9 biztonsági tipp a biztonságos hajózáshoz: tippek biztonságos vitorlázáshoz

Kövess minket facebookon!
Főoldal > 9 biztonsági tipp a biztonságos hajózáshoz

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

9 biztonsági tipp a biztonságos hajózáshoz


2023/10/29

Kevés dolog olyan élvezetes, mint egy, vagy akár több napot eltölteni egy vitorláson valahol a hullámok hátán. Azonban fontos, hogy bárhová is hajózol, soha ne feledd: fő a biztonság! Az alábbiakban néhány alapvető biztonsági tippet osztunk meg a hajózáshoz, kitérve többek között a legfontosabb felszerelésekre és stratégiákra is.

9 tipp a biztonságos hajózáshoz

1. Mindig legyenek kéznél az alapvető felszerelések

A vészhelyzeteket nem mindig lehet előre megjósolni, és mint azt mondani szokás, mindig jobb félni, mint megijedni. Lássuk, hogy milyen alapvető eszközöknek kell mindig a hajódon lenniük!

•    Elemlámpa: Egy elemlámpa és néhány extra elem segíthet tájékozódni a sötétben, illetve jelezhetsz vele a környező hajóknak, ha elfogy az üzemanyagod vagy más okokból mozgásképtelenné válasz a tengeren.
•    Ragasztószalag: Azon kívül, hogy temérdek dolgot rögzíthetsz vele átmenetileg, az apró szivárgásokat is eldugaszolhatod, míg el nem érsz a legközelebbi kikötőbe.
•    Vödrök: Még ha a hajó nem is szivárog sehol, a magas hullámok és az eső következtében a fedélzet megtelhet vízzel, amit jó, ha gyorsan ki tudsz merni onnan. Lehetőleg több vödör is legyen a hajón, hogy többen is használhassák őket, illetve arra az esetre, ha egy véletlenül elveszne a hullámok között.
•    Elsősegély készlet: Minden hajón lennie kell legalább egy jól felszerelt elsősegély csomagnak. Ezen nincs mit ragozni.
•    Síp: A sípszó egy nemzetközileg ismert segélyhívó jelzés a tengeren – mindig legyen egy vízálló síp a hajón!
•    Kötelek: Nem csak a hajó rögzítéséhez nélkülözhetetlenek, hanem életet is menthetnek, ha valaki a vízbe esik.
•    Szemetes zsákok: Nem csak szemétgyűjtésre használhatók, hanem rögtönzött esőkabátokként, illetve a vízre érzékeny felszerelések letakarására is.
•    Tűzoltó készülék: Kevés dolog annyira ijesztő, mint amikor tűz üt ki egy hajón. Légy felkészülve ezekre a nagyon is valós esetekre egy rendszeresen ellenőrzött, és szükség szerint újra cserélt tűzoltó készülékkel – és tanuld meg használni!
•    Mentőmellények: Teljesen magától értetődő, hogy egy hajón elég mentőmellénynek kell lennie az összes utas számára. Ezek a biztonsági felszerelések annyira fontosak, hogy a következőkben bővebben is kifejtjük őket.

 

Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni az összes biztonsági felszerelésed állapotát, töltöttségét, szavatosságát stb. és kicserélni azokat, amelyek már nem alkalmasak a használatra. Ne hagyd, hogy a tengeren érjen meglepetés!
 

Lapozz, mert még sok hasznos biztonsági tanácsot osztunk meg a következő oldalakon!


érdekesség hajó hír tenger, óceán vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezésből ered, melynek elsődleges jelentése a tömeg...

Balatonőszöd Kormányüdülő Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Kormányüdülő kikötője...

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Beaufort skála

A Beaufort skála meghatározását lásd a szélerősség skála szótárszónál.

Trepni

Trepni: padlódeszka  
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.