Hajszál híján Medal Race

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hajszál híján Medal Race

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hajszál híján Medal Race


2010/04/11

A Team Proximo sajtóközleménye Berecz Zsombor elmúlt két hónapjáról, a versenyekről és az eredményekről.

Hajszál híján Medal Race

Itthon szinte még alig kezdődött meg a vitorlás szezon, számos hajó még a parton szunnyad a kikötőkben, ám a világ élversenyzői már túl vannak három Világkupa fordulón (Melbourne – Miami – Palma). Nehéz ezzel a tempóval felvennie a versenyt, de lassan kezdünk feleszmélni, hogy a világ élvonalába kerüléshez be kell állni a sorba, részt kell venni minél több, színvonalas nemzetközi versenyen, edzőtáboron. Kapcsolatokat kell építeni versenyző társainkkal, hogy lehetőségekhez jussunk, bekerüljünk a vérkeringésbe, s előbb vagy utóbb a világ élvonalába.

Minden vitorlázó erről álmodik, de nem minden álom válik valóra, ám egyre jobban körvonalazódik, hogy nem lehetetlen. Az utóbbi években megszerzett kiemelkedő utánpótlás eredmények épp ezt igazolják. Gondoljunk csak az optimistes eredményekre, melyek elérése nem sikerülhetett volna a szülők, klubok, gyerekek kitartó, szisztematikus munkája nélkül. Az eredmény nem hull azonnal az ölünkbe, gyakran éveket kell rá várni, hogy a befektetett munka megtérüljön, s egyre előrébb masírozzon valaki a világversenyek eredménylistáin. Valahogy így van ezzel Berecz Zsombi is a TEAMPROXIMO versenyzője, aki hosszú ideje a legeredményesebb magyar laser versenyző, és ha valaki ma megnézi a laser osztály Világkupa sorozatának tabelláját, (https://www.sailing.org/worldcup/standings/laser-men.php) meglepődve konstatálhatja, hogy a nyolcadik helyen egy magyar fiú neve szerepel a legjobbak között.

Az olimpiai hajóosztályban, az egyik legerősebb, de mindenképpen a legnépesebb mezőnyben versenyző Zsombi, 2009. október-november hónapokban, kemény fizikai alapozáson vett részt a négyszeres olimpikon szörfös Gádorfalvi Áron vezetésével, hogy az idei évben előrébb lépdeljen a Világranglistán, és a lehető legjobb eredmény megszerzésével teljesítse a hét fordulóból álló Világkupa sorozatot. A 2009-2010 versenyszezonban a Világkupa sorozat az Ausztráliai Sail Melbourne versennyel vette kezdetét, ahol Zsombi megnyerte a „medal race” futamot, és így letette névjegyét a világ legjobbjai között. Fel is figyeltek rá, és így juthatott ahhoz a lehetőséghez, hogy februárban majd egy hónapot tölthessen Tenerifén, az ISAF világranglistán második helyen álló spanyol Javier Hernandezzel. A rengeteg vízen töltött óra és a 30 napig tartó közös edzésprogram a világ egyik legeredményesebb laseresével sok tanulással telt. A monoton hétköznapok kezdték megviselni Zsombit, így örömmel fogadta, hogy a spanyolországi Világkupa versenyen csatlakoztak hozzá csapattársai, a szintén TEAMPROXIMO színekben versenyző Sallai Gábor-Perjés Bálint kettős, akik edzőjükkel, Kelemen Tamással érkeztek Mallorcára, a Trofeo SAR Princessa Sofia világkupa versenyre.

Komoly előrelépésnek számít, hogy Zsombi egy-egy balul sült futam után is képes volt megrázni magát, és talpra állni a 130 versenyzőt számláló mezőnyben, így magabiztosan jutott be az arany csoportba. Az instabil, forgolódó szélben zajló futamok igencsak megviselték még a világranglistán jóval előrébb elhelyezkedő versenyzőket is. Ráadásul a selejtezők során csupán négy futamot sikerült lebonyolítani, így nem nyílt lehetőség a legrosszabb eredmény kiejtésére. Aki hibázott, az nagyot bukott. Zsombi végig az első húszban vitorlázott, így biztos bejutó volt az arany csoportba, ahol azonban az első futam nem jött össze. Elhibázott rajtot követően a rossz oldalra kényszerült, s csak az 51. helyen ért célba. Pár éve egy ilyen futam még lelki törést okozott, most azonban összeszedettebb magatartást produkálva sikerült ezen felülemelkednie, s a következő két futamban a hatodik helyet megszereznie. Hiába a trükkös futamok adta hibázási lehetőség, Zsombi sikeresen megoldotta a feladatot, s a 15. helyen zárta a versenyt, mellyel előre lépett a világkupa sorozat nyolcadik helyezéséig, s mely valószínűleg előrébb mozdítja a világranglistán is, ahol jelenleg az előkelő 19. helyet foglalja el a 953 regisztrált versenyző közül.

A versenyt épp az a Javier Hernandez nyerte a horvát Stipanovic és az új zélandi Bullott előtt, megelőzve az angol világranglista vezető Nick Thompsont – akivel közösen készültek a tél folyamán.


TPX - EB

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Kettlebell

 kettlebell

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...

Sott

Minden olyan kötelet, amellyel vitorlákat húzunk be, sott-nak hívunk. Ezek alapján van fock...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.