Ők döntenek: Balatonkenese

hirdetes

Balatonkenese a tökéletes megoldás

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Érdekes hely ez a Balaton. Hiszen hiába van ez a csoda, ha sokan megkülönböztetik az északi és a déli partot. Balatonkenese azonban a tökéletes megoldás annak, aki nem bír dönteni.

Balatonkenesei nyár

 

Aki Budapest felől jön le a Balatonhoz, az először  Kenesénél éri el a tavat, itt látja meg először a csodát.Sokan ismerhetik a nevét, hiszen már a Tihanyi Alapítólevél is megemlíti. Ezek szerint már Árpád korában is itt látták meg először a magyar tengert. Éppen ezért 1991-ben a település megünnepelte a saját milleniumát is.

 

A legendák szerint Rákóczi itt kötötte ki a lovát a legendás akarattyai fához, melynek manapság már csak hét és fél méteres törzse van meg. Azért is említjük meg Balatonakarattyát is, mivel a két település pár évtizedig egy község volt. 2005-ben azonban létrejött a balatonakarattyi részönkormányzat, míg 2012-ben népszavazáson dönötttek az akarattyaiak az önállósodás mellett. 2014-től számítanak megint két külön településnek.

hirdetes

 

 

Visszatérve az önállóságra: ők ketten azok, akikre nem lehet azt mondani, hogy a tó északi vagy déli felén helyezkednének el. A Kenesei-magaslatról a egészen el lehet látni a Tihanyi-félszigetig, de összességében is elmondható, hogy minden évszakban csodás látvány tárul az ember elé innen.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Balaton

Szótár

Balatonmáriafürdő Hajóállomás BH Zrt.

  A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási... Tovább

Száling

A száling az árboc merevítő keresztrúd. A szálinggal állíthatjuk árbocunk görbületét is. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes