Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Berecz Zsombor - Sail Coach making you better


2009/07/10

Forrás: vitorlazas.hu

Cikkemet azoknak szánom, akik igazán tudni szeretnék, hogy mit jelent Sail Coach-osnak lenni és mivel jár ez a ’’cím’’.

Berecz Zsombor

 

 

Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Ki Trevor Miller?

Trevor Miller. Ő az az ember, aki megálmodta magának ezt a céget és véghez is vitte. De ahogy azt tudjuk mindannyian, hogy az előző mondat másik felét a legnehezebb megvalósítani.

Trevor Miller - 5 Olimpia a motorosból

Írországban született. A mai nappal bezárólag 25 évet dolgozott edzőként és 5 olimpiát izgulhatott végig a motorosából. 2 olimpiai érmet, 2 világ- és 5 Európa bajnoki címet, számos világkupa győzelmet és remek helyezéseket szereztek emberei.

Trevor Miller - Laser 1978-tól

Vitorlás karrierje, 1978-ban kezdődött, amikor is az elsők között volt Írországban, akik Laserrel kezdtek el vitorlázni. Mint ahogy az már sokakkal megtörtént ő sem volt a legtehetségesebbek egyike és korán belátta, hogy többre hivatott, mint hogy a házi versenyeken a közép mezőnyben vitorlázzon. Edzői munkát vállalt abban a klubban ahol vitorlázott és pár éven belül nemzeti bajnoki címeket szerzett embereivel. Természetesen, ahogy az számos országra is jellemző, úgy Írországban sem volt az másképp. A nemzeti szövetség nem fordított túl nagy figyelmet munkájára, viszont az angol felfigyelt rá. 1983-ban felkérték, hogy legyen a nemzeti Laser csapat edzője, amit örömmel elfogadott. 1991-ig dolgozott az angoloknak és számos sikert ért el a szomszédoknál. 1988-ban elnyerte az év edzője címet a Laser csapattal végzett kiemelkedő és eredményes munkájáért. 1991-ben felkérte az ír szövetség, hogy legyen az olimpiai csapat edzője és koordinátora az egy évre rá megrendezett barcelonai olimpián.

Barcelona után rövid póráz

1995-ig dolgozott ebben a pozícióban. Barcelona után beválasztották a Lasert az atlantai Olimpiára, amely pont feküdt neki, hisz több mint 10 évet foglalkozott ezzel a hajóosztállyal. A szövetsége viszont kezdte egyre rövidebbre húzni a ’’pórázt’’ és az olimpia előtt két évvel azt vette észre, hogy teljesen meg van kötve a keze és nem tudja egyik gondolatát se véghezvinni. Miután erre rádöbbent azonnal szakított a szövetséggel és teljesen egyedül elkezdte azt a rendszert kialakítani, amely rendszer nélkül ma nem lehetne profi egy Laser vitorlázó.

Sail Coach és a tökéletes edzőhely

1995-ben, egy évvel az olimpia előtt sikerült megalapítania a Sail Coachot. Tökéletes helyet talált embereinek, ahogy kifogástalan körülmények között tudtak és a mai napig tudnak edzeni. Egyszerre több, mint 20 embert tud elszállásolni, konditerem lehetőség, 3 fajta szél fúj, amely szelek lefedik az összes körülményt amivel találkozhatunk a világ kupa sorozat helyszínein.

Ezek egyike a Ny-ról fújó sea breeze, amely 10-15 csomó erősségű, stabil irányú és hosszú, 1m magas hullámokat hoz. Második a Mistral, amely É-ÉNY-i, a part melletti hegyekből érkező szél. Erőssége változó, ami azt jelenti, hogy van 15 csomós és van 40 csomós is. Nagy, 2-3 m magas hullámokat gerjeszt és a két hullám között lévő távolság 10-15m. A 3. fajta szél az, amit nyugodtan hívhatunk balatoni szélnek, ami a K-i irányú, pöffös, forgolódó és az ereje 10 csomó fölé nem nagyon megy. Ez a hely Marseille és Toulon között található egy szigeten (Les Embiez). 

Sail Coach - Multinacionális edzés

A filozófiája, mára már elengedhetetlen a dobogó tetejére vezető úton. Multinacionális edzés, amely számára azt jelentette, hogy a kisebb országokból össze kell szedni az embereket, akiknek nincsen arra lehetőségük, hogy egyszerre több mint, 5-8 hasonló szintű emberrel tudjon edzeni és számukra olyan edző partnereket kell keríteni, akik sokkal jobbak. Így a saját embereitől beszedett pénzt azoknak adta, akik hajlandóak voltak eljönni edzőpartnernek. Pár év alatt a saját emberei is megközelítették a szintet, amely elég volt arra, hogy egyre kevesebb külső vitorlázónak kellett fizetnie és elkezdhetett jönni a bevétel, amit a cég növekedésére fordított teljes összegben.

Trevor Miller, Sail Coach, Olimpia és Eszes Tamás

Első emberei között volt Eszes Tamás, akiről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar Laserezés atyja. Allan Julie (SEY), aki egészen a pekingi olimpiáig vele dolgozott, ami 4 olimpiai indulást foglalt magában és jelenleg is neki dolgozik, mint edző. Stefan Warkalla (GER) aki Atlantában egy 5. hellyel gazdagította a Sail Coach ’’család’’ trófea gyűjteményét. Ez időszak alatt összesen 8 nemzet,10 Laserese volt a szárnyai alatt.

1997-2000 között következett a Sydney-i olimpiára való felkészülés. Ekkor csatlakozott a meglévő csapathoz Vasilij Zbogar (SLO), Gareth Blanckenberg (RSA), Tobias Schadewaldt (GER), Jon Lasenby (IRL). Mivel neve elismert volt mind vitorlázó és mind Laseres körökben, csapatának tökéletes edzőpartnereket tudott szerezni, hogy minél gyorsabban elinduljon a fejlődésük. Csak hogy a legnagyobb neveket említsem a számos edzőpartner közül, ott volt Ben Ainslie (GBR), Robert Scheidt (BRA), akik az atlantai olimpián 2. illetve 1. helyet szereztek és Maciej Grabowski (POL). Ez időszak alatt szintén nagyon sok jó helyezést szereztek a sajátjai, csak hogy egyet említsek Eszes Tamás az olimpia elötti évben megrendezett Európa bajnokságon 5. helyezést ért el. Az olimpián 2 legjobb embere Philippe Bergmans (16) és Eszes Tamás (18) lettek.

Sail Coach - Kis cégből nagy

Az elkövetkező 2 olimpián Vasilij Zbogar beérett és Athénban egy 3. és Pekingben pedig ezüstérmet szerzett. Ez idő alatt a kis cégből nagy lett és a világ majdnem összes pontjáról érkeznek hozzá vitorlázók. Kibővitette a hajóosztályokat is, és most már mind a 3 Laser típusban vállal komplett csapatokat. Rajta kívül 3 edzője is van, hogy a különböző szinten levő emberek megfelelő segítséget kapjanak.

Záradék

Saját véleményem a következő. Idáig 2-szer egy hónapot voltam a céggel és remélem leendő „vitorlás családommal”. Ez a két hónap az eddigi edzéseimhez képest körülbelül 2 év munkát foglalt magában. Viszont azt is látom és a példa is tökéletesen mutatja –lásd Zbogar, hogy ha csak néhány versenyre és nem pedig egy teljes szezonra, vagy pedig egy olimpiai ciklusra csatlakoznék, akkor nem biztos, hogy megkapnám azt a fajta segítséget és törődést, amelytől igazán jó lehetnék.

 

Berecz Zsombor

Yacht Club Budapest

Team Proximo

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Salona 45

Salona 45 vitorlás hajó bemutatása A Salona hajógyár 7 éve gyárt vitorlás hajókat, 7...

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az...

Csónak

A csónak olyan vízijármű, melynek hossza a 7 métert és vízkiszorítása a három tonnát,...

Borda

Borda – a hajótest keresztirányú eleme, merevítõje

Kerékpártúra a Balatonon, Alsóörsi indulással

Ha gyakorlott kerékpárosok vagyunk, vagy akár több hetet is lent tudunk tölteni a Balatonnál,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.