notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Szigorúak a balatoni közlekedési szabályok


2011/12/14

Forrás: www.sonline.hu

Téli-nyári vízi (és persze „jégi”) túrázók egész hadát vonzaná a Balaton, ha enyhítenének a vízi közlekedés szabályain, ha szabadon, keresztül-kasul be lehetne járni a tavat, ha viharos szélben is szörfözhetnének?


Amíg a jelenlegi előírások érvényesek, megválaszolhatatlan kérdés, ugyanakkor egyre többen és egyre nagyobb erővel döngetik a kapukat, választ keresve arra: aki már az Atlanti-óceánt is átevezte, az miért nem kelhet át Badacsony és Fonyód között? A szombati „Balaton-átcsúszás” többek között erre szerette volna ráirányítani a figyelmet.

 

A Balaton lehetőségei kihasználatlanok


Kardos Gábor koordinátornak az a véleménye: ma még gyakorlatilag kihasználatlanok a téli-nyári sportolási lehetőségek a tavon, javarészt a tiltó rendelkezések miatt. – A Magyar Vitorlás Szövetséggel, a Magyar Szörf Szövetséggel és a túra-, illetve tengeri kajakos szakosztállyal konzultálva konszenzus alakult ki abban, hogy a szövetségek, illetve érintett szakosztályok jogosítványt kapjanak valamilyen egységes engedély és jelzés kiadására élsportolóik számára, hogy szabadon tarthassanak túraedzéseket a Balatonon – így Kardos. – Ez lehetne a jogszabályváltozás első lépése.


Tengeri kajakosok, szörfösök és vitorlázók keltek át szombaton a badacsonyörsi öblön a másik oldalra és vissza. Bemutatták az eszkimózást, vagyis a borulás utáni visszafordulás technikáját kajakkal. A Balaton első tradicionális, bambusz rudazatos, rákolló vitorlával hajtott aszimmetrikus polinéz katamaránja is átkelt az öblön, bizonyítva, hogy az átcsúszás nem csak jeges rendezvény lehet.

 

A szabályok enyhítését szorgalmazzák

h2 after


A vízi közlekedési szabályok enyhítését zászlajára tűző csapat szerint a legfőbb probléma, hogy ma 500-1500 méternél messzebb nem lehet eltávolodni a parttól szörffel, vízi strandeszközzel, másodfokú viharjelzésben pedig egyáltalán nem lehet vízre szállni a biztonságos tengeri kajakkal sem. Hozzáteszik: komolyabb szörfedzés gyakorlatilag csak viharjelzésben lehetséges.

Horváth László, a balatoni vízirendészet parancsnoka nem érzi égetőnek a „Balaton-átcsúszók” által felvetett problémát még úgy sem, hogy maga is kajakozik, szörfözik. – Amit az éppen aktuális jogszabály előír, nekünk azt kell betartatnunk – így a parancsnok. – A civil csoportosulások kezdeményezhetnek változásokat a döntéshozóknál. A vitát azonban nem velünk, nem nekünk kell megvívni, mi jogalkalmazók vagyunk. Nemrég tették egyébként közzé a januártól érvényes új hajózási szabályzatot.

 

A biztonság a legfontosabb


S ebben persze még szó sincs enyhítésről. Egy Balatont jól ismerő, hatósági ügyekben is jártas szakember szerint egyedi, szűk kört érintő probléma, hogy miért nem lehet átkajakozni Fonyódról Badacsonyba. Úgy véli, az átlagember oda, a partnak arra a pontjára kíván visszatérni, ahonnan elindult. – Az érthető, hogy a profik, jó vízi sporteszközökkel többre vágynak, de hogyan mondanánk el a többieknek, a tömegeknek, hogy nekik nem szabad? – kérdi a Balatonon sokat szolgált nyilatkozónk. – A mai szabályozás elsősorban a széles tömegek biztonságát tartja szem előtt. A Balaton nem az Atlanti-óceán. Nagy kérdés, ha megengedőbb volna a jogszabály, akkor valóban tömegek jönnének túrázni a magyar tengerre?Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catamaran

            ...

Cadet

Cadet vitorlás hajó leírása A Cadet egy kétszemélyes, gyerekek számára tervezett...

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé.

Bumlift

Bumlift: nagyvitorla pihentetõ kötél (másnéven "dirk")
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!