470 HUN 19 - Bárdos Mihály interjú

hirdetes

Bárdos Mihály interjú - 470, HUN 19

tóth mátyás
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A balatonfüredi 470 Junior EB után beszélgettem Bárdos Misóval. Misó Szamódy Tamás mancsaftja, akivel a legjobb magyar egység voltak az EB-n, 11. helyen végeztek az arany csoportban.

 

Bárdos Mihály

Szia Misó!Először is gratulálok az eredményetekhez, majdnem sikerült bejutnotok a Medal Race-be, foglald össze kérlek az EB-t pár mondatban.

Szia Matyi! Köszönjük szépen, kevés választott el minket a Medal Race-től, sajnos így alakult. Szerintem balatoni viszonylatban jó körülmények között vitorláztunk, aránylag jó szél fújt, utolsó két nap nem volt csak futam, de az arany csoportnak még így is le tudtak zavarni 10 futamot.

A külföldieket nagyon megkavarja a balatoni időjárás?

Volt olyan, akit igen, főleg a második nap, amikor nagyobb szél fújt. Az első futamban nem volt kialakult északi. Ott mi is mázliztunk egy jobb oldalt, 15. helyről jöttünk fel és elsőnek vettük a kreuz bóját. Aki komolyabban vette a versenyt, az eljött már egy héttel előtte edzeni. Egy osztrák és egy spanyol egység már az OB-n is elindult.

Hogyan készültetek a versenyre?

Már 2007-ben tudtuk, hogy itt lesz a Junior EB, akkor még Pomucz Tamás volt a válogatott edzője, ő írt erre egy programot, amit el is kezdtünk és végülis sikerült befejezni. Voltunk azokon a versenyeken, amiket ő előírt. Azóta őt már leváltották, idén Czégai Péterrel jártuk a világot. Nagyobb versenyekre próbáltunk kijutni, főleg, hogy a rajtolást és a nagyobb mezőnyben való vitorlázást gyakoroljuk, mert itthon erre nincs lehetőségünk. Télen lenn voltunk kétszer Splitben edzőtáborozni, a második tábor végén volt egy verseny, tavasszal (húsvétkor) Szlovéniában voltunk az Isola Spring Cup-on, májusban voltunk a Gardán az Expert Olimpics Garda versenyen és Medemblikkben egy Grade 1-es regattán. Nyáron pedig a junior VB-n voltunk Thesszalonikiben, ott találkoztunk a legnagyobb mezőnnyel.

Hogy álltok nemzetközi szinten?

Ezt elég nehéz megmondani, itthon a jó szerepléshez hozzájárult, hogy hazai vizeken vitorláztunk. Amúgy a nemzetközi versenyeken, pl a Junior VB-n pont a felénél végeztünk, Váradi Imiék szintén, Szigethi Botiék pedig az ezüst csoport elején, meg volt az esélyük, hogy megnyerjék az ezüst csoportot. A felnőtt versenyeken pedig teljesen a középmezőnyben szoktunk teljesíteni.

hirdetes

Nagyon más a felnőtt mezőny, mint a Junior?

Nagyon más. Teljesen más köztük vitorlázni. A juniorok közt megvan az az előnyünk, hogy nagy szélben nagyobb rutinunk van, Totóval már 4 éve csináljuk ezt együtt. A súlyunk megvan a nagy szélhez, junior 470-ben elég sok kezdő van, akik most szálltak át 420-asból és még könnyűek és nincs annyi rutinjuk. A felnőttek ezzel szemben 10-20 éve ezt csinálják, röhögve elvernek minket, nagy szélben és kis szélben is. Profibbak.

Milyen a felszerelésetek? 

A hajónk, egy 3 éves Ziegelmayer, lassan esedékes a cseréje, sokat nyúztuk. A vitorlákra eddig a Pannon Sailsel volt szponzor szerződésünk, csak anyagárat fizettünk és ezért rajtunk tesztelhette a vitorlákat, de mi sem vagyunk annyira jók és rutinosak és ők sem tudtak annyi energiát ebbe belefektetni, hogy egy jó vitorlát kifejlesszenek nekünk, ezért ezt a dolgot abbahagytuk és most North Sailsre váltottunk.

Van más támogatótok?

Igen, az Ullmann Sails támogat minket napszemüvegekkel, ezen kívül a család, a BYC és a Magyar Vitorlás Szövetség áll mögöttünk. Ez úgy működik, hogy a szövetség állja a válogatott utazásainak a felét, a maradék felének a felét a BYC, a maradékot pedig felezzük a Totóval.

Jól működik a rendszer?

Még egyelőre igen. Amíg a család is támogat minket, addig mindenkép.

Mik a távlati terveitek?

Szeptemberben lesz az előolimpia Angliában, Weymouth-ban, oda megyünk mindenkép, szeptember 9-19. között. Aztán télen gondolkodunk olyanban, hogy kimegyünk Izraelbe kétszer két hetet, nem is vinnénk hajót, hanem ott bérelnénk, az Izraeliekkel szerencsére jóba vagyunk, meleg van, fúj a szél. Mindezt Czégai Petivel természetesen.

Junior kereteken belül utaztok?

Ez volt az utolsó junior évünk, de válogatottak vagyunk, a válogatott keretein belül fogunk versenyezni. A legtávolabbi célünk pedig London, a 2012-es Olimpia. Erre van szerződésünk a BYC-el. A jövő évi program még nincs meg, télnél tovább nem látunk.

hirdetes

Hogyan edzetek? Mennyit vagytok vizen?

Megpróbálunk minden hétvégén vitorlázni, ezt Totó vizsgaidőszaka szokta beárnyékolni, meg most én fogok előérettségizni. Nyáron végig vizen vagyunk, egy-két nap pihenőnk van, most egy nagyobb pihit tartunk, kb két hetet, mert Totónak nem sikerült egy vizsgája és ezt most megpróbálja teljesíteni (szigorlatot) én pedig osztályozó vizsgát fogok tenni németből augusztus legvégén, majd októberben ezek után előrehozott érettségit, hogy tavasszal többet tudjunk vitorlázni.

Hogy értékeled a magyar 470 csapatot?

Szerintem most egy olyan csapat állt össze, akik nagyon húzzák egymást, de én úgy hallottam, hogy lesznek változások a válogatotton belül. Most 4 hajóval mozgunk:
Karácsony Réka - Loidl Nóra, ők a női tagok, plusz Szigethi Botond - Joó Kristóf, Váradi Imi - Serke Áron és mi, Szamódy Tamás és Bárdos Mihály.

Milyen volt a 470 OB?

A bajnokságon harmadikak lettünk sajnos, szerettük volna megnyerni, mint mindenki, másodikak Váradi Imiék lettek, és Sallai Gabóék nyertek (Sallai Gábor - Perjés bálint). Első nap elcsúsztunk, mind a két futamban, aztán nem sikerült előrébb kerülni, utolsó két nap ott sem volt futam és ennyit tudtunk kihozni magunkból.

Köszönöm szépen és sok sikert kívánok a jövőre nézve!

Nagyon szívesen, mi is köszönjük!:)

 

Bárdos Mihály

470 HUN 19

 

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 

Misóék blogot is vezetnek oldalunkon, az alábbi linken olvashatjátok beszámolóikat és tessék rájuk szavazni!

http://www.vitorlazas.hu/vitorlas-blog-hun19.html

 

Forrás: vitorlazas.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

A legjobb wellness és egészségügyi trendek a sétahajózásban

2018-12-01

A legjobb wellness és egészségügyi trendek a sétahajózásban

Szerencsére egyre többen figyelnek oda egészségükre, azonban ennek köszönhetően sok nyaraló még néhány nap erejéig sem szívesen borítja fel étrendjét és fitneszrutinját. Ezek az elvárások új trendek megjelenését idézték elő, ugyanis nem egy hajótársaság kezdte el bővíteni kínálatát mind a fitnesz, mind a wellness terén.

Utazzatok idén is a fényvitorláson!

2018-12-10

Utazzatok idén is a fényvitorláson!

2017-ben indult első útjára Balatonfenyvesen a fényvitorlás, a nagy siker miatt idén is van alkalom arra, hogy utazzatok rajta! Ismerkedjetek meg Nanával, a különleges fényvitorlással!

hajó
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.