Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok


2011/12/14

Forrás: www.sonline.hu

Téli-nyári vízi (és persze „jégi”) túrázók egész hadát vonzaná a Balaton, ha enyhítenének a vízi közlekedés szabályain, ha szabadon, keresztül-kasul be lehetne járni a tavat, ha viharos szélben is szörfözhetnének?


Amíg a jelenlegi előírások érvényesek, megválaszolhatatlan kérdés, ugyanakkor egyre többen és egyre nagyobb erővel döngetik a kapukat, választ keresve arra: aki már az Atlanti-óceánt is átevezte, az miért nem kelhet át Badacsony és Fonyód között? A szombati „Balaton-átcsúszás” többek között erre szerette volna ráirányítani a figyelmet.

 

A Balaton lehetőségei kihasználatlanok


Kardos Gábor koordinátornak az a véleménye: ma még gyakorlatilag kihasználatlanok a téli-nyári sportolási lehetőségek a tavon, javarészt a tiltó rendelkezések miatt. – A Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a túra-, illetve tengeri kajakos szakosztállyal konzultálva konszenzus alakult ki abban, hogy a szövetségek, illetve érintett szakosztályok jogosítványt kapjanak valamilyen egységes engedély és jelzés kiadására élsportolóik számára, hogy szabadon tarthassanak túraedzéseket a Balatonon – így Kardos. – Ez lehetne a jogszabályváltozás első lépése.


Tengeri kajakosok, szörfösök és vitorlázók keltek át szombaton a badacsonyörsi öblön a másik oldalra és vissza. Bemutatták az eszkimózást, vagyis a borulás utáni visszafordulás technikáját kajakkal. A Balaton első tradicionális, bambusz rudazatos, rákolló vitorlával hajtott aszimmetrikus polinéz katamaránja is átkelt az öblön, bizonyítva, hogy az átcsúszás nem csak jeges rendezvény lehet.

 

A szabályok enyhítését szorgalmazzák


A vízi közlekedési szabályok enyhítését zászlajára tűző csapat szerint a legfőbb probléma, hogy ma 500-1500 méternél messzebb nem lehet eltávolodni a parttól szörffel, vízi strandeszközzel, másodfokú viharjelzésben pedig egyáltalán nem lehet vízre szállni a biztonságos tengeri kajakkal sem. Hozzáteszik: komolyabb szörfedzés gyakorlatilag csak viharjelzésben lehetséges.

Horváth László, a balatoni vízirendészet parancsnoka nem érzi égetőnek a „Balaton-átcsúszók” által felvetett problémát még úgy sem, hogy maga is kajakozik, szörfözik. – Amit az éppen aktuális jogszabály előír, nekünk azt kell betartatnunk – így a parancsnok. – A civil csoportosulások kezdeményezhetnek változásokat a döntéshozóknál. A vitát azonban nem velünk, nem nekünk kell megvívni, mi jogalkalmazók vagyunk. Nemrég tették egyébként közzé a januártól érvényes új hajózási szabályzatot.

 

A biztonság a legfontosabb


S ebben persze még szó sincs enyhítésről. Egy Balatont jól ismerő, hatósági ügyekben is jártas szakember szerint egyedi, szűk kört érintő probléma, hogy miért nem lehet átkajakozni Fonyódról Badacsonyba. Úgy véli, az átlagember oda, a partnak arra a pontjára kíván visszatérni, ahonnan elindult. – Az érthető, hogy a profik, jó vízi sporteszközökkel többre vágynak, de hogyan mondanánk el a többieknek, a tömegeknek, hogy nekik nem szabad? – kérdi a Balatonon sokat szolgált nyilatkozónk. – A mai szabályozás elsősorban a széles tömegek biztonságát tartja szem előtt. A Balaton nem az Atlanti-óceán. Nagy kérdés, ha megengedőbb volna a jogszabály, akkor valóban tömegek jönnének túrázni a magyar tengerre?

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Művészeti előadás

A művészeti előadás a művészetek teljes körét átfogó bemutató, beszélgetés, s egyfajta...

Bum

A bum meghatározását lásd a nagyvitorlarúd szótárszónál.

Iránylat

Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy egymáshoz...

Louis Vuitton Trophy

Amerika Kupa 2010 mondd el Te is a véleményed itt!   Louis Vuitton Trophy A...

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.