Kutatócsoport vizsgálta a Balaton vizét - Ezt találták a kagylókban

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kutatócsoport vizsgálta a Balaton vizét – Nagy lehet a gond a kagylókkal?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kutatócsoport vizsgálta a Balaton vizét – Nagy lehet a gond a kagylókkal?


2022/04/15
ZH

Egy kutatócsoport a Balatonban jelen lévő átmeneti fémek és félfémek forgalmát vizsgálták, amihez a kagylók is hozzá tartoznak. A kagylók fémtartalma nagy befolyással van a több környezeti eseményre, mint az algavirágzás, vagy a nyárvégi üledék és vízhatárfelületen mérhető az oxigénhiányos állapotok.

vizsgálták a Balaton vizét

Kutatók vizsgálták a Balaton vizét


Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) kutatói együttműködő kutatást végeztek a Pannon Egyetem Fenntartható Megoldások Kutatócsoportjával, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Genetikei Intézetével és a lengyelországi Torun Kopernikusz Egyetemének munkatársaival.


Az együttműködés során megállapították, hogy az invazív Dreissena kagylófaj (kvagga és vándorkagyló), amely tömegesen fordul elő a Balatonban, meghatározó szerepet töltenek be az évszakos aktivitásukkal a természetes geokémiai háttér és az emberi tevékenységekből származó elemek mozgásában és raktározásában.


A projekt során 17 elemet vizsgáltak a kutatók a vízben, felszíni üledékben, a kagylók lágyszövetében és a héjukban, amelyek hozzájárulnak az ökológiai rendszer működéséhez. Az év különböző időszakaiban végezték a vizsgálatot, a szigligeti és a siófoki medencében. A vizsgálat során feltárták a hasonló viselkedésű elemek és fázisok elemmozgásait is.

 


A balatoni kutatás eredményei


A kutatások eredményeképpen azt állapították meg az együttműködő felek, hogy a kagylók fémtartalmának változása kapcsolatban állhat az olyan eseményekkel, mint a Balaton nyugati medencéjében létrejövő nyárvégi üledék és vízhatárfelületen mérhető oxigénhiányos állapot kialakulása vagy az algavirágzás. Siófokon a közelmúltban eléggé megnövekedett az urbanizáció és a tó körüli borvidékeken a szőlőre használt gombás fertőzések ellen használt permetszerek szintén befolyásolják az eredményeket.


A kutatócsoport a balatoni kagylók esetében először vizsgálták a kagylók fémterheltségére utaló fehérjék génkifejeződését az elemtartalom-mérések mellett. A balatoni kagylók a tó elemforgalmára is nagy jelentőséggel bírnak, ezért több környezeti esemény, valamint az élőlényekre gyakorolt hatásának indikátora.

 


Fémterhelés a Balatonban


A korábbi évtizedeken keresztül zajló kutatás eredményében azt is hangsúlyozták, hogy az emberi tevékenységből származó fémterhelés továbbra sem jelent kockázatot a Balaton egészére nézve, sőt az előző évekhez képest még csökkentek is ezek a számok.
A vitalitás-monitoring program elindítását támogatják a Balatonban előforduló Dreissena kagylók  nyomon követésének céljából.
 


Balaton érdekesség hírKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Russel Coutts

 Russel Coutts Russel Coutts Új Zélandon, Wellingtonban született 1962. március...

Légszekrény

Légszekrény - kishajókba épített kamrák, amik boruláskor nem engedik a hajót elsüllyedni

Top

Az árboc csúcsa.

Veret

Veretnek hívjuk a hajó fémből készült alkatrészeit.

Luftkaszni

A luftkaszni jelentése légkamra. Ezek olyan légmentes zárt kamrák a hajóban, amik...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.