Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései


2023/12/31

Forrás: Fotó Fortepan- Adományozó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

Ha lemegyünk a Balatonra szinte természetesnek tekintjük a megannyi kikötőben sorakozó vitorláshajó látványát, sőt hozzájárul a balatoni látképhez a távolban feltűnő fehér vitorla. Minden évben izgatottan várjuk a Kékszalagot, keressük a legjobb helyeket, ahonnan nyomon lehet követni a hajók hadát, és egy kis szerencsével jó magunk is átéltük már a Balatonon való vitorlázás önfeledt élményét. De vajon hogyan, és mikor alakult ki ez a pezsgő vitorlás élet a Balatonnál? Mutatjuk a balatoni vitorlázás történetének legmeghatározóbb eseményeit!

Magyar vitorlázás története

Az első vitorlások

Kezdjük ott a történetünket, hogy a világ első dokumentált vitorlásversenyt 1661 szeptemberében rendezték, na persze nem a Balatonon, de összehasonlításképpen ez egy remek dátum. Ekkor II. Károly angol király versenyre hívta ki a yorki herceget, a Temzén Greenwich és Gravesend közötti 23 mérföldes szakaszára, ezt az összecsapást egyébként az angol király nyerte. Azonban népszerű sporttá csak a 19. századvégén vált a vitorlázás. A gőzhajók megjelenésével az addigi árú- és utasszállító nagy vitorlások eltűntek a tengerekről és a kisebb vitorlásokat hobbi és sport célokra kezdték használni a tengerpartokon és a tavakon. Ez pedig új lendületet adott a vitorlás sportnak, olyannyira, hogy 1907-ben megalakult a Nemzetközi Vitorlás Szövetség, és az Olimpiai Játékokon is elkezdtek feltűnni a kisebb vitorláshajók ez idő tájt. De mi a helyzet a hazai vizekkel?

 

Vitorlázás kezdete Magyarországon

A vitorlázás hazánkban azokban az időkben kezdődött, amikor még volt igazi tengerpartunk is. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején az Adrián több hajóépítő cég és vitorlázó egyesület is működött. Battyhány Ödön volt az akkori kor legeredményesebb magyar vitorlázója, aki olyan rangos eredményeket szerzett, mint a két első hely a Temze-torkolat előtti versenyeken, vagy a Csatorna-verseny megnyerése, sőt még az angol királynő három díjából is sikerült kettőt elnyernie 1870-ben. Tehetségét elismerve, és teljesítmények díjazásaképpen Royal Albert Yacht Club kapitányának választották, ami elég nagy elismerésnek számított akkoriban. De mi a helyzet a Balatonnal, tényleg egy bulvárhír hatására kezdődött meg ott a vitorlásélet? Lapozz, és eláruljuk a választ!

 

Lapozz egyet, ha kiváncsi vagy, hogy milyen bulvárhír hatására kezdtek el vitorlázni a magyar tengeren!


Balaton érdekesség hajó kultúra sport versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Yawl hajótípus

          Ennél a...

Téli esküvő

A téli esküvő manapság fénykorát éli, hiszen egyre több pár kezdi felismerni a téli...

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Születésnapi buli helyszín Budapest

Igényes, elegáns, exkluzív születésnapi buli helyszín Budapesten? Megtaláltad! A...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.