Befejeződött a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése, melynek részeként átalakult a Sió-zsilip, és új vizes élőhelyet is alakítottak ki többek között.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Újabb lépés a Balaton vízgazdálkodásában: sikeres zsilipátépítés és csatornarekonstrukció

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Újabb lépés a Balaton vízgazdálkodásában: sikeres zsilipátépítés és csatornarekonstrukció


2023/11/15
NA

Egy ambiciózus, 15,5 milliárd forintos uniós támogatással és 19 milliárd forintos költségvetéssel megvalósult beruházás befejeződött a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítésében. A projekt, amely során átalakult a Sió-zsilip, és sor került a Sió-csatorna rekonstrukciójára, hatalmas mérföldkőnek számít a térség vízgazdálkodásában.

Balaton vízgazdálkodás

A Balatoni vízgazdálkodás a természetvédelmet is segíti

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője, Láng István, kiemelte az új rendszer által nyújtott előnyöket. A szélesebb körű vízgazdálkodás és a kibővített vízszintszabályozás nem csak a természetvédelmet szolgálja, hanem hozzájárul a turizmus élénkítéséhez is. Az új Sió-zsilip és a felújított hajózsilip növeli a vízeresztési kapacitást, miközben biztonságosabbá teszi a hajózást.
Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVÍZIG) vezetője a Sió-zsilip átépítését emelte ki, hangsúlyozva a projekt látványos eredményeit. Az új vízeresztő létesítmény nem csupán kapacitását növelte, hanem másodlagos vízeresztő funkcióval is bír, tovább biztosítva a hajózás biztonságát.

 

A Balatoni vízgazdálkodás pozitív eredményeket hoz

 

A Sió-csatorna mederrendezése és a három tóból álló élőhelyrekonstrukció már az építkezés alatt is pozitív eredményeket hozott. Csonki István elmondta, hogy a területen megfigyelték a fekete gólyát, és a halakkal való benépesülés is megkezdődött.
A tervezők, Benedek András és Korompay Attila munkájával létrejött különleges szabadtéri műtárgyegyüttes, ami nemcsak esztétikailag emeli a terület értékét, hanem közösségi térként is szolgál. A területet a parkosítás és füvesítés után tavasztól a lakosság is látogathatja, és a város számára új látványosságot jelenthet.

 

A Balaton vízelvezető rendszere még nincs teljesen kész

 

Csonki István a jövő felé tekintve elmondta, hogy a Balaton vízlevezető rendszerének beruházása még nincs teljesen lezárva. A Sió-csatorna további lépcsőzetes átalakítása további előnyöket hozhat, beleértve a teljes hajózhatóságot, ami turisztikai és környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú lenne.
A projektzáró rendezvényen a kivitelező cégek, a Strabag Zrt. és a Colas Alterra Zrt. vezetői is részt vettek. Csordás Kornél, a Colas projektvezetője elmondta, hogy a beruházás során komoly kihívásokkal szembesültek, de a sikeres projekt végén elégedetten értékelték a megvalósult fejlesztést. A Balaton térségének fenntartható fejlődése és turisztikai vonzereje szempontjából a beruházás hosszú távú előnyöket hozhat.

 


Forrás: pecaverzum.hu 
 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Lazy Jack

 A nagyvitorla bumra szerelt zippzáros zsákja.

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors...

Louis Vuitton Trophy

Amerika Kupa 2010 mondd el Te is a véleményed itt!   Louis Vuitton Trophy A...

Nautic 12 Racer vitorlás hajó

Adatok Tervező:            &n...

Kirándulás Alsóörsön

A Balaton északi partja rengeteg látnivalóval várja a látogatókat. Vannak itt túraútvonalak,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.