balatoni fürdőház

 

Az igazi fordulat 1889-ben következett be, amikor egy új, elegáns fürdőház épült Balatonfüreden. A 12 tornyos épület száz méter hosszú volt, és rendkívül kifinomult várótermet és 90 öltözőkabint kínált a vendégeknek. A homlokzatán egy idézet is helyet kapott: 


"Lelked szép erejét a sors hullámai edzik. E tó testednek nyújt vidor életerőt."


Sajnálatos módon a második világháború alatt a fürdőházat lőszerraktárként használták, és az épület felrobbant. A maradék cölöpöket is kihúzták a vízből, és az egykori fürdőház csupán egy üvegtábla emlékeztet arra, hogy valaha itt állt.

 

Lesz egyszer újra balatoni fürdőház? 

Balatoni fürdőházak történeteA Balatonfüredi fürdőház újjáépítése ma már egy városi álom, amit sokan támogatnak. Az eredeti helye továbbra is a város központjában található, és egy emléktábla hirdeti az egykori fürdőházat. A város vezetése és a helyiek számára az újjáépítés nem csupán egy történelmi emlék felidézése lenne, hanem egy igazi gyöngyszem lehetne Balatonfürednek és a Balaton-parti turizmusnak. A fürdőház újjáéledése nem csak egy épület, hanem egy hosszú és gazdag történet visszatérése lehetne, amely ma is inspirációt nyújt azoknak, akik megismerkednek a balatoni fürdőházak legendás történetével.


Szöveg forrása: https://likebalaton.hu/
Képek forrása: Fortepan/ Zichy kúria, Zala


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda

Élesedés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Sunfish vitorlás hajó

            ...

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.

Flieger

Flieger – speciális orrvitorla, a normál orrvitorla felett helyezkedik el
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.