A híres balatoni fűzfa története szomorú véget ért, barbár módon megcsonkították

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Csúnyán elbántak a Balaton egyik legszebb fűzfájával

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Csúnyán elbántak a Balaton egyik legszebb fűzfájával


2023/11/30
NA

A Club Aliga területén található különleges történetű fűzfa, amely eddig a Kádár-sziget ékessége volt, most hirtelen vált az elhanyagolás és a pusztulás áldozatává. A Natura2000-es védelem alatt álló növény tragikus sorsa miatt a helyi közösség és természetvédők felháborodva szembesültek azzal, hogy egy fontos ökoszisztémai elem veszélybe került. Az egyesület az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordult, de vajon sikerül-e megmenteni ezt a különleges életformát?

Balaton fűzfamegcsonkítása

A balatoni fűzfa története

 

A Club Aliga területén magasodó fűzfa nem csak egy egyszerű növény volt a szigeten, hanem egy valódi túlélési szimbólum, amelyre a helyiek büszkék voltak. Azok, akik jártak Aliga II-n, biztosan találkoztak ezzel a különleges fa példánnyal, és aki egyszer ismeretséget kötött vele, az mély érzelmi kötelékkel rendelkezik vele. A fűzfa története olyan, mint egy hősi eposz – egy viharban megtört, de mégis képes volt újjászületni, és új lombkoronát növeszteni.


A törzs megtörése után a fa még büszkén állt, és a lombkorona valóságos gyönyörűséggel kápráztatta el a szemlélődőket. A fűzfa túlélte az élet és az idő viharait, és ennek köszönhetően sokakban kialakult az a meggyőződés, hogy talán a természet maga küldte nekik ezt a szimbólumot: az élet megpróbáltatásai ellenére lehet újra erőre kapni és szépséget teremteni.

 

 

A balatoni fűzfa egészséges megromlott

Azonban mostanra a fűzfa egészsége drámaian leromlott, és a helyi közösség tagjai aggodalommal figyelik, hogy a szimbólumuk napról napra veszít erejéből. A Club Aliga területén található fa ugyanis a környezeti változások, az idő és a gondatlanság következtében elkezdett haldokolni. A lombkorona egykori dicsőségéből csak a szomorú maradványok maradtak, és most már csak a gyökerek sorsa a kérdéses.


Az egyesület nem hagyja annyiban a dolgot, és az illetékes hatóságokhoz fordult segítségért. A Veszprém Megyei Kormányhivatalnak sürgősen intézkednie kellene annak érdekében, hogy megmentsék ezt az egyedülálló növényt, és megakadályozzák a Club Aliga területén bekövetkező katasztrófát. A helyiek a közösségi médiában is hangot adtak felháborodásuknak és aggódásuknak, és remélik, hogy a hatóságok megfelelő lépéseket tesznek a fűzfa megóvása érdekében.

 

A balatoni fűzfa szomorú vége

 

Pedig lehetett volna jobb sorsa is a Club Aliga területén található különleges fűzfának. A Kádár-sziget, melynek része volt, és így a fűzfa is, Natura2000-es védelem alatt állt. A múltját, korát és szépségét tisztelve lehetett volna ápolni, gondozni, segíteni, hogy minél tovább gyönyörködhessünk még benne.


Az egyesület felháborodva szembesült a fűzfa sorsával, és az illetékes hatóságokhoz fordult segítségért. Sajnálatos módon azonban azt, ami már elveszett, nem lehet visszahozni. Talán ez a fájdalmas veszteség ráébreszti az embereket arra, hogy a természeti örökségünk értékeiért mindannyiunknak egyaránt tennünk kell. Legyen ez a tragikus eset egy figyelmeztetés arra, hogy változtatnunk kell ezen a „barbár szemléletmódon+ ahogy az egyesület is fogalmazott, és jobban kell vigyáznunk környezetünk kincseire.

 


Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/ 
 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonmáriafürdő Hajóállomás BH Zrt.

  A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási...

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál...

Standard

Standard - széljelzõ az árboc csúcsán (="windex")

Abwind

Az abwind a zavartszelet jelenti.

Balatonakarattya kikötője

A II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület kikötője a Balaton Keleti medencéjének keleti...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.