Ők döntenek: Balatonkenese

hirdetes

Balatonkenese a tökéletes megoldás

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Érdekes hely ez a Balaton. Hiszen hiába van ez a csoda, ha sokan megkülönböztetik az északi és a déli partot. Balatonkenese azonban a tökéletes megoldás annak, aki nem bír dönteni.

Balatonkenesei nyár

 

Aki Budapest felől jön le a Balatonhoz, az először  Kenesénél éri el a tavat, itt látja meg először a csodát.Sokan ismerhetik a nevét, hiszen már a Tihanyi Alapítólevél is megemlíti. Ezek szerint már Árpád korában is itt látták meg először a magyar tengert. Éppen ezért 1991-ben a település megünnepelte a saját milleniumát is.

 

A legendák szerint Rákóczi itt kötötte ki a lovát a legendás akarattyai fához, melynek manapság már csak hét és fél méteres törzse van meg. Azért is említjük meg Balatonakarattyát is, mivel a két település pár évtizedig egy község volt. 2005-ben azonban létrejött a balatonakarattyi részönkormányzat, míg 2012-ben népszavazáson dönötttek az akarattyaiak az önállósodás mellett. 2014-től számítanak megint két külön településnek.

hirdetes

 

 

Visszatérve az önállóságra: ők ketten azok, akikre nem lehet azt mondani, hogy a tó északi vagy déli felén helyezkednének el. A Kenesei-magaslatról a egészen el lehet látni a Tihanyi-félszigetig, de összességében is elmondható, hogy minden évszakban csodás látvány tárul az ember elé innen.

 

Balatonkenesei nyár

 

Balatonkenese több szempontból is híres, nevezetes. Sok nevezetessége és izgalmas programja van. Sok csodás kilátója van a tónak, melyek közül a keneseiből ilyen a kilátás:

 

 

Aki a sportoknak és a kikapcsolódásnak szeretné szentelni az idejét. A városnak van szabadastrandja, ami ugyan nem nagy, de a vízmélység és szolgáltatás megfelelő. De van itt még yacht kikötő és Honvéd üdülő is. Az országban manapság már nincs sok ilyen fajta központ (régen sokkal-sokkal több volt). A pár darab egyike a kenesei. 

hirdetes

 

 

2005-ben tartották meg az első Lecsófesztivált, mely idén már 11. alkalommal kerül majd megrendezésre. További érdekessége még a településnek, hogy a híres, neves Készalag első ellenőrző pontja itt található meg.  Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének 1. bójája Balatonkenesén, a Partfő alatt van.

 

 

 

Fotók forrása: Elekes Andor

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton