Balatoni legenda? Íme a legizgalmasabb mítoszok és történetek a Balaton körül!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Izgalmas legendák a magyar tengerről

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Izgalmas legendák a magyar tengerről


2018/12/01
CZs

A csodával határos eseményeket és helyeket igyekszünk történetekkel magyarázni, mióta világ a világ. Hogy is maradhatna így ki a Balaton varázslatos környéke? Íme a legizgalmasabb, misztikus magyarázatok a magyar tengerről.

Izgalmas legendák a Balatonról

Sió

 

A Sió a Duna jobboldali mellékfolyója, a Sió csatornán keresztül a Balaton vízszintszabályozásáért is felel. A legenda szerint Sió a Balaton tündére káprázatos szépségű leány volt, aki férfiak százainak fejét csavarta el, ahogy Kamor, a bakonyi erdő varázslójának fiáét is. Sió gyakran teljesíthetetlen kérésekkel állt elő, amikért cserébe szerelmét ígérte a fiúnak. Egy alkalommal, amikor az hársfavirág vízzel igyekezett megörvendeztetni a gyönyörű tündért, rajtakapta Siót, amint egy másik férfival bájolog a parton.

 

A fiú bánatában levetette magát a tihanyi sziklákról. Mikor apja fülébe jutott a hír, a hársfavirág vizet egy juhász bőrébe bújva vitte el ő maga a lánynak, abból azonban mérges kígyók ugrottak ki és lepték el a lány szépséges aranyhaját. Az átok szerint Sió addig nem szabadulhatott a kígyóktól, amíg igaz szerelmet nem érzett valaki iránt. 

 

A tihanyi visszhang

 

A tihanyi visszhangot számos különböző legenda magyarázza, a legismertebb mégis talán a Balaton fiához és Tihanyhoz, a szintén gyönyörű tündérlányhoz köthető, aki a parton legeltette aranyszőrű kecskéit – egyik magyarázata ez egyébként a kecskekörmöknek is – , és varázslatos hangon énekelt.

 

Balaton fia szerelmes lett a leányba, azonban nem sokára megbetegedett, egyetlen gyógyírja pedig Tihany éneke volt, aki azonban Balaton vagyonának elfogyta után nem volt hajlandó tovább énekelni, így a fiú meghalt. Balaton haragja feltámadt, a tó hullámaival az aranyszőrú kecskéket vízbe fojtotta, Tihanyt pedig egy barlangba zárta. Az átok szerint a leány hétszer ismétli meg a hozzá szólók szavait.

 

A kecskekörmök másik magyarázata

 

A tihanyi partoknál található, kecskekörmökhöz hasonlító kavicsokat a néphagyomány egy izgalmas történettel magyarázza. A legenda egy öreg banyáról szól, aki a félsziget egyetlen lakójaként tengette napjait és legeltette kecskéit. Büszke volt a gyönyörű, egészséges állatokra, ezt Balaton orrára is kötötte, minden este a parton azt kiáltotta, nincsenek kerek e világon szebb kecskék az övéinél. A tihanyi visszhang ugyanezt felelte neki, amitől nagy haragra gerjedt. Egy nap egy fiatal pásztorleány a tihanyi partokon legeltette páratlan nyáját, a kecskék bundája és szarva aranyból volt, a vén banyában pedig hihetetlen irigység ébredt, hiszen a visszhang jóslata beigazolódott. A pásztorleány egy sziklán ücsörögve gyönyörködött kecskéiben, a banya pedig mély árkot húzott a leány köré ökreivel, hogy elválassza őt az állatoktól. Ekkor a környéken dübörgő vihar kerekedett, az óriási hullámok elkapták a leányt, akit felszólítására kecskéi is követtek a vízbe. A banya szintén a Balatonba veszett. A leány tündérré vált, a kecskék azonban odavesztek, de a Balaton időről időre partra mossa márványfehér körmeiket.

 

A 24 fejű sárkány

 

A Balaton keletkezését is hihetetlen legenda magyarázza, miszerint Bakony erdeiben egy 24 fejű sárkány élt, aki naponta 24 leányt falt fel, ha pedig azokat a környékbeliek nem bocsátották részére, könyörtelen pusztítást végzett. Amikor Balaton kedvese került sorra, a fiú tiltakozott, a sárkány pedig haragjában óriási krátert vájt a területen, amit egy közeli forrás lassan vízzel töltött fel. 

 

Balaton nem hagyta annyiban, megküzdött a félelmetes sárkánnyal, 23 fejét levágta, de az utolsóval együtt ő is a tóba veszett. Amikor szerelme erről tudomást szerzett, követte kedvesét a vízbe, ott nyugszanak azóta is örök szerelemben a tó fenekén.


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Diabétesz

 diabétesz

Sloop vitorlás

            ...

Balatonfűzfő - BS Fűzfő Kikötő

A balatonfűzfői BS Fűzfő Kikötő közforgalmú,a csatorna keleti partján 116 hajó...

Nautic 12 Racer vitorlás hajó

Adatok Tervező:            &n...

Bika

A bika fedélzeti, vagy parti kötélrögzítő eszköz.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.