notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Banque Populaire V - a rekorder

hirdetes

Banque Populaire V - a rekorder

tóth mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 


Ha már így belejöttünk a trimaránozásba, mindenkép meg kell említeni a Banque Populaire V óriás trimaránt, amely több rekordot is felállított.

Banque Populaire V - a rekorder

Banque Populaire V  és a rekordok

A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb trimarán, amit valaha építettek. Pontosan 131 láb hosszú, azaz 40 méter. Ez önmagáért beszél.
 

2009 augusztus elején történt, hogy a Groupama 3, szintén maxi tirmarán, Franck Cammas kormányzásával új csúcsot állított fel, 24 óra alatt 841 tengeri mérföldet tettek meg. Hihetetlen teljesítmény, de rekordjuk mégis rövid életűnek bizonyult. A Banque Populaire V New York kikötőjéből indulva hamarosan megdöntötte a Groupama rekordját, 24 óra alatt 908 mérföldet tettek meg... Szakértők szerint ezt már nagyon nehéz lesz túlszárnyalni. A maxi trimaránok jelen generációja valószínűleg nem lesz rá képes. A BP V-nek óriási szerencséje volt az időjárással, egyetlen hauzolás nélkül, mindössze 40 mérfölddel tettek meg hosszabb utat transzatlanti átkelésük során, mint a légvonal (2925 mérföld). Így a Banque Populaire V a transzatlanti átkelés rekordját is megdöntötte 3 nap 15 óra 25 percre. A hajó egy hat órás időintervallumban 40 csomós átlagsebességet produkált, 47,15 csomós maximummal. A hajót kormányzó Van Triest elmondta, a hajó tesztelése még folyik, ezért nem akartak 45 csomó felett vitorlázni, mert nem tudják, pontosan milyen oldalirányú erők hatnak a hajóra és a schwertekre. Másik érdekesség, hogy a hajó annyira zajos, hogy mindenki füldugót visel és rádión kommunikálnak egymással. A hajó nagy sebessége miatt pedig a legnagyobb veszélyt a vízben úszó tárgyak jelentik, ezért egy watchman folyamatosan a középső test elején ül bukósisakban és figyel. A legénység elmondta, a Banque Populaire V-el vitorlázni az unalom és az izgalom egyvelege. Folyamatosan figyelni, ugyanakkor minden változtatást, állítást jól meg kell gondolni. Hihetetlen nagy erők hatnak a hajóra, 8 ember kell a hidraulikus csörlők megmozgatásához. A hajóval gyakorlatilag egy irányba rohannak, ahol a kormányzás a lényeg. Ekkora sebességnél pedig az is komoly próbatétel, ha a védelmet nyújtó cockpitből valaki kidugja a fejét. Komoly ellenszéllel és vízpárával kell megküzdeni. A hajó az ORMA 60-as trimaránok mintájára épült, hasonlóan forgatható árboccal és hajlított schwertekkel, amelyek segítik a hajót a vízből kiemelni is, nem csak az oldalsodródást gátolják meg.

hirdetes

Banque Populaire V

hirdetes

Banque Populaire V videó

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport... Tovább

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.7