notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

470 HUN 19 - Bárdos Mihály interjú

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Bárdos Mihály interjú - 470, HUN 19

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bárdos Mihály interjú - 470, HUN 19


2009/08/25
tóth mátyás

Forrás: vitorlazas.hu

A balatonfüredi 470 Junior EB után beszélgettem Bárdos Misóval. Misó Szamódy Tamás mancsaftja, akivel a legjobb magyar egység voltak az EB-n, 11. helyen végeztek az arany csoportban.

 

Bárdos Mihály

Szia Misó!Először is gratulálok az eredményetekhez, majdnem sikerült bejutnotok a Medal Race-be, foglald össze kérlek az EB-t pár mondatban.

Szia Matyi! Köszönjük szépen, kevés választott el minket a Medal Race-től, sajnos így alakult. Szerintem balatoni viszonylatban jó körülmények között vitorláztunk, aránylag jó szél fújt, utolsó két nap nem volt csak futam, de az arany csoportnak még így is le tudtak zavarni 10 futamot.

A külföldieket nagyon megkavarja a balatoni időjárás?Volt olyan, akit igen, főleg a második nap, amikor nagyobb szél fújt. Az első futamban nem volt kialakult északi. Ott mi is mázliztunk egy jobb oldalt, 15. helyről jöttünk fel és elsőnek vettük a kreuz bóját. Aki komolyabban vette a versenyt, az eljött már egy héttel előtte edzeni. Egy osztrák és egy spanyol egység már az OB-n is elindult.

Hogyan készültetek a versenyre?

Már 2007-ben tudtuk, hogy itt lesz a Junior EB, akkor még Pomucz Tamás volt a válogatott edzője, ő írt erre egy programot, amit el is kezdtünk és végülis sikerült befejezni. Voltunk azokon a versenyeken, amiket ő előírt. Azóta őt már leváltották, idén Czégai Péterrel jártuk a világot. Nagyobb versenyekre próbáltunk kijutni, főleg, hogy a rajtolást és a nagyobb mezőnyben való vitorlázást gyakoroljuk, mert itthon erre nincs lehetőségünk. Télen lenn voltunk kétszer Splitben edzőtáborozni, a második tábor végén volt egy verseny, tavasszal (húsvétkor) Szlovéniában voltunk az Isola Spring Cup-on, májusban voltunk a Gardán az Expert Olimpics Garda versenyen és Medemblikkben egy Grade 1-es regattán. Nyáron pedig a junior VB-n voltunk Thesszalonikiben, ott találkoztunk a legnagyobb mezőnnyel.

Hogy álltok nemzetközi szinten?

Ezt elég nehéz megmondani, itthon a jó szerepléshez hozzájárult, hogy hazai vizeken vitorláztunk. Amúgy a nemzetközi versenyeken, pl a Junior VB-n pont a felénél végeztünk, Váradi Imiék szintén, Szigethi Botiék pedig az ezüst csoport elején, meg volt az esélyük, hogy megnyerjék az ezüst csoportot. A felnőtt versenyeken pedig teljesen a középmezőnyben szoktunk teljesíteni.

Nagyon más a felnőtt mezőny, mint a Junior?

Nagyon más. Teljesen más köztük vitorlázni. A juniorok közt megvan az az előnyünk, hogy nagy szélben nagyobb rutinunk van, Totóval már 4 éve csináljuk ezt együtt. A súlyunk megvan a nagy szélhez, junior 470-ben elég sok kezdő van, akik most szálltak át 420-asból és még könnyűek és nincs annyi rutinjuk. A felnőttek ezzel szemben 10-20 éve ezt csinálják, röhögve elvernek minket, nagy szélben és kis szélben is. Profibbak.

Milyen a felszerelésetek? 

A hajónk, egy 3 éves Ziegelmayer, lassan esedékes a cseréje, sokat nyúztuk. A vitorlákra eddig a Pannon Sailsel volt szponzor szerződésünk, csak anyagárat fizettünk és ezért rajtunk tesztelhette a vitorlákat, de mi sem vagyunk annyira jók és rutinosak és ők sem tudtak annyi energiát ebbe belefektetni, hogy egy jó vitorlát kifejlesszenek nekünk, ezért ezt a dolgot abbahagytuk és most North Sailsre váltottunk.

Van más támogatótok?

Igen, az Ullmann Sails támogat minket napszemüvegekkel, ezen kívül a család, a BYC és a Magyar Vitorlás Szövetség áll mögöttünk. Ez úgy működik, hogy a szövetség állja a válogatott utazásainak a felét, a maradék felének a felét a BYC, a maradékot pedig felezzük a Totóval.

Jól működik a rendszer?

Még egyelőre igen. Amíg a család is támogat minket, addig mindenkép.

Mik a távlati terveitek?

Szeptemberben lesz az előolimpia Angliában, Weymouth-ban, oda megyünk mindenkép, szeptember 9-19. között. Aztán télen gondolkodunk olyanban, hogy kimegyünk Izraelbe kétszer két hetet, nem is vinnénk hajót, hanem ott bérelnénk, az Izraeliekkel szerencsére jóba vagyunk, meleg van, fúj a szél. Mindezt Czégai Petivel természetesen.

Junior kereteken belül utaztok?

Ez volt az utolsó junior évünk, de válogatottak vagyunk, a válogatott keretein belül fogunk versenyezni. A legtávolabbi célünk pedig London, a 2012-es Olimpia. Erre van szerződésünk a BYC-el. A jövő évi program még nincs meg, télnél tovább nem látunk.

Hogyan edzetek? Mennyit vagytok vizen?

Megpróbálunk minden hétvégén vitorlázni, ezt Totó vizsgaidőszaka szokta beárnyékolni, meg most én fogok előérettségizni. Nyáron végig vizen vagyunk, egy-két nap pihenőnk van, most egy nagyobb pihit tartunk, kb két hetet, mert Totónak nem sikerült egy vizsgája és ezt most megpróbálja teljesíteni (szigorlatot) én pedig osztályozó vizsgát fogok tenni németből augusztus legvégén, majd októberben ezek után előrehozott érettségit, hogy tavasszal többet tudjunk vitorlázni.

Hogy értékeled a magyar 470 csapatot?

Szerintem most egy olyan csapat állt össze, akik nagyon húzzák egymást, de én úgy hallottam, hogy lesznek változások a válogatotton belül. Most 4 hajóval mozgunk:
Karácsony Réka - Loidl Nóra, ők a női tagok, plusz Szigethi Botond - Joó Kristóf, Váradi Imi - Serke Áron és mi, Szamódy Tamás és Bárdos Mihály.

Milyen volt a 470 OB?

A bajnokságon harmadikak lettünk sajnos, szerettük volna megnyerni, mint mindenki, másodikak Váradi Imiék lettek, és Sallai Gabóék nyertek (Sallai Gábor - Perjés bálint). Első nap elcsúsztunk, mind a két futamban, aztán nem sikerült előrébb kerülni, utolsó két nap ott sem volt futam és ennyit tudtunk kihozni magunkból.

Köszönöm szépen és sok sikert kívánok a jövőre nézve!

Nagyon szívesen, mi is köszönjük!:)

 

Bárdos Mihály

470 HUN 19

 

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Misóék blogot is vezetnek oldalunkon, az alábbi linken olvashatjátok beszámolóikat és tessék rájuk szavazni!

http://www.vitorlazas.hu/vitorlas-blog-hun19.html

 

Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály Bárdos Mihály


hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Molett ruha webáruház

Molett ruha webáruház: online webáruház, ahol kifejezett teltkarcsú nők számára, előnyös...

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

Ballaszt

A ballaszt meghatározásád lásd a tőkesúly szótárszónál.

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock...

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!