A Balatoni vízvédelmi projektje jól halad, szeptember 20-án egy eseményen mutatták be a projekt részleteit és más információkat is megtudhattak a résztvevők.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Fenntartható vízvédelem Balatonon: jól haladnak a nagyszabású munkálatok a 14 vízfolyáson és a Kis-Balatonnál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Fenntartható vízvédelem Balatonon: jól haladnak a nagyszabású munkálatok a 14 vízfolyáson és a Kis-Balatonnál


2023/09/22
NA

A Balaton, Magyarország gyöngyszeme, nemcsak a turisták, de a környék lakosai számára is életfontosságú. Ennek a gyönyörű tavaszi élővilágát és kristálytiszta vizét meg kell őrizni a jövő generációk számára. Az utóbbi évtizedekben több intézkedést is meghoztak a Balaton védelmében, de most újabb lépéseket tettek annak érdekében, hogy fenntartsák és javítsák a tó vízminőségét.

vízvédelem Balaton

Balatoni vízgyűjtő: a fejlesztés részletei 

 

Szeptember 20-án egy különleges eseményen mutatták be a Balaton vízminőségét javító, nagyszabású fejlesztés LOT3-as projekt részleteit. A projekt részeként olyan munkákat végeznek el, amelyek a Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrásával és egyéb vízvédelmi intézkedésekkel foglalkoznak. Az eseményen a Szabadics Zrt. munkatársai mutatták be az eddig elért eredményeket és a jövőbeni terveket.

 

A Balatoni víz védelme kiemelkedően fontos

 

A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma bízta meg a Szabadics Zrt.-vel a kivitelezésért. Az elmúlt három évtized során már számos intézkedést hoztak a Balaton védelmében, például nádas szűrőmezők és uszadékfogók építésével, amelyek segítik visszatartani a hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől. Most a Szabadics Zrt. azon dolgozik, hogy ezen rendszereket hosszútávon is fenntarthassák és hatékonyan működjenek.

 

Balaton vízvédelme: az eseményen belátást nyerhettek a résztvevők a projektbe

 

Az eseményen bemutatásra került a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja is, amely kulcsfontosságú a Balaton vízvédelme szempontjából. Ugyanakkor nem hagyhatták figyelmen kívül a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer fontosságát sem, melynek két zsilipjét is felújítják.

Emellett már hat vízfolyás hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött, beleértve az Eger-víz esetét is. Az Eger-víz területén vízhozam és vízminőségmérő monitoringállomásokat is létesítettek, hogy folyamatosan figyelemmel kísérhessék a vízminőséget és a tápanyagterhelést.

A projekt bemutató eseményén résztvevők bejárhatták az Eger-víz Kapolcson áthaladó szakaszát is, ahol nemcsak a páratlan szépségű völgy látványát csodálhatták meg, hanem megismerhették a több mint 5 milliárd forint támogatásból megvalósuló munka célkitűzéseit és eredményeit is. Ez a projekt egy fontos lépés a Balaton hosszútávú vízminőségének fenntartható kezelésében és megóvásában.

 

A Balatoni vízvédelmi projekt hatalmas lépés

 

A Balaton nemcsak Magyarország egyik legszebb természeti kincse, hanem a közösség értékes javadéka is. A jelenlegi vízvédelmi és felújítási projektek segítenek megőrizni és megőrizni ezt a csodálatos tavat a jövő generációk számára. Az ilyen intézkedések biztosítják, hogy a Balaton továbbra is élvezhető és fenntartható maradjon, és hogy a természeti szépségek örökké megőrzésre kerüljenek.


Forrás: magyarepitok.hu
 


BalatonKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Matrac

Matrac

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy...

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)

Spanner

Spanner - feszítõszár

Jorge Zarif

Jorge Zarif A fiatal Junior reménység Jorge Zarif mindössze 16 éves, mégis az egyik...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.