notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ők döntenek: Balatonkenese

hirdetes

Balatonkenese a tökéletes megoldás

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Érdekes hely ez a Balaton. Hiszen hiába van ez a csoda, ha sokan megkülönböztetik az északi és a déli partot. Balatonkenese azonban a tökéletes megoldás annak, aki nem bír dönteni.

Balatonkenesei nyár

 

Aki Budapest felől jön le a Balatonhoz, az először  Kenesénél éri el a tavat, itt látja meg először a csodát.Sokan ismerhetik a nevét, hiszen már a Tihanyi Alapítólevél is megemlíti. Ezek szerint már Árpád korában is itt látták meg először a magyar tengert. Éppen ezért 1991-ben a település megünnepelte a saját milleniumát is.

 

A legendák szerint Rákóczi itt kötötte ki a lovát a legendás akarattyai fához, melynek manapság már csak hét és fél méteres törzse van meg. Azért is említjük meg Balatonakarattyát is, mivel a két település pár évtizedig egy község volt. 2005-ben azonban létrejött a balatonakarattyi részönkormányzat, míg 2012-ben népszavazáson dönötttek az akarattyaiak az önállósodás mellett. 2014-től számítanak megint két külön településnek.

hirdetes

 

Visszatérve az önállóságra: ők ketten azok, akikre nem lehet azt mondani, hogy a tó északi vagy déli felén helyezkednének el. A Kenesei-magaslatról a egészen el lehet látni a Tihanyi-félszigetig, de összességében is elmondható, hogy minden évszakban csodás látvány tárul az ember elé innen.

 

 

hirdetes

Balatonkenese több szempontból is híres, nevezetes. Sok nevezetessége és izgalmas programja van. Sok csodás kilátója van a tónak, melyek közül a keneseiből ilyen a kilátás:

 

Aki a sportoknak és a kikapcsolódásnak szeretné szentelni az idejét. A városnak van szabadastrandja, ami ugyan nem nagy, de a vízmélység és szolgáltatás megfelelő. De van itt még yacht kikötő és Honvéd üdülő is. Az országban manapság már nincs sok ilyen fajta központ (régen sokkal-sokkal több volt). A pár darab egyike a kenesei. 

 

2005-ben tartották meg az első Lecsófesztivált, mely idén már 11. alkalommal kerül majd megrendezésre. További érdekessége még a településnek, hogy a híres, neves Készalag első ellenőrző pontja itt található meg.  Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének 1. bójája Balatonkenesén, a Partfő alatt van.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter. Tovább

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton