Banque Populaire V - a rekorder

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Banque Populaire V - a rekorder

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Banque Populaire V - a rekorder


2009/11/10

Forrás: vitorlazas.hu


Ha már így belejöttünk a trimaránozásba, mindenkép meg kell említeni a Banque Populaire V óriás trimaránt, amely több rekordot is felállított.

Banque Populaire V - a rekorder

Banque Populaire V  és a rekordok

A Banque Populaire V jelenleg a legnagyobb trimarán, amit valaha építettek. Pontosan 131 láb hosszú, azaz 40 méter. Ez önmagáért beszél.
 

2009 augusztus elején történt, hogy a Groupama 3, szintén maxi tirmarán, Franck Cammas kormányzásával új csúcsot állított fel, 24 óra alatt 841 tengeri mérföldet tettek meg. Hihetetlen teljesítmény, de rekordjuk mégis rövid életűnek bizonyult. A Banque Populaire V New York kikötőjéből indulva hamarosan megdöntötte a Groupama rekordját, 24 óra alatt 908 mérföldet tettek meg... Szakértők szerint ezt már nagyon nehéz lesz túlszárnyalni. A maxi trimaránok jelen generációja valószínűleg nem lesz rá képes. A BP V-nek óriási szerencséje volt az időjárással, egyetlen hauzolás nélkül, mindössze 40 mérfölddel tettek meg hosszabb utat transzatlanti átkelésük során, mint a légvonal (2925 mérföld). Így a Banque Populaire V a transzatlanti átkelés rekordját is megdöntötte 3 nap 15 óra 25 percre. A hajó egy hat órás időintervallumban 40 csomós átlagsebességet produkált, 47,15 csomós maximummal. A hajót kormányzó Van Triest elmondta, a hajó tesztelése még folyik, ezért nem akartak 45 csomó felett vitorlázni, mert nem tudják, pontosan milyen oldalirányú erők hatnak a hajóra és a schwertekre. Másik érdekesség, hogy a hajó annyira zajos, hogy mindenki füldugót visel és rádión kommunikálnak egymással. A hajó nagy sebessége miatt pedig a legnagyobb veszélyt a vízben úszó tárgyak jelentik, ezért egy watchman folyamatosan a középső test elején ül bukósisakban és figyel. A legénység elmondta, a Banque Populaire V-el vitorlázni az unalom és az izgalom egyvelege. Folyamatosan figyelni, ugyanakkor minden változtatást, állítást jól meg kell gondolni. Hihetetlen nagy erők hatnak a hajóra, 8 ember kell a hidraulikus csörlők megmozgatásához. A hajóval gyakorlatilag egy irányba rohannak, ahol a kormányzás a lényeg. Ekkora sebességnél pedig az is komoly próbatétel, ha a védelmet nyújtó cockpitből valaki kidugja a fejét. Komoly ellenszéllel és vízpárával kell megküzdeni. A hajó az ORMA 60-as trimaránok mintájára épült, hasonlóan forgatható árboccal és hajlított schwertekkel, amelyek segítik a hajót a vízből kiemelni is, nem csak az oldalsodródást gátolják meg.

Banque Populaire V

Banque Populaire V videó





Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kerékpártúra a Balatonon, Alsóörsi indulással

Ha gyakorlott kerékpárosok vagyunk, vagy akár több hetet is lent tudunk tölteni a Balatonnál,...

Star

Star vitorlás hajó - 1911 óta A Star egy kétszemélyes, tőkesúlyos olimpiai...

Biztonsági távolság

A Hajózási Szabályzat előírja, hogy a Balatonon a vitorlás csónakokon 30 cm, más tavakon...

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy...

Csopaki Hajóállomás Zrt.

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt. csopaki...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.