Kiss Noémi: Balaton vélemény- Egy könyv a 80-as évek Balatonjáról, avagy Balatonos könyvajánló

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy könyv a régi idők Balatonjáról, avagy Balatonos könyvajánló | Kiss Noémi: Balaton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy könyv a régi idők Balatonjáról, avagy Balatonos könyvajánló | Kiss Noémi: Balaton


2024/01/26

„Az NDK-val együtt tűnt el a Balaton. Az augusztusi vihar elfújta a strandunk forró lángosainak szagát. A felhők, akár tépett szélű, fehér papírszalvéták ültek a hullámzó víz fölött. Minden vad volt, és húsbavágóan mulandó.”- olvasható Kiss Noémi Balaton című könyvének hátulján. Ha a könyv borítója, és címe nem lenne elég ígéretes, akkor ezt a mondatot elolvasva, biztosan nem lehet a polcon hagyni. Tovább olvasva a hátoldali összefoglalót- „Balaton-part, forró, nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít. Mikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak”- biztosan még aznap beleveted magad a múlt idéző balatoni novellák olvasásába. Legalább is nálam ez így volt.

Kiss Noémi Balaton vélemény

Milyen volt régen a Balaton?

Huszon éves fejjel nem igen van, vagyis volt eddig fogalmam róla, hogy milyen is volt a Balaton a rendszerváltás előtt. Tanultam történelmet, anyáék, nagymamáék is meséltek, ezt azt, de valahogy az ő történeteikben valahogyan minden olyan szép, olyan idilli. Éppen ezért ettől a könyvtől is kedves történeteket vártam, azokról a régi szép időkről, egy kislány balatoni emlékeiről. És Kiss Noémitól meg is kaptam egy kislány kedves emlékeit a balatoni nyarairól, de felnőttes, kegyetlen őszinteséggel. A balatoni boldog gyermekéveket beárnyékolják a titkok, bűnök, hazugságok, és a gyerekszemmel még jó mókának tűnő élethelyzetek, történések. Egy biztos, ez a könyv nem giccsparádé, és nem is tündérmese. Nem egy jó kis balatoni nosztalgia, történetmesélés, jajj azok a régi szép idők típusú kötet, hanem ennél jóval, jóval mélyebb alkotás, jóval több értékkel a belsejében! A könyvet elolvasva, azt gondolom, hogy na most már sejtem milyen volt anno a Balaton!

 

Nem egy tipikus Balatonos könyv

Őszintén, annyit írtam a Balatonról, hogy egyszer csak megjelent egy hirdetés a könyvről, gondoltam de jó, írok róla egy cikket, hogy van egy ilyen könyv, olvassátok el és kész. De aztán utána olvastam kicsit, és elmentem a könyvbemutatóra, de még ekkor sem írtam nektek, mert már az első 5 percben tudtam, hogy én ezt el fogom olvasni, mikor azt mondta Kiss Noémi, hogy megkapta azt a kritikát is, hogy ez egy vidám borító alá rejtett szomorú olvasmány, és azt is hogy egy szomorú borító alatt lapuló vidám kötet. Mert ebben a pillanatban megláttam, hogy az eddig vidám balatoni mintákkal borított könyv, lehet egy füzetminta is, amire lefestővel karcolták rá a Balaton szócskát, de mások szerint a szódaszifonra emlékeztet a kredencen, és ez valahol tényleg komor hangulatot ad a könyvnek. Úgyhogy kíváncsian vártam, hogy a novellákban is megtalálom- e ezt a kettősséget, vajon megmutatkozik a 80-as évek Balatonjának a bája, és a sötét oldala is?  

 

Tényleg ilyen volt régen a Balaton?

Nyár, napsütés, lángos, fröccs, irritáló diszkózene, turisták? Persze ez is jellemezte a 80-as évek Balatonját de a levegőben ott volt a halál, gyilkosság, szegénység, és megannyi zátonyra futott emberi sors is. „Elkezdődik a nyár, kinyitjuk a splattetákat. A tavalyi döglött legyeket kiseperjük, a hajót vízre tesszük, a bicikli kerekeit felfújjuk.” Csak semmi idill, csak semmi romantika! A folyton jókedélyű, jókedvűen napozó, kedves, vicceket mesélő, szerethető nagynéni története, aki egyszer csak nem kelt fel az ebéd hívó szavára, mert megszaladt a sok bor, egy édesanya története, aki megpróbál mindent megadni, de meg kell szidnia lányát, mert elhagyta egyetlen úszódresszét, vagy a kilány története, akit holtan találnak a Balaton kövei között, vajon mi lehetet a bűne, és bűnös-e az, aki megölte? Megannyi emberi sors, megannyi történet, változatosan gazdag szókinccsel elmesélve! 

 

Kiss Noémi: Balaton

„Réges-régen, amikor még a magyarok nem voltak itt, vagy még annál is régebben, a Bakonyban két óriáscsalád lakott. A családfők egyszer valamin összevesztek. Az asszonyok próbálták őket szétválasztani, de amikor a férfiak a bunkót a kezükbe vették, úgy megijedtek, hogy gyermekeikkel kimenekültek a Bakony szélére. Elkezdtek fájdalmasan könnyezni. Könnycseppjeikből egy nagy tócsa keletkezett. A tócsából pedig egy tó növekedett.” Indul a történet, és ennek a tónak a vonzásában elevenedik meg a sok-sok emlék szép lassan, amiknek segítségével kicsit mi is beleélhetjük magunkat a 80-as évek balatoni nyaraiba.
 


Balaton érdekesség kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

Freibord

A freibord a szabad oldalmagasság a vízvonaltól.

gyógyszerkiadó

gyógyszerkiadó szakasszisztens tanfolyam

Spanner

Spanner - feszítõszár

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.