notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bathó Péter bronz érmet szerzett a 2010. évi Byte Európa-bajnokságon

hirdetes

Bronz a Byte EB-n

Sigmond András
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Garda-tavon, Riva del Gardán rendezték meg a Byte hajóosztály 2010. évi Nyílt Európa-bajnokságát, ahol 16 nemzet 29 indulója állt rajthoz. Az esemény kiemelt jelentőségű volt azoknak a fiataloknak és nemzeteknek, akik ebben az osztályban szerezték meg indulási jogukat, és készülnek fel  az augusztusban  Szingapúrban megrendezésre kerülő I. Ifjúsági Olimpiai Játékokra. Magyarországot Bathó Péter, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője képviselte, aki egyben az Ifjúsági Olimpiai csapat tagja is az ötkarikás Ifjúsági Játékokon. A Garda-tóra jellemző ragyogó 14–20 csomós déli szélben, 12 reális futam alapján hirdetett végeredményt a rendezőség a 4 napos esemény záróünnepségén. A versenyen az alábbi eredmény született:
 

Byte Eb rajt

Byte Ifjúsági Olimpia

A Byte hajóosztály sajnos nem tartozik a jól ismert és nagy tömegeket mozgató kategóriába Európában, népszerűségét most is csak az Ifjúsági Olimpia hivatalos státuszának köszönheti. Így elsősorban azok a nemzetek vettek részt ezen az Európa-bajnokságon, akik az Ifjúsági Olimpiára való eredményes szereplésük reményében még egy utolsó felmérést terveztek felkészülésükben. Tengerentúlról is csak azok csatlakoztak a kontinensbajnoksághoz, akik eséllyel készülnek az Ifjúsági Olimpiára, így elsősorban a rendező szingapúri versenyzők, akik jelenleg az aktuális világbajnoki cím védői, és mint rendezők az augusztusi verseny nagy esélyesei.

Gallo Marco is rajthoz állt

Külön érdekességet és viszonyítási lehetőséget adott az EB-nek, hogy nyílt bajnokság lévén rajthoz állt a rendező olaszok „ex” Laser versenyzője Gallo Marco, aki a jelenlegi Olasz Nemzeti Ranglista vezetője a Laser Standard osztálynak, és a nemzetközi ISAF ranglistán is előkelő helyen áll ebben a népes olimpiai kategóriában. Az ő hajóvezetési készsége, versenyzési stílusa, fizikuma, jó példával szolgált a fiatal, Ifjúsági Olimpiára készülő versenyzők előtt, és mutatta az utat, hogy hova lehet még tovább fejlődni az egyszemélyes osztályokban.

hirdetes

Magyar reménység - Bathó Péter

Bathó Péter teljesítménye és 3. helyezése jónak minősíthető. Ismét bizonyította, hogy ebben a kategóriában is tagja annak csoportnak, akik képesek jó futamteljesítményre, és esélyesek arra is, hogy az élbolyban végezzenek. Tavalyi Európa-bajnoki címe,  a 2010. évi VB 5. helyezése után a mostani bronzérem megszerzése elkötelezi Pétert az olimpiai jó szereplésre, és a munka folytatására. Úgy tűnik jól megtaláltuk a beállítást az új típusú, az olimpián is használatos keményebb árbochoz, sebessége megfelelő volt az erős szeles tartományban is a jó versenyzéshez. Két futamgyőzelme, és a futamok többségében az élmezőnyben való vitorlázása is jó képességeit bizonyítják. A bő szeles szakaszokban kezdetben voltak állítási problémái, de a második naptól ezeket sikerült kijavítani, és sebessége itt is sokat javult a 12 futam alatt. Taktikai téren van a legtöbb javítani valónk a hátralevő időszakra, hogy kiküszöböljük azokat a hiányosságokat, amelyek a négy  közepes teljesítményű futam  eredményét okozták. Ennek érdekében továbbra is szükséges a sikeres versenyzői hozzáállás tudatos kialakítása, a még inkább csúcsteljesítmény elérésére való egyéni igény,  és a stratégiai  fegyelem gyakorlása edzéseken, és a még hátralevő versenyeken egyaránt.   

hirdetes

Örvendetes, hogy női kategóriában az osztrák Lara Vadlau végzett az első helyen, aki 2009 szeptembere óta Bathó Péterrel közösen – edzőpartnerként –  készül  a Byte osztályban az augusztusi Ifjúsági Olimpiára.
 

Eredmyének

Férfi kategória:

1. Gallo Marco (ITA) 1, 1, 4, 3, 3, 1, DNF, 4, 3, 2, 4, 1 23 pont
2. Tapper Kaarle (FIN) 3, 2, 29, 5, 6, 18, 9, 1, 7, 1, 1, 2 37 pont
3. Bathó Péter (HUN) 2, 3, 14, 15, 1, 15, 1, 5, 4, 3, 9, 2 45 pont
4. Choo Terence (SIN) 47 pont
5. Fasre Harald (NOR) 48 pont
6. Llena Marti (ESP) 50 pont

Női kategória:

1. Lara Vadlau  (AUT)
2. Carlsen Celine (DEN)
3. Sofia  Larycheva (UKR)
 

Sigmond András
MVSZ Szövetségi kapitány

Forrás: www.hunsail.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 5.0