Ismerd meg bolygónk azon helyit, ahol kettévált a föld!

hirdetes

Bolygónk legszebb helyei, ahol szinte kettévált a föld

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nem egy olyan helyre bukkanhatunk a Földön, mely már az ősidők óta létezik és él.  Óriási törésvonalak, szakadékok és hasadékok, ismerd meg te is a legszebb helyeket, ahol a föld kettévált!

 

Ezek a bolygónk legszebb helyei azok közül, ahol kettévált a föld!

1.    Szent – András törésvonal

 

A világ egyik leghíresebbje a Szent – András törésvonal, mely a Carizzo – síkságon húzódik, 1370 kilométer hosszúságban. Kialakulását a környező területeken végbemenő földrengéseknek köszönheti, az észak – amerikai és a csendes – óceáni kőzetlemezek mozgásának.

 

 

 

 

 

2.    Nagy – hasadékvölgy

 

Ez az árok Kelet – Afrikában található, melyet más néven Nagy – hasadékvölgynek is hívunk, létrejöttét az afrikai, valamint az ázsiai lemezek összeütközésének köszönheti.
Számos geológus úgy véli, záros időn belül teljesen szét fog nyílni majd ez a hasadék, így Kelet – Afrika egyúttal le is válik majd a szóban forgó kontinensről .

hirdetes

 

 


 

 

 

3.    Grand Canyon

 

Nem az amerikai Grand Canyonról van szó, melyet egyébként a Colorado nevű folyó vájt ki, hanem arról, melyre Arizonában bukkanhatunk rá. E törésvonal látványa a magasból nézve tényleg olyan, mintha a föld tényleg kettészakadt volna, lenyűgöző látványt nyújt.

 

hirdetes

 

 

Ezek a bolygónk legszebb helyei azok közül, ahol kettévált a föld!

4.    Pingvellir – mező


Az Izlandon található Pingvellir – mezőn szabad szemmel látható, ahogy az európai és az amerikai kőzetlemezek távolodása miatt egy óriási törésvonal született meg. Az igazán kalandvágyó emberek itt egy kisebb szakaszon akár át is sétálhatnak egyik oldalról a másikra, melyet meredek és veszélyes sziklafalak öveznek. A kőzetlemezek egyébként minden évben 20 milliméternyit távolodnak el egymástól.

 

 


 

 

 

5.    Viktória – vízesés

 

A szerte a világon híressé vált Viktória – vízesésre Afrikában, Zambia és Zimbabwe határán bukkanhatunk rá, mely nem csak az óriási víztömeg miatt lett igen híres látványosság.
Itt van egy törésvonal is, mely a magasból nézve olyan látványt nyújt, mintha a folyó vize egyenesen a semmibe zubogna le.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Michel Desjoyeaux

Michel Desjoyeaux vitorlázó életrajz   Nemzetiség: Francia Születési idő:... Tovább

Paul Elvström

Paul Elvström életrajz és eredmények Született: 1928. februér 25., Koppenhága,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 175

Átlagos értékelés: 5.0

érdekességek kreatív