Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései


2020/10/16
VN

Forrás: Fotó Fortepan- Adományozó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum

Egy bulvárhír miatt indult el a balatoni vitorlázás? - A balatoni vitorlázás legfontosabb történései
Magyar vitorlázás története

Vitorlázás kezdete a Balatonon

A Balatonon is már régebben használták a vitorlás hajókat, de sportcélú használatuk viszonylag később terjedt el. 1797. július 16. egy kiemelten fontos dátum, ugyanis ekkor avatták fel a az első ismert magyar hajót, a Phönixet, ami Festetics Pál 1760-ban Fenékpusztán létesített hajógyárában holland és olasz hajóácsok alkalmazásával készült. A Phönix hatalmas hajó volt, 16 evezős, 31,5 méter hosszú, 50 fős legénység működtette. Egy másik nagy fordulópont a magyar vitorlázás sport történelmében 1867. március 16., ekkor történt ugyanis, hogy a magyar főurak egy csoportja megalakította az első magyar vitorlás klubot a Balaton-Füredi Yacht Egyletet. A klub 17 alapítója tagja volr, akik főleg főúri családból szármmaztak: Aczél Péter, Batthyányi Ödön gróf, Birly István, Festetics Pál gróf, Frankovich Lajos, Kardos Kálmán, Károlyi Gyula gróf, Mihalovics János, Rosti Pál, Semsey Lajos, Széchenyi Béla gróf, Széchenyi Ödön gróf, Teasdale Vilmos, Todesco Lajos, Waldestein János gróf, Wenkheim, Czindery Béla báró, Wodiáner Albert báró. Na de a lényeg, hogy miért!

 

Érdekességek a balatoni vitorlás versenyekkel kapcsolatban

Egy érdekes momentum a történettel kapcsolatban, hogy Széchenyi István hozatta a legendás Kisfaludyt a Balatonra, és ennek legénysége kezdte el a vitorlás-versenyzést. Így többek között ezért is neki lehet hálás a magyar nemzet. Egy másik érdekesség pedig, hogy állítólag egy bulvárhír indította be a balatoni vitorlázást úgy igazán, ugyanis a Sürgöny című kormánylapban megjelent, hogy Erzsébet királyné a nyár egy részét Balatonfüreden fogja tölteni. Ennek a hírnek a hallatára pedig nemcsak az egylet alakult meg, hanem kastély épült Csopakon, és felújították a Siófoki vasútállomást is. De Erzsébet nem jött a Balatonra, így szép lassan alább fagyott a vitorlázás utáni lelkesedés, és az Angliából hozatott hajók is szép kezdek eltűnni a Balatonról.

 

Az első balatoni vitorlásverseny

Azzal kapcsolatban, hogy mikor rendezték az első vitorlásversenyt többféle információt is találtam, egyes források szerint még az egyesület alapításának évében, augusztusban rendeztek vitorlásversenyt, más források szerint 1882 augusztusában Némethy Ernő korszakában rendezték meg az első vitorlásversenyt a Balatonnál, amin három nagytestű vitorlás indult: a Királynő, a Hercegnő és a Mariska. Egy dolog viszont biztos: 1934. július 27-én megrendezték az első versenyt a Kékszalagért, amelyen 21 hajó ált rajthoz, a győztes pedig Ugron Gábor lett, Rabonbán nevű hajójával. Azóta már igazi legendás vitorlásversennyé vált a Balaton tókerülő verseny. Minden idők legeredményesebb hajója a Kékszalagon, a fából épült Tramontana. A klasszikus cirkálóval 1940-ben, 1942-ben, 1963-ban, 1971-ben, 1977-ben, 1979-ben és 1989-ben nyertek Kékszalagot a kormányosai.
 


Balaton érdekesség hajó kultúra sport versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Business formal

Manapság egyre több helyen találkozhatunk a dress code fogalmával, bár tény, hogy ezzel...

Bumvilla

Bumvilla – a bum alátámasztására szolgáló összecsukható favilla

Futtatás

Futtatásnak nevezzük ha széllel szembeni haladáskor, ha a hajó és a vitorlázat által...

Reménytelen helyzet

Reménytelen helyzet - ha ellenfelünk a cirkálószakaszon elõttünk haladva zavart szelet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.