Balatoni legenda? Íme a legizgalmasabb mítoszok és történetek a Balaton körül!

hirdetes

Izgalmas legendák a magyar tengerről

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A csodával határos eseményeket és helyeket igyekszünk történetekkel magyarázni, mióta világ a világ. Hogy is maradhatna így ki a Balaton varázslatos környéke? Íme a legizgalmasabb, misztikus magyarázatok a magyar tengerről.

Izgalmas legendák a Balatonról

Sió

 

A Sió a Duna jobboldali mellékfolyója, a Sió csatornán keresztül a Balaton vízszintszabályozásáért is felel. A legenda szerint Sió a Balaton tündére káprázatos szépségű leány volt, aki férfiak százainak fejét csavarta el, ahogy Kamor, a bakonyi erdő varázslójának fiáét is. Sió gyakran teljesíthetetlen kérésekkel állt elő, amikért cserébe szerelmét ígérte a fiúnak. Egy alkalommal, amikor az hársfavirág vízzel igyekezett megörvendeztetni a gyönyörű tündért, rajtakapta Siót, amint egy másik férfival bájolog a parton.

 

A fiú bánatában levetette magát a tihanyi sziklákról. Mikor apja fülébe jutott a hír, a hársfavirág vizet egy juhász bőrébe bújva vitte el ő maga a lánynak, abból azonban mérges kígyók ugrottak ki és lepték el a lány szépséges aranyhaját. Az átok szerint Sió addig nem szabadulhatott a kígyóktól, amíg igaz szerelmet nem érzett valaki iránt. 

 

A tihanyi visszhang

 

A tihanyi visszhangot számos különböző legenda magyarázza, a legismertebb mégis talán a Balaton fiához és Tihanyhoz, a szintén gyönyörű tündérlányhoz köthető, aki a parton legeltette aranyszőrű kecskéit – egyik magyarázata ez egyébként a kecskekörmöknek is – , és varázslatos hangon énekelt.

hirdetes

 

Balaton fia szerelmes lett a leányba, azonban nem sokára megbetegedett, egyetlen gyógyírja pedig Tihany éneke volt, aki azonban Balaton vagyonának elfogyta után nem volt hajlandó tovább énekelni, így a fiú meghalt. Balaton haragja feltámadt, a tó hullámaival az aranyszőrú kecskéket vízbe fojtotta, Tihanyt pedig egy barlangba zárta. Az átok szerint a leány hétszer ismétli meg a hozzá szólók szavait.

 

A kecskekörmök másik magyarázata

 

A tihanyi partoknál található, kecskekörmökhöz hasonlító kavicsokat a néphagyomány egy izgalmas történettel magyarázza. A legenda egy öreg banyáról szól, aki a félsziget egyetlen lakójaként tengette napjait és legeltette kecskéit. Büszke volt a gyönyörű, egészséges állatokra, ezt Balaton orrára is kötötte, minden este a parton azt kiáltotta, nincsenek kerek e világon szebb kecskék az övéinél. A tihanyi visszhang ugyanezt felelte neki, amitől nagy haragra gerjedt. Egy nap egy fiatal pásztorleány a tihanyi partokon legeltette páratlan nyáját, a kecskék bundája és szarva aranyból volt, a vén banyában pedig hihetetlen irigység ébredt, hiszen a visszhang jóslata beigazolódott. A pásztorleány egy sziklán ücsörögve gyönyörködött kecskéiben, a banya pedig mély árkot húzott a leány köré ökreivel, hogy elválassza őt az állatoktól. Ekkor a környéken dübörgő vihar kerekedett, az óriási hullámok elkapták a leányt, akit felszólítására kecskéi is követtek a vízbe. A banya szintén a Balatonba veszett. A leány tündérré vált, a kecskék azonban odavesztek, de a Balaton időről időre partra mossa márványfehér körmeiket.

hirdetes

 

A cikk folytatásáért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Fonyód Túravitorlás Sportklub Kikötő

A Túravitorlás Sportklub fonyódi kikötője a Balaton nyugati medencéjének déli részén... Tovább

Ben Ainslie

Ben Ainslie Háromszoros olimpiai aranyérmes, egyszeres ezüstérmes, a Sport Tiszteletbeli... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.