notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Berecz Zsombor - Sail Coach making you better


2009/07/10
berecz zsombor

Forrás: vitorlazas.hu

Cikkemet azoknak szánom, akik igazán tudni szeretnék, hogy mit jelent Sail Coach-osnak lenni és mivel jár ez a ’’cím’’.

Berecz Zsombor

 

 

Berecz Zsombor - Sail Coach making you better

Ki Trevor Miller?

Trevor Miller. Ő az az ember, aki megálmodta magának ezt a céget és véghez is vitte. De ahogy azt tudjuk mindannyian, hogy az előző mondat másik felét a legnehezebb megvalósítani.

Trevor Miller - 5 Olimpia a motorosbólÍrországban született. A mai nappal bezárólag 25 évet dolgozott edzőként és 5 olimpiát izgulhatott végig a motorosából. 2 olimpiai érmet, 2 világ- és 5 Európa bajnoki címet, számos világkupa győzelmet és remek helyezéseket szereztek emberei.

Trevor Miller - Laser 1978-tól

Vitorlás karrierje, 1978-ban kezdődött, amikor is az elsők között volt Írországban, akik Laserrel kezdtek el vitorlázni. Mint ahogy az már sokakkal megtörtént ő sem volt a legtehetségesebbek egyike és korán belátta, hogy többre hivatott, mint hogy a házi versenyeken a közép mezőnyben vitorlázzon. Edzői munkát vállalt abban a klubban ahol vitorlázott és pár éven belül nemzeti bajnoki címeket szerzett embereivel. Természetesen, ahogy az számos országra is jellemző, úgy Írországban sem volt az másképp. A nemzeti szövetség nem fordított túl nagy figyelmet munkájára, viszont az angol felfigyelt rá. 1983-ban felkérték, hogy legyen a nemzeti Laser csapat edzője, amit örömmel elfogadott. 1991-ig dolgozott az angoloknak és számos sikert ért el a szomszédoknál. 1988-ban elnyerte az év edzője címet a Laser csapattal végzett kiemelkedő és eredményes munkájáért. 1991-ben felkérte az ír szövetség, hogy legyen az olimpiai csapat edzője és koordinátora az egy évre rá megrendezett barcelonai olimpián.

Barcelona után rövid póráz

1995-ig dolgozott ebben a pozícióban. Barcelona után beválasztották a Lasert az atlantai Olimpiára, amely pont feküdt neki, hisz több mint 10 évet foglalkozott ezzel a hajóosztállyal. A szövetsége viszont kezdte egyre rövidebbre húzni a ’’pórázt’’ és az olimpia előtt két évvel azt vette észre, hogy teljesen meg van kötve a keze és nem tudja egyik gondolatát se véghezvinni. Miután erre rádöbbent azonnal szakított a szövetséggel és teljesen egyedül elkezdte azt a rendszert kialakítani, amely rendszer nélkül ma nem lehetne profi egy Laser vitorlázó.

Sail Coach és a tökéletes edzőhely

1995-ben, egy évvel az olimpia előtt sikerült megalapítania a Sail Coachot. Tökéletes helyet talált embereinek, ahogy kifogástalan körülmények között tudtak és a mai napig tudnak edzeni. Egyszerre több, mint 20 embert tud elszállásolni, konditerem lehetőség, 3 fajta szél fúj, amely szelek lefedik az összes körülményt amivel találkozhatunk a világ kupa sorozat helyszínein.

Ezek egyike a Ny-ról fújó sea breeze, amely 10-15 csomó erősségű, stabil irányú és hosszú, 1m magas hullámokat hoz. Második a Mistral, amely É-ÉNY-i, a part melletti hegyekből érkező szél. Erőssége változó, ami azt jelenti, hogy van 15 csomós és van 40 csomós is. Nagy, 2-3 m magas hullámokat gerjeszt és a két hullám között lévő távolság 10-15m. A 3. fajta szél az, amit nyugodtan hívhatunk balatoni szélnek, ami a K-i irányú, pöffös, forgolódó és az ereje 10 csomó fölé nem nagyon megy. Ez a hely Marseille és Toulon között található egy szigeten (Les Embiez). 

Sail Coach - Multinacionális edzés

A filozófiája, mára már elengedhetetlen a dobogó tetejére vezető úton. Multinacionális edzés, amely számára azt jelentette, hogy a kisebb országokból össze kell szedni az embereket, akiknek nincsen arra lehetőségük, hogy egyszerre több mint, 5-8 hasonló szintű emberrel tudjon edzeni és számukra olyan edző partnereket kell keríteni, akik sokkal jobbak. Így a saját embereitől beszedett pénzt azoknak adta, akik hajlandóak voltak eljönni edzőpartnernek. Pár év alatt a saját emberei is megközelítették a szintet, amely elég volt arra, hogy egyre kevesebb külső vitorlázónak kellett fizetnie és elkezdhetett jönni a bevétel, amit a cég növekedésére fordított teljes összegben.

Trevor Miller, Sail Coach, Olimpia és Eszes Tamás

Első emberei között volt Eszes Tamás, akiről nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar Laserezés atyja. Allan Julie (SEY), aki egészen a pekingi olimpiáig vele dolgozott, ami 4 olimpiai indulást foglalt magában és jelenleg is neki dolgozik, mint edző. Stefan Warkalla (GER) aki Atlantában egy 5. hellyel gazdagította a Sail Coach ’’család’’ trófea gyűjteményét. Ez időszak alatt összesen 8 nemzet,10 Laserese volt a szárnyai alatt.

1997-2000 között következett a Sydney-i olimpiára való felkészülés. Ekkor csatlakozott a meglévő csapathoz Vasilij Zbogar (SLO), Gareth Blanckenberg (RSA), Tobias Schadewaldt (GER), Jon Lasenby (IRL). Mivel neve elismert volt mind vitorlázó és mind Laseres körökben, csapatának tökéletes edzőpartnereket tudott szerezni, hogy minél gyorsabban elinduljon a fejlődésük. Csak hogy a legnagyobb neveket említsem a számos edzőpartner közül, ott volt Ben Ainslie (GBR), Robert Scheidt (BRA), akik az atlantai olimpián 2. illetve 1. helyet szereztek és Maciej Grabowski (POL). Ez időszak alatt szintén nagyon sok jó helyezést szereztek a sajátjai, csak hogy egyet említsek Eszes Tamás az olimpia elötti évben megrendezett Európa bajnokságon 5. helyezést ért el. Az olimpián 2 legjobb embere Philippe Bergmans (16) és Eszes Tamás (18) lettek.

Sail Coach - Kis cégből nagy

Az elkövetkező 2 olimpián Vasilij Zbogar beérett és Athénban egy 3. és Pekingben pedig ezüstérmet szerzett. Ez idő alatt a kis cégből nagy lett és a világ majdnem összes pontjáról érkeznek hozzá vitorlázók. Kibővitette a hajóosztályokat is, és most már mind a 3 Laser típusban vállal komplett csapatokat. Rajta kívül 3 edzője is van, hogy a különböző szinten levő emberek megfelelő segítséget kapjanak.

Záradék

Saját véleményem a következő. Idáig 2-szer egy hónapot voltam a céggel és remélem leendő „vitorlás családommal”. Ez a két hónap az eddigi edzéseimhez képest körülbelül 2 év munkát foglalt magában. Viszont azt is látom és a példa is tökéletesen mutatja –lásd Zbogar, hogy ha csak néhány versenyre és nem pedig egy teljes szezonra, vagy pedig egy olimpiai ciklusra csatlakoznék, akkor nem biztos, hogy megkapnám azt a fajta segítséget és törődést, amelytől igazán jó lehetnék.

 

Berecz Zsombor

Yacht Club Budapest

Team Proximo

 Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Vacsora Budapesten

Nincs egyszerű dolgunk, ha tökéletes vacsorahelyszínt keresünk Budapesten, hiszen mára már...

Lenzventil

Lenzventil - a hajóban felgyülemlett vizet az áramlástan alapján távolítja el

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Párna

Párna

Korcsolyázás

A korcsolyázásra Budapesten számtalan lehetőségünk van, hiszen több korcsolyapálya is...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!