Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz- így vitorlázz biztonságosan éjszaka

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz


2024/01/02
Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz
Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz

Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz: Ne száguldozz

A tapasztaltabb tengeri medvéknek eltérő hozzáállásuk van az éjszakai hajózáshoz. Abban azonban biztos lehetsz, hogy egyikük sem javasolná, hogy sötét víz kellős közepén kezdj el vadul vitorlázni. Nap közben talán kedvedre dülöngélsz hajódon a manőverezéshez, és próbálsz meg mindent megtenni azért, hogy a lehető legnagyobb sebességet érd el az adott viszonyok között.
Éjszaka azonban sokkal ésszerűbb visszavenni ebből a hévből, és megfontoltabban, körültekintőbben vitorlázni – hacsak nem versenyzel éppen, de olyankor is érdemes ésszel hajózni. Plusz, egy verseny során valószínűleg lesznek, akik a levegőből, vagy más hajókon követik vitorlásodat, hogy rögtön segíteni tudjanak, ha baj történne.

 

Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz: Győződj meg róla, hogy a szakaszpontok tisztán láthatók-e

A legtöbb tengerésznek manapság elektromos műszerek könnyítik meg a navigációt, amelyek még az éjszaka sötétségében is képesek működni. sajnos azonban ezek a segédeszközök éppen olyan veszélyesek is lehetnek, mint amennyire hasznosak.

 

Néhány évvel ezelőtt a Newport-Ensenada verseny során egy csapat tengerész halálos balesetet szenvedett, amikor nekiütköztek egy kisebb szigetnek San Diego partjainál. Az eset vizsgálatából kiderült, hogy a matrózok nem számoltak a szigettel, amikor megközelítették a szakaszpontot. Talán nem figyeltek oda, vagy nem vették észre a földdarabkát, amire ráhajtottak hajójukkal. Ez nap közben nem történhetett volna meg – az éjszakai vitorlázást nem szabad félvállról venni!

 

Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz: Ismerd a fényjelzéseket

Mind a tengeri térképek, mind pedig a vitorlások alkalmasak az éjszakai manőverezésre, azonban ehhez fontos, hogy legyen valaki a fedélzeten, aki ismeri a tengeri jelzőfények jelentését. A fényjelzőkkel felszerelt vitorlások könnyedén üzenhetnek más hajóknak a közelben, a térképek pedig tele vannak fényjelzésekkel kapcsolatos információkkal, így a tengerészek tudni fogják, hogy épp merre járnak.

 

Tippek a biztonságos éjszakai vitorlázáshoz: Viselj mentőmellényt

A mentőmellény nem a legkényelmesebb vitorlás kellék, és általában nem is a legtisztább, főleg, ha egy hónapig nem léptél a fedélzetre, és nem vetted fel magadra. A legtöbb nem is néz ki túl jól.
Mindez azonban semmi, ha figyelembe veszed, hogy a beszédes nevű mentőmellények szó szerint képesek megmenteni az ember életét. Egy hajó fedélzete nagyon csúszóssá válhat, és ha véletlenül belecsúszol a vízbe, akkor rikító színű mentőmellényedet sokkal könnyebb lesz észrevenni, mint a fejedet és a kalimpáló karjaidat. Mi több, a mentőmellények segítenek a víz felszínén maradni. Meggyőztünk? Akkor jó.


Balaton érdekesség hajó sport tenger, óceán utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

árboc

A hajó fedélzetén, a hosszanti tengelyen helyezkedik el. Hosszú, általában fa vagy alumínium...

Nautic 330 Sport

A Nautic 330-as cég legújabb és legsikeresebb típusa. Igazi performance cruiser. A...

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...

Crossfit

 crossfit

Fellúvolás

A fellúvolás meghatározását lásd a felmenetel szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.