notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sonka ízét befolyásoló tényezők között találjuk a sertés fajtáját, étrendjét és a tartósítási folyamatot.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Beszéljünk a sonkákról!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Beszéljünk a sonkákról!


2014/06/23
Rezsóanyu

Forrás: hu.wikipedia.org, A nagy húsenciklopédia

A sonka olyan állat combjának vagy farának húsa, amelyet levágásra nevelnek, de gyakran csak a disznó lábából származó húst nevezik így. Fogyasztható sóval tartósítás után, pácolva és sütve is, de nagyon sok helyen különbözőképpen megfüstölik.

Sonkák a nagyvilágból




Sokféle sonka létezik. Néhány sonkafajtát papírvékonyságúra szeletelve fogyasztunk, míg más sonkákat jobb főzni. De már előre főzött sonkák is kaphatók.

A sonka ízét befolyásoló tényezők között találjuk a sertés fajtáját, étrendjét és a tartósítási folyamatot. Szárazon sózták a sonkát, vagy pácolták, mennyi ideig sózták, levegőn szárították vagy füstölték. Ha füstölték, akkor almafával, bükkfával, hikoridiófával vagy tölgyfával?

 

A tartósítási folyamat alatt számos ízesítőt is adhatnak a sonkához, pl. melaszt vagy sört.

 

Nyers sonkák:

 

  • A bayonne-i sonka (jambon de Bayonne) szabad levegőn szárított, aranyszínű, sózott sonka, amelyet a nyugat-franciaországi, a francia baszkföldi Bayonne kikötővárosáról neveztek el.

 

Sonkák a nagyvilágból
  • Iberico sonka: Nyers, sózott sonka, melyet Dél- és Nyugat Spanyolországban készítenek. Csak Ibériai sertésből készülhet!  (fenti képen)

 

  • Serrano sonka: Spanyol, sózott nyers sonka. „Jamon Serrano”, azaz hegyi sonka. Dél Spanyolország egyes régióiban tenyésztett fehér sertés sonkájából készült.

 

  • Jamón az egyik legszigorúbb előírási rendszerű spanyol sonka. Az egyes sonkaféleségeket nemcsak az elkészítési mód szerint csoportosítják, hanem a disznók étrendjét és az elkészítés helyét is nagyon pontosan szabályozzák. A spanyol rendeletek háromféle hússertésből készült sonkafélét különböztetnek meg. Ezek: cellar típusú: csak általános ételeket kapó disznóból; recebo típusú: életének utolsó részében szinte csak makkot fogyasztó sertésből; bellota típusú: majdnem kizárólag csak makkot fogyasztó sertésből. A sertés színe szerint különbséget tesznek : Jamon Serrano - világos bőrű disznóból készült sonka, illetve Jamon Iberico - fekete bőrű fajták között. Közülük a talán legismertebb és legdrágább a Jamòn Ibérico de Bellota ezek a sertések az erdőben szabadon élnek és a lehulló makkot fogyasztják.

 

Sonkák a nagyvilágból
  • Jambon d’Ardennes: világos rózsaszín, nyers, sózott sonka Belgiumból. Nagyon vékonyra szeletelve fogyasztják, vagy vastagra szelik és serpenyőben megsütik.

 

  • Landrauch: száraz, erős ízesítésű füstölt sonka Németországból.

 

  • Lachsschinken: rózsaszín, lédús, német sonka. Füstölt tarjából készül, és vékony zsírréteg borítja. A kis kerek szeleteket nyersen fogyasztják.

 

  • Prosciutto di Parma (Pármai sonka): valószínűleg a leghíresebb sonka a világon. A sertéseket paszternákkal és a parmezán sajt készítéséből maradt tejsavóval etetik. A nagy, kb. 12 kg-os sonkát szárazon tartósítják 9-12 hónapig tartó pácolásához viszonylag kevés sót használnak, nitrátok és fűszerek nélkül, így egy kicsit édesebb hús lesz a végeredmény. A tartósítás ideje alatt egy bizonyos ideig súlyt helyeznek a sonkára, innen a klasszikus, lapított forma.  (lásd a képen)

 

  • Vesztfáliai: németországi, nyers, sózott és füstölt sonka. A sertéseket makkal etetik, a sonkát pedig bükkfával vagy borókafenyővel füstölik.

 

Sonkák a nagyvilágból

Főtt sonkák:

 

  • Bradenham sonka: sózott, sötét kérgű sonka az angliai Chippenhamből, 1781 óta készítik. A kissé édes sonkát először szárazon sózzák, majd fűszer, barnacukor és melasz keverékébe teszik.

 

  • Brunkswick sonka: lágy ízű, német sonka.

 

  • Jambon de Paris / Jambon blanc / jambon glacé: enyhén sós, füstöletlen francia sonka, általában főzve és szeletelve kapható, és hidegen fogyasztják.

 

  • Kentucky sonka: szárazon sózott amerikai sonka, különleges ízű, kukoricacsővel és hikori-, alma vagy különleges babérfával füstölik. A disznókat makkal, babbal, lóherével és magvakkal hizlalják. A sonkát sózás után akár 1 évig is érlelik.

 

  • Virginiai sonka: sovány, füstölt, amerikai sonka. A smithfield-fajtát tartják a világon a legjobbnak. Virginiában és Észak-Karolinában a szabadban tenyésztett sertésből származik, melyet makkal és hikoridióval etetnek, majd mogyorón és kukoricán hizlalnak. A sonkát szárazon tartósítják sóval és borssal, majd hikori-, alma-, és tölgyfával füstölik és akár évekig érlelik.

 

  • Yorki sonka: a neve inkább az elkészítés módjára utal, mint a sonka fajtájára. Ma már nem csak Angliában készítik. A sonkát szárazon sózzák és füstölik, majd több hónapig érlelik.

 

Sonkák a nagyvilágból

Természetesen a világon nagyon sok féle sonka létezik.  Itt csak a legismertebbek és legkülönlegesebben leírása található.  De ha a kedvenc sonkád most épp kimaradt a listából, akkor írj! wink

 

Végül, de nem utolsó sorban:

- Magyar Paraszt sonka: régi tradíciókra épül. Ezek a gondos sózás, pácolás és persze a füstölés.

A sertés combjának és lapockájának ilyen módon történő tartósítása a magyar parasztság évszázados gyökerekre épülő tradíciója. Legelterjedtebb felhasználása természetesen a húsvéti főtt sonka, mely nagy odafigyelés és gondos elkészítés esetében finom, szaftos sonkát nyújt a tojás mellé, de nyersen is fogyasztják és egyéb ételek ízesítésére is felhasználják.

A parasztsonka egyik legnagyobb erénye az eltarthatósága.

 



gasztronómia



Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek...

Vidéki csapatépítő tréning

Egy vidéki csapatépítő tréning számtalan lehetőséget nyújt a cég munkatársai számára,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.